Συναντήσεις αντιπροσωπείας δήμου Ικαρίας στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης

Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαρίας, αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Σ. Σταμούλο, συναντήθηκε  στο Υπουργείο περιβάλλοντος & ενέργειας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ, κ. Γ. Τσιρώνη και την κα. Δήμητρα Λυμπεροπούλου, συνεργάτιδα του Αν. Υπουργού, αρμόδια για τα δάση. Τέλος συναντήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κ. Κοσμάτο. Ενώ δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση στο υπουργείο υγειάς   

  1. Στην συνάντηση με τον με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ κ.  Τσιρώνη,  ο Δήμαρχος, παρουσίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δασονομείο Ικαρίας και τα προβλήματα στη λειτουργία του τονίζοντας τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες του νησιού, τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει (Α.π:833- 28/6/16) ζητώντας: α. Να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις, β. Να δημιουργηθεί δασονομείο η δασοφυλακείο στις Ράχες, γ. Να γίνουν σχετικά έργα υποδομής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης δασών δ. Να ενισχυθούν τα μέσα του δασονομείου (πχ περισσότερα οχήματα).

Από την πλευρά του ο Υπουργός έδειξε να κατανοεί την ύπαρξη των συγκεκριμένων προβλημάτων και τοποθετούμενος επί των ζητημάτων που έθεσε ο δήμος δήλωσε ότι:

α) θα στηρίξει το αίτημά προς την αποκεντρωμένη διοίκηση για αύξηση των θέσεων στο δασονομείο.

β) ζήτησε να υποβληθεί αίτημα από την υπηρεσία σχετικά με νέα έργα και παροχή εξοπλισμού προς το Υπουργείο και την Αποκεντρωμένη.

γ) Σχετικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι μια παράμετρο του  θέματος της αποιμενης κτηνοτροφίας, ενημέρωσε ότι είναι σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία για το κυνήγι και αναφέρθηκε στο πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, οπού μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκομένων δομών (π.χ Δασαρχείου, Λιμενικού, θηροφυλακής, ΔΟΥ κλπ) προχωράει η σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης και τίθενται οι βάσεις για την δημιουργία του ενιαίου Ελληνικού Σώματος Φύλαξης της Φύσης».

Στην συνάντηση έγινε συζήτηση και για την πρόταση του δήμου στο  Πράσινο ταμείο του Υπουργείου περιβάλλοντος & ενέργειας σχετικά με την τοποθέτηση Χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Εύδηλο.

Από την συζήτηση προέκυψε ότι η πρόταση του δήμου έχει αξιολογηθεί θετικά από την αρμόδια επιτροπή και εκκρεμεί η τελική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει το αργότερo  μέχρι  15/8/2016.

  1. Στην συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κ. Κοσμάτο. Ο Δήμαρχος, παρουσίασε την κατάσταση που υπάρχει στο νησί σχετικά με τις εποπτευόμενες από το υπουργείο υπηρεσίες και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του δήμου σχετικά με την κατάργηση των νησιωτικών υποθηκοφυλακείων, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην παρέμβαση του δήμου (Α.π: 049-5/7/16) στην διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου. Διατυπώνοντας παράλληλα την θέση ότι οι υπηρεσίες θα έπρεπε να είναι δίπλα στον πολίτη και όχι να τις κυνηγάει ο πολίτης γύρω – γύρω, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Ικαρίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του .

Από την πλευρά του ο Γ.Γ είπε ότι : «Αποφασίστηκε κατόπιν της διαβούλευσης που ακολούθησε το σχέδιο νόμου να υπάρξει εξαίρεση σε Ικαρία και Σαμοθράκη, όπου θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δομή ως το 2020 οπότε και τα κτηματολογικά γραφεία θα αντικαταστήσουν οριστικά τα υποθηκοφυλακεία τα οποία θα λειτουργούν ως αρχεία μόνο». Παραπέμποντας στα άρθρα 1 παράγραφος 5 & 8 παράγραφος 3, των μεταβατικών διατάξεων.

Σχετικά με τα ειρηνοδικεία Αγιου Κηρύκου και Ευδηλου, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για να καταργηθούν, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε σε κάτι που να αφορά την επαναλειτουργία του ειρηνοδικείου Ευδηλου.

  1. Τέλος δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που επιδίωξε ο δήμος στο υπουργείο υγείας (Α.π: 5. 422– 5/7/16).

Ο Δήμος Ικαρίας  το επόμενο διάστημα, θα επιδιώξει να ενημερώσει για όλα αυτά αλλά και για θέματα της καθημερινότητας όλους τους κάτοικους του νησιού με ένα κύκλο ενημερωτικών συνελεύσεων το επόμενο διάστημα.

Στις συνδέσμους επισυνάπτονται τα κείμενα που κατέθεσε στα υπουργεία ο δήμος Ικαρίας

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s