Συνεδρίαση του ΕΚΣ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου που συνεδρίασε την Τετάρτη 6 Ιούλη, διαπίστωσε ότι η κατάσταση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα συνεχώς επιδεινώνεται, ύστερα και από την ψήφιση των νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό και του Φορολογικού νομοσχεδίου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εναρμονισμένη με τις επιταγές της Ε.Ε. και των μονοπωλίων, συνεχίζει ακόμη πιο επίμονα και σκληρά την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, περνάει νόμους και προωθεί σε όλους τους τομείς, πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου (αναπτυξιακός νόμος, πώληση λιμανιών, περαιτέρω διάλυση συνεταιρισμών κλπ). Τους επόμενους μήνες ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερα δώρα στο κεφάλαιο, με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, επιδομάτων και τριετιών ακόμη στην ΕΓΣΣΕ και τον καθορισμό του μισθού όπως θέλει η κάθε επιχείρηση χωρίς καμιά προστασία του εργαζόμενου, με την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ορίου απολύσεων, με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και με κερασάκι στην τούρτα την δυνατότητα «ανταπεργίας» από την μεριά της εργοδοσίας ως μέσο εκβιασμού όταν οι εργαζόμενοι απεργούν και διεκδικούν!

Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην αποδεχτούν τα μέτρα που πέρασαν και αυτά που έρχονται. Οργανωμένα, ενάντια σε αυτή την πολιτική και στα κόμματα που τόσα χρόνια την υπηρετούν, πρέπει να δώσουν δυναμική απάντηση μέσα από τα σωματεία τους και τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, σε όλα αυτά που ισοπεδώνουν τη ζωή μας καθημερινά, που μας γυρνάνε πίσω σε εργασιακό μεσαίωνα, που μας οδηγούν στην ανεργία, σε μειώσεις μισθών, σε δουλειά χωρίς ΣΣΕ, σε κατασχέσεις σπιτιών κλπ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο ο δρόμος της ανασύνταξης του εργατικού λαϊκού κινήματος, της συμμετοχής στους ταξικούς αγώνες, της διεκδίκησης και την ενίσχυσης του μετώπου ενάντια στα μονοπώλια. Να γυρίσουν την πλάτη σε συνδικαλιστικές οργανώσεις συμβιβασμένες και υποταγμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των αφεντικών. Το καθήκον κάθε εργαζόμενου και άνεργου σήμερα είναι να δυναμώσει το δικό του αγώνα και να μην τον κυριαρχήσει ο φόβος και η ηττοπάθεια.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. εκφράζει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου στη Σάμο και σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Μαρινόπουλου στη Σάμο. Καλούμε τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς και το λαό των νησιών μας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το επόμενο διάστημα θα συμβάλουμε στην ενίσχυση του αγώνα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Επιτροπής Εργαζομένων.

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου που μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, την κατάργηση της αναγκαστικότητας και τη διάλυση της Ε.Ο.Σ.Σ., καλούμε τους εργαζόμενους στην Ε.Ο.Σ.Σ., όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, σε επαγρύπνηση. Ο νόμος αυτός είναι εναρμονισμένος με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πέρα από το μεγάλο πλήγμα στους μικρομεσαίους αγρότες της Σάμου, θα πλήξει σοβαρά εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και θέσεις εργασίας των εργαζομένων, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει. Το Σωματείο πρέπει άμεσα και με συνέπεια να βγει μπροστά και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων. Το Ε.Κ.Σ. θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου τους σε γραμμή διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. για το επόμενο διάστημα αποφάσισε:

  • Να εντείνει τη δράση της για να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους ανέργους για τα μέτρα που πάρθηκαν και για αυτά που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να συμβάλει στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, με προτεραιότητα εκεί που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, (τουρισμός, εμπόριο, κατασκευές κλπ).
  • Να εντείνει τις παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς τους καλοκαιρινούς μήνες, να γίνουν έλεγχοι από ΙΚΑ και ΣΕΠΕ, για το θέμα της καταπάτησης έστω και αυτών των ελαχίστων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει. Η κατάσταση σε πολλούς χώρους θυμίζει Νταχάου: καταπάτηση ωραρίων εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, ανυπαρξία ρεπό, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, μη εφαρμογή ΣΣΕ πχ στα ξενοδοχεία. Το επιχείρημα ότι υπάρχει πτώση στον Τουρισμό λόγω μεταναστών, δεν μπορεί να είναι η αιτία για να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Τα συμφέροντα των μεγάλων tour-operators, η πολιτική αυτή που δεν μας δίνει το περιθώριο σε διακοπές, η ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων, έχει οδηγήσει εκεί την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι του κλάδου με το σωματείο τους να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να μην φοβηθούν και να μην υποχωρήσουν. Η ανάπτυξη και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων είναι ποτισμένη από τον ιδρώτα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Οι μεθοδεύσεις…παντός τύπου και τρόπου, για κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχεία του νησιού, θα μας βρει απέναντί σε όποιους τις εφαρμόζουν.
  • Να συνεχίσει τη δράση του για τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας τους χώρους δουλειάς και της τήρησης των μέτρων ασφαλείας και της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών με προσλήψεις προσωπικού
  • Να συνεχίσει την ταξική αλληλεγγύη, μαζί με την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης και τους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες των νησιών μας και σε πρόσφυγες-μετανάστες, όπως κάναμε και τους προηγούμενους μήνες,
  • Η «Λευκή Νύχτα» στη Σάμο μας βρίσκει αντίθετους. Παντού χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Τασσόμαστε ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλους τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Η σύνοδος κορυφής στη Βαρσοβία φέρνει νέα  δεινά για τους λαούς. Καμιά εμπλοκή καμιά συμμετοχή της χώρας μας.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων να συνεδριάσουν και να συζητήσουν τα συμπεράσματα από τη δράση τους όλο το προηγούμενο διάστημα, τα προβλήματα των εργαζομένων του κάθε κλάδου, την οργάνωση της παραπέρα δράσης τους. Να κάνουν συνελεύσεις, συσκέψεις περιοδείες, να βρουν τους συναδέλφους και να συζητήσουν για όλα αυτά.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου με συνέπεια και προσανατολισμό υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης θα συμβάλει με κάθε τρόπο για να βοηθήσει στην ενίσχυση της δράση των σωματείων σε ταξική κατεύθυνση. Έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος να μην είναι μόνος του, να μην αποδεχτεί τα μέτρα, να πιστέψει στη δύναμή του, να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τη ζωή που του ανήκει.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s