Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχηµάτων και παραµονής προσώπων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας του Νοµού Σάµου σε ηµέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου έχοντας υπόψη:

1. Το Ν.3852/10 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης ( αρθ.160 παρ.3 περ.δ,ε, στ )

2. Τις διατάξεις του Π.∆.137/2010 «Οργανισμός Περιφέρειας Β. Αιγαίου» όπως ισχύει σήμερα.

3. Τις διατάξεις του Νόμου 3013/ΦΕΚ102/01-05-2002 περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις.

4. Η αρ. πρωτ.: 2648/ 8 – 4 – 2016 / Α∆Α: 6Ι06465ΦΘΕ-94Ο Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, « Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2016».

5. Το υπ’ αριθμ. 4464/17-06-2016 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση για το έτος 2016.

6. Την υπ’ αριθμ. 44579/21-06-2016 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την εξουσιοδότηση των Περιφερειαρχών για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης.

7. Το υπ’ αριθμ. 32649/365/24-06-2016 έγγραφο της Αυτοτελούς ∆ν/σης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Αντιπεριφερειάρχες για την εξουσιοδότηση εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε δάση και ευπαθείς περιοχές.

8.Την ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) στην συνεδρίαση της 25-05-2016.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1.Την υλοποίηση της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 25-05-2016, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου, από τις 6 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημαµα από 01-07-2016 µμέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31-10-2016. H παραπάνω απαγόρευση θα ισχύει στις περιπτώσεις που ο ηµημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών που δηµδημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ισοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και µόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

2. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα 01/07/16 μέχρι και 31/10/16 και ώρες (από 18:00 μέχρι 06:00) πέριξ και εντός των: α) ΧΥΤΑ ευθύνης του Συνδέσμου Ανατολικής Σάμου στην περιοχή Καμάρα ∆.Ε. Βαθέος και β) των ΧΑ∆Α Ραχών και Ευδήλου ευθύνης του ∆ήµου Ικαρίας.

3. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι από 01/07/16 μέχρι και 31/10/16 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός –Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

4. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας, που από αυτή κρίνονται αναγκαία.

5. Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των ∆ήµων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των ∆ήµων όταν εκτελούν υπηρεσία. 6

. H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις ∆ασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες µε περιοχή ευθύνης τους ∆ήµους των αντίστοιχων περιοχών.

7. Οι τοπικές οµάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους & τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 3-4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της ∆/νσης της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας).

8. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα µε το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα. Καλούμε τους πολίτες του Νομού Σάμου να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών, αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του νομού μας.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s