Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση για την προωθούμενη αύξηση του ΦΠΑ

θα αρχίσω την τοποθέτησή μου, επαναλαμβάνοντας την χαρακτηριστική φράση της κας Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου: «Με την προωθούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην περιοχή μας, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν όλεθρο για τα νησιά και τους κατοίκους τους…»

Κι εδώ αναρωτιέμαι: Τρέχουμε να προλάβουμε τι άραγε, εισάγοντας άρον –άρον, στο και πέντε, το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ προς συζήτηση σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ, μόλις ένα 24ωρο πριν κατατεθεί στη Βουλή, ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο – «φωτιά» για το λαό και απόλυτα καταστροφικό για το Βόρειο Αιγαίο; Ένα πολυνομοσχέδιο που δεν αφορά μόνο το σημερινό θέμα μας, αφού με την ψήφισή του, οι επιπτώσεις θα είναι καίριες και πολυεπίπεδες σχεδόν σε όλους τους τομείς λειτουργίας των δομών και της ζωής των πολιτών των νησιών μας.

Για μια ακόμα φορά η περιφερειακή Αρχή σύρεται πίσω από τα γεγονότα. Τρέχουμε να προλάβουμε την ψήφιση -και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος- ενός ακόμη πολυνομοσχεδίου που σε συνδυασμό με το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία υφαρπάζουν 3,6 δισ., θα προσθέσει άλλα 1,8 δισ. με την πιο άδικη μορφή φόρων που είναι οι έμμεσοι φόροι.

Τα πάντα θα ψηφιστούν μέχρι την Κυριακή, για να πάει η κυβέρνηση στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης και να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, η οποία εκτός από τα 5,4 δισ. θα ορίζει και έναν αυτόματο «κόφτη δαπανών». Μέχρι την Κυριακή, λοιπόν, θα είναι νόμος της αποικίας – Ελλάδα, την οποία η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραδίδει ολοκληρωτικά, πανηγυρίζοντας μάλιστα, στους δανειστές για πολλές δεκαετίες.

Και προσέξτε, αν εξαιρεθεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% την 1η Ιουλίου, η πιθανή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά μας από την 1η Ιουνίου είναι γνωστή και ψηφισμένη από τον περσινό Αύγουστο, με το τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η όποια παράταση, όπως είπε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, δεν θα λύσει επί της ουσίας το πρόβλημα σε μιαν Ελλάδα καθημαγμένη από τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τι έκανε, λοιπόν, η Περιφερειακή Αρχή για το μείζον αυτό ζήτημα από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα. Πόσες φορές μπήκε το ζήτημα στις συνεδριάσεις μας από μας, αλλά και από άλλες παρατάξεις; Πολλές φορές, αλλά η περιφερειακή Αρχή το προσπέρναγε, όπως έκανε και με τα αεροδρόμια ,που αρκέστηκε σε ένα ψήφισμα μη επικαιροποιημένο, όπως έκανε και με την αναγκαστικότητα στη Σάμο και αύριο στη Χίο.

Αυτή ακριβώς η τακτική ορίζει την υπαλληλική αντίληψη της περιφερειακής Αρχής που καταγγέλλουμε εδώ και πολύ καιρό και αναδείξαμε και κατά την πρόσφατη συζήτηση του απολογισμού.

Ενώ το θέμα ερχόταν, ενώ η θηλιά όλο και έσφιγγε σε όλα τα επίπεδα, η περιφερειακή Αρχή, αρκούνταν σε «επαφές και διαβεβαιώσεις», καλλιεργώντας συνειδητά κλίμα επανάπαυσης.

Δεν έχετε διδαχτεί, μάλλον, τίποτα από τα τελευταία μνημονιακά χρόνια για το πώς προωθούνται και επιβάλλονται τα μέτρα οικονομικής εξουθένωσης και υποδούλωσης του λαού και της χώρας.

Τι προτείνετε, λοιπόν, ν’ αποφασίσουμε σήμερα; Ότι διαφωνεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με την αύξηση του ΦΠΑ που για τους νησιώτες μας θα αποτελέσει πολλαπλή καταστροφή; Αυτή προτείνετε να είναι η απόφαση;

Σε όλα τα κεντρικά θέματα ζητάμε και επιμένουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης και ενεργοποίησης της ίδιας της κοινωνίας. Θα αποφασίσουμε και θα υλοποιήσουμε μια τέτοια συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης ή θα αρκεστείτε και πάλι σε μια τυπική απόφαση;

Σας θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της παράταξής μας είχαμε πολύ νωρίς βγάλει ψήφισμα για την πώληση των αεροδρομίων, το οποίο επισημαίνω ξανά αρνηθήκατε να επικαιροποιήσετε. Και λοιπόν; Μείνατε στο ψήφισμα, στην τυπική, δηλαδή, διαδικασία και από κει και πέρα τίποτε για την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου και της Σάμου για την πώληση των αεροδρομίων. Όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά αντίθετα οργανώσατε και φιέστα για την υποδοχή των στελεχών της Fraport, η οποία μαζί με τον Κοπελούζο πήραν κοψοχρονιά τα αεροδρόμια.

Ή για να πω μια κουβέντα και για τον περιβόητο «κόφτη» που θα ψηφιστεί μαζί με τον ΦΠΑ, εκτιμάτε ότι δεν θα αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού; Έχετε καμιά διαβεβαίωση και γι’ αυτό, το από κάθε άποψη απαράδεκτο και κυριολεκτικά δουλοπρεπές μέτρο; Ή μόλις το «ανακαλύψετε», θα συγκαλέσετε μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση;

Επειδή, λοιπόν, και η σημερινή σπουδή σας, αυτό το υπαλληλικό σύνδρομο επιβεβαιώνει, εμείς προτείνουμε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις – παρεμβάσεις. Εκτός από την έγκριση ψηφίσματος, να τις αποφασίσουμε, να τις υλοποιήσουμε και να μετρηθούμε με βάση αυτές και όχι με βάση τυπικές αποφάσεις και κούφιες τουφεκιές στον αέρα που μόνο την επικοινωνιακή πολιτική έχουν στην οπτική τους.

Και κύριε πρόεδρε των ξενοδόχων Λέσβου, κ. Αντωνίου, στην τοποθέτησή σας, προτείνατε συνάντηση των φορέων της περιοχής μας με το κουαρτέτο με την παρουσία μάλιστα και των τοπικών βουλευτών. Να κάνουν τι; Να υποστηρίξουν τι, όταν οι ίδιοι, όπως προανέφερα, ψήφισαν από τον περασμένο Αύγουστο το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του, μεταξύ των οποίων ήταν και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Και κύριε πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου, κ. Παπαρίσβα, απευθύνομαι και σε σας ρωτώντας σας: Είναι μόνον το προσφυγικό ζήτημα που θα πρέπει » κρατήσει» τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας; Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δεν θα έχει επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών, της υγείας, της παραγωγής, της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης; Και αυτό επιτρέψτε μου να πω δεν αφορά μόνον τα νησιά του Β. Αιγαίου αλλά τα νησιά όλης της Ελλάδας. Και δεν είναι ξεκομμένο από το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά και την εσπευσμένη ψήφιση των προαπαιτούμενων το Σαββατοκύριακο.

Απόφαση, λοιπόν, πρέπει, επιβάλλεται να πάρουμε σε αυτό εδώ το έκτακτο Π.Σ., όπως είπε και ο κ. Μυρσινιάς, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου. Απόφαση που να ορίζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης της περιφέρειας και των δήμων, με την κοινωνία ενήμερη, κοινωνό και σε εγρήγορση.

Προτείνουμε, λοιπόν, να αποφασίσομε και να ξεκινήσουμε από αύριο τα εξής πολύ συγκεκριμένα:

• Αύριο κιόλας συνέντευξη Τύπου στην οποία μια Επιτροπή που θα βγει από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ενημερώσει αναλυτικά τους νησιώτες μας για τις καταστροφικές συνέπειες όσων έφερε και φέρνει η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
• Από αύριο κιόλας να κλείσουν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας και να καλέσουμε και τους δήμους να κάνουν το ίδιο.
• Να συντονίσουμε τις κινήσεις και τις δράσεις μας με όλους τους επαγγελματικούς φορείς των νησιών μας και τις δημοτικές Αρχές.
• Να καθορίσουμε ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε όλη την περιφέρεια. Όλοι μας, και το εννοώ όλοι μας, συντονισμένα να μην αφήσουμε χωριό για χωριό, καφενείο για καφενείο, σπίτι για σπίτι. Να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον ξεσηκώσουμε. Αν και αυτό το ζήτημα δεν γίνει υπόθεση της κοινωνίας στο σύνολό της δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα.

Θα υπερψηφίσετε, θα στηρίξετε ένα τέτοιο πλαίσιο δράσεων; Ιδού πεδίο πολιτικής δόξης λαμπρό, διαφορετικά θα επιβεβαιώσετε για μια ακόμα φορά την υπαλληλική αντίληψή σας, η οποία δεν ξεπλένεται με κορκοδύλια δάκρυα.

Και κλείνοντας επιτρέψτε μου μια παρατήρηση στις αναφορές του προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, του κ. Καλλοντζή, περί βοήθειας στους κυβερνώντες, ως προς τις διαπραγματεύσεις, με την όποια δυναμική κινητοποίηση του λαού…
Αλήθεια κ. Καλλοντζή, το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα; Μεγαλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση από το 62% με το ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα υπήρξε; Μεγαλύτερη βοήθεια και στήριξη στην κυβέρνηση για να έλεγε μια και καλή «ΕΞΩ» από τα μνημόνια και τις πολιτικές υποδούλωσης υπήρξε; Αυτή η πρωτοφανής δυναμική του λαού δεν μετατράπηκε σε χρόνο μηδέν από τους κυβερνώντες, σε ένα ΝΑΙ υποταγής, κατάλυσης της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας;

Δεν περιμένω απάντηση. Απλά θα ήθελα να σκεφτούμε και να αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες αυτού του λαού κι αυτού του τόπου, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε μια αξιοπρεπή ζωή…

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s