Κοινή δήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σάμου και του βουλευτή Σάμου Δ.Σεβαστάκη

Η Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ  και ο βουλευτής Σάμου, κατέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλη προσπάθεια και εξάντλησαν όλα τα περιθώρια με πολιτική και κοινοβουλευτική εργασία, προκειμένου  το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει  η κυβέρνηση, να είναι σταθερό και ασφαλές σε ένα δρόμο εξυγίανσης για το συνεταιριστικό κίνημα, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων αλλά και την ομιλία του βουλευτή στην Βουλή. Η τελική διατύπωση στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς , ειδικά το άρθρο 32 παρ 2, ουσιαστικά κατοχυρώνει τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς αφού θέτει ως προϋποθέσεις για τη αλλαγή του καθεστώτος που τους διέπει, είτε την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, είτε αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είτε εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας. Στην διατύπωση του νόμου δηλαδή, ενσωματώθηκαν και προτάσεις των ίδιων των αναγκαστικών συνεταιρισμών καθώς και η άποψη της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Συμφώνησαν δε και οι βουλευτές των υπολοίπων περιοχών που έχουν αναγκαστικούς συνεταιρισμούς.

Αυτή την πολιτική ευθύνη που αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον νόμο, όπως τελικά διαμορφώθηκε ,την αναλαμβάνει απολύτως  τόσο η Ν.Ε όσο ο Βουλευτής Σάμου. Όχι όμως και  την ευθύνη που αφορά την υπουργική απόφαση με την οποία διαφωνούμε. Μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Βουλευτής  θα ζητήσει απαντήσεις-  όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.

ΑΛΛΑ:

Κραυγές  νεοφώτιστων «υπερασπιστών» των συνεταιρισμών που μέχρι σήμερα τους έχουν διαλύσει ουσιαστικά σπρώχνοντάς τους δια των δανείων  στη βίαιη και αδιαφανή ιδιωτικοποίηση, αλλά και την μη πληρωμή των παραγωγών, δεν μπορούν να κρύψουν τα αμείλικτα ερωτήματα:

1)Η ΕΟΣΣ ανήκει στους παραγωγούς μέλη της ή  καρπώνεται την αξία της μια μικρή ομάδα  ευνοημένων  διαπλεκόμενων, που την οδηγεί στην βίαιη ιδιωτικοποίηση με την μεταπώληση του χρέους και που προσπαθεί αυτό να το κρύψει πίσω από τις κραυγές για την «Επάρατο κυβέρνηση», τις αστήρικτες κατηγορίες και τις χυδαίες ύβρεις στο Βουλευτή?

2)Τι έχουν να μας πουν για τη μορφή και την έκταση των δανείων, το τρόπο διόγκωσής τους και φυσικά για ένα σαφές και μακρόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο της Ένωσης, το οποίο είναι απαραίτητο για την εξυγίανσή της και  το οποίο ακόμα περιμένουμε να δούμε, παρά τις επανειλημμένες κλήσεις μας?

3)Η Ένωση και τα κτήματα των αγροτών ανήκουν πράγματι στα μέλη της ή είναι πολλαπλώς υποθηκευμένα και επομένως ήδη ιδιωτικοποιημένα?

4)Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την «αναγκαστικότητα» ΩΣΤΟΣΟ για την «ταμπακιέρα» των υποθηκών της περιουσίας της Ένωσης  και φυσικά της εξυγίανσής της δεν ακούγεται «κιχ», το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πολιτικές και οι διερευνητικές πρωτοβουλίες που θα φωτίσουν όλες τις πλευρές του προβλήματος, τους υπαίτιους αλλά και την λύση που μπορεί να άρει τα αδιέξοδα.

5)Καλούμε τους πραγματικούς παραγωγούς να εξυγιάνουν το «σπίτι» τους. Άλλωστε,η απόφαση για την συμμετοχή στην Ένωση και τη διάθεση του προϊόντος ανήκει στους αμπελουργούς.

6)Η Ν. Ε Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του νομού θα συνεχίσουν να είναι στο πλευρό τους και θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια να βρει το Σαμιώτικο κρασί τη θέση που του αξίzει στην αγορά και οι παραγωγοί να αμοίβονται για τον κόπο τους.

7)Η ΝΔ επίσης ας είναι πιο προσεκτική στις τωρινές δηλώσεις στελεχών της   καθώς ήδη από το 2012 βουλευτές και υπουργοί της έχουν εκφραστεί σαφώς και στη Βουλή, με νομοθετικές προσπάθειες και μέσω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (στην οποία ενσωμάτωσαν την άρση των αναγκαστικών συνεταιρισμών), να άρουν τις -κατά τη άποψή τους- « σοβιετικού τύπου» συνθήκες των συνεταιρισμών. Το μαρτυρούν εξάλλου και τα πρακτικά της Βουλής.

Είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι και για αυτό δε φοβόμαστε τίποτα, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες ολίγων  παραγοντίσκων και εκβιαστικών κυκλωμάτων για την  ηθική ζημιά αλλά και τις ποικίλες επιθέσεις που δέχεται ο Βουλευτής, η κυβέρνηση και το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτέλους, ΌΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s