Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση στη συζήτηση του απολογισμού της περιφέρειας

Kατ’ αρχάς να πω ότι είναι λυπηρή η εικόνα του Π.Σ., με την απουσία περιφερειακών συμβούλων και επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την αποψινή συνεδρίαση, είτε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων είτε ωθούμενοι από μια ατέρμονη διαδικασία που θα μπορούσε να είχε αρχίσει στην ώρα της και όχι με καθυστέρηση τριών τετάρτων. Από μια διαδικασία που θα μπορούσε να ήταν πιο περιορισμένη ως προς τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπαλλήλων των επιμέρους διευθύνσεων, αφού μας είχαν ήδη αποστείλει τους απολογισμούς των τμημάτων τους και οι οποίοι θα μπορούσαν να παρίστανται ως είθισται προκειμένου να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Δική μας διαπίστωση είναι ότι δυστυχώς σε ένα ακόμη περιφερειακό Συμβούλιο αναδεικνύεται περίτρανα η τυπική Καλλικρατική διαδικασία.

Μια ακόμα συνεδρίαση απογυμνωμένη από τον ουσιαστικό της ρόλο, που δεν θα έπρεπε να ήταν άλλος από τη συνδιαμόρφωση των θεμάτων, την ιεράρχησή τους, αναλόγως με τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών του Βορείου Αιγαίου, από τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των παρατάξεων, σε μια κατεύθυνση εποικοδομητική που θα εκφράζεται μέσα από τις αντίστοιχες ψηφοφορίες, προς όφελος των ανθρώπων των νησιών μας.

Και αναφέρομαι όχι μόνον στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά γενικότερα στη διεξαγωγή των συνεδριάσεων από την ανάληψη των καθηκόντων μας, μιας και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθώ κι εγώ, όπως  οι υπόλοιποι επικεφαλής των εκπροσωπούμενων παρατάξεων στο Π.Σ., λόγω ανωτέρας βίας.

Δυστυχώς όμως, το θέμα του απολογισμού που καλούμαστε να συζητήσουμε δίνει ακριβώς τη δυνατότητα να αναδειχτούν όλες οι αδυναμίες, πραγματικές ή επιδιωκόμενες και όλα τα ελλείμματα μιας διαδικασίας, η οποία απέχει πολύ από το να είναι έστω και στα προσχήματα δημοκρατική.

Είναι προφανές ότι ο Καλλικράτης ήταν απ’ τη γέννησή του σχεδιασμένος για να απομακρύνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της από κάθε έννοια και περιεχόμενο δημοκρατίας, συλλογικής δουλειάς, αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και θέσεων και πολύ περισσότερο να την αποκόψει από κάθε ζωντανή σχέση με τις τοπικές κοινωνίες .

Ήταν σχεδιασμένος ακριβώς για να αποκόψει οριστικά τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στους πολίτες και την Αυτοδιοίκηση.

Το τελευταίο ίσως προπύργιο δημοκρατίας έπρεπε να πέσει, για να διαμορφωθεί ένας ακόμη απρόσωπος και γραφειοκρατικός θεσμός έξω και πάνω από τις τοπικές κοινωνίες.

Ένας θεσμός που απλά θα λειτουργεί ως ιμάντας εφαρμογής των κεντρικών πολιτικών, αλλά και πολλές φορές ως αποσβεστήρας της λαϊκής δυσαρέσκειας προς την κεντρική εξουσία.

Το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος έχουν εκ του νόμου τον απόλυτο έλεγχο των συμβουλίων δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις και στοχεύσεις του Καλλικράτη.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να πω, πως και το γεγονός  ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε και αυτή τη δέσμευσή της,  για κατάργηση του Καλλικράτη, εντάσσεται στην ολοκληρωτική τοποθέτησή της πλέον στο μνημονιακό μπλοκ του παλιού πολιτικού συστήματος, όσο κι αν αυτοπροβάλλεται ως φορές του νέου.

Και για να μην πει κανείς ότι είμαι εκτός θέματος, επισημαίνω από την αρχή ότι ακριβώς ο τρόπος, η διαδικασία και η μέθοδος που ακολουθείται με την κατά γράμμα Καλλικράτη συζήτηση του απολογισμού, συνδέεται ευθέως και αποδεικνύει περίτρανα όσα είπα πριν.

Η περιφερειακή Αρχή, ως εκλεγμένη εξουσία σε περιφερειακό επίπεδο, ως «μικρούς πρωθυπουργούς» διαφήμιζαν οι εμπνευστές του Καλλικράτη τους Περιφερειάρχες, θα έπρεπε πρώτα και κύρια για κάθε θέμα, σε κάθε συνεδρίαση να κάνει μια πολιτική εισήγηση. Αυτό δεν έχει γίνει σε καμιά συνεδρίαση του Π.Σ και σχεδόν για κανένα θέμα.

Ακούσαμε νωρίτερα την κ. Περιφερειάρχη να επιχειρεί έναν πολιτικό απολογισμό, ο οποίος όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι στάθηκε σε διαπιστώσεις και σε μια γενική περιγραφή της δύσκολης πραγματικότητας.

Ο πολιτικός απολογισμός μιας περιφέρειας  δεν είναι όμως ρεπορτάζ, δεν είναι δημοσιογραφική καταγραφή.

Οι πολιτικοί στόχοι υπηρετούνται και απολογίζονται στη βάση των αποτελεσμάτων που έχουν, στη βάση των αλλαγών που επιφέρουν στη ζωή των ανθρώπων.

Πολιτική, απ’ όποια πλευρά κι αν τη δει κανείς, σημαίνει έχω όραμα, παρεμβαίνω, υλοποιώ και κυρίως ενεργοποιώ κοινωνικές δυνάμεις σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πολιτική δεν είναι η παράθεση της δύσκολης πραγματικότητας, ούτε πολύ περισσότερο το κόντεμα των στόχων και η κίνηση μέσα σε ένα ασφυκτικό και ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο.

Αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν είναι πολιτική αλλά διαχείριση που αγγίζει τα όρια μιας υπαλληλικής αντίληψης. Και πολλοί θα πουν ότι αυτό είναι ρεαλισμός. Ωστόσο, το κρίσιμο και σε αυτό απολογίζεται κάθε πολιτική παρέμβαση, είναι αν η πολιτική της Περιφέρειας επιχείρησε και με ποιούς όρους να αλλάξει έστω και λίγο την πορεία του Βορείου Αιγαίου.

Δυστυχώς, το να περιγράφει η κ. Περιφερειάρχης τις δυσκολίες της κατάστασης κάτι που είναι δεδομένο και για τον τελευταίο κάτοικο αυτής της ακριτικής περιοχής, αποδεικνύει και την έλλειψη οράματος και την αποδοχή της υποχρεωτικής κίνησης μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που όλοι ζούμε.

Κι αυτό ακριβώς είναι διαχειριστική αντίληψη, είναι μοιρολατρία, αυτό ακριβώς ορίζει την υπαλληλική αντίληψη που έχει μια εκλεγμένη περιφερειακή αρχή απέναντι στα πράγματα.

Ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής πράξης είναι πόσο αυτή καταφέρνει να κάνει τους νησιώτες μας κοινωνούς και συμμετέχοντες στην υλοποίηση μιας πολιτικής κατεύθυνσης. Και σε αυτόν τον τομέα τα αποτελέσματα είναι, επίσης, αποκαρδιωτικά.

Είχαμε, λοιπόν, από την κ. Περιφερειάρχη έναν απολογισμό που κατά την άποψή μας δεν ανέδειξε το πολιτικό όραμα και τους πολιτικούς στόχους που μπήκαν, πόσο και πώς υλοποιήθηκαν και κυρίως τι αποτέλεσμα είχαν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του Βόρειου Αιγαίου.

Και συμπληρωματικά στον πολιτικό απολογισμό που επιχείρησε η κ. Περιφερειάρχης είχαμε μια παράθεση υπηρεσιακών εγγράφων που από μόνο του το καθένα, έξω, δηλαδή, από ένα πολιτικό πλαίσιο που περιέγραψα, δεν έχει κανένα πραγματικό και ουσιαστικό περιεχόμενο, εκτός από το να υπηρετήσει όσα τυπικά ορίζει ο Καλλικράτης ως υποχρεωτική διαδικασία.

Σε ποιο σημείο του κυκεώνα εγγράφων που μας στείλατε μόλις πριν 6 μέρες από τη σημερινή μας συζήτηση υπάρχει έστω και ψήγμα πολιτικής;

Ανάμεσα στις περίπου 120 σελίδες των υπηρεσιακών και αποστεωμένων εγγράφων που στείλατε και στους δεκάδες ξερούς πίνακες έργων, πού υπάρχει έστω και ψήγμα πολιτικής παρέμβασης;

Δυστυχώς πουθενά…

Κι αυτή ακριβώς η διαπίστωση είναι η καρδιά του προβλήματος. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση απεικονίζεται περίτρανα και διαχρονικά στη τυπική μεν, μη λειτουργία δε, του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παράθεση θεμάτων με τη σιγουριά ότι θα περάσουν από μια συντριπτική πλειοψηφία. Καμιά προετοιμασία, καμιά χρονική δυνατότητα βαθιάς και ουσιαστικής μελέτης των θεμάτων, σε συνεδριάσεις που περισσότερο παραπέμπουν σε διάλογο κωφών, οι οποίοι απλά έρχονται να συμμετάσχουν σε μια τυπική και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο διαδικασία.

Τι συζήτηση, λοιπόν, κάνουμε σήμερα; Τι συζητήσεις κάναμε και στα προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια;

Ρητορικό το ερώτημα….

Και είναι τόσο κραυγαλέα η απαξίωση της δημοκρατικής λειτουργίας, που στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου ούτε καν πρακτικά δεν έχουμε. Ο πολίτης του Βορείου Αιγαίου που θα ήθελε να δει το τι λέγεται σε αυτή την αίθουσα και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, μπορεί;

Δυστυχώς όχι.

Η μήπως θα μάθει και πολύ περισσότερο θα καταλάβει εάν του δώσουμε τα ξερά υπηρεσιακά έγγραφα που μας μοιράστηκαν πριν τη συνεδρίαση; Μια κατά τα άλλα, αξιόλογη και αξιέπαινη δουλειά των εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες…

Και στο σημείο αυτό και κλείνοντας την τοποθέτηση μου, θέλω να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση.

Η τεχνογνωσία υπάρχει. Οι συνεδριάσεις μας να προβάλλονται απ’ ευθείας στο site της περιφέρειας με «live streaming». Κάτι που με την ανάλογη προβολή θα δώσει τη δυνατότητα στους νησιώτες μας ή σε όποιον άλλον θέλει να παρακολουθεί όσα σχεδιάζονται και αποφασίζονται και τα οποία αφορούν τη ζωή του. Το κόστος είναι μικρό μπορούμε να το αποφασίσουμε σήμερα και να το ξεκινήσουμε.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s