Επίσκεψη των προκαθήμενων της εκκλησίας στην Λέσβο

Μια επίσκεψη με ιστορική και συμβολική σημασία έγινε σήμερα στη Λέσβο, στην καρδιά του προβλήματος του προσφυγικού. Ο Πάπας Φραγκίσκος, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας του Βατικανού, ο Πατριάρχης της Ορθοδοξίας, Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος βρέθηκαν στο νησί μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Θα πρέπει να πούμε ότι στα πλάνα μου μας έδωσε η ΕΡΤ φαίνονται η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Λέσβου. To αεροπλάνο της Alitalia με τον Πάπα Φραγκίσκο έφτασε στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, γύρω στις 10:10 π.μ. -πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. O Ποντίφικας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στις 9.30 έφτασε στη Λέσβο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, υποδεχόμενος λίγο αργότερα τον Ποντίφικα. Στις 9.48 ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους προκαθήμενους της ορθόδοξης Εκκλησίας στο αεροδρόμιο.

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε μαζί με τους προκαθήμενους τον Ποντίφικα κατά την άφιξή του. Δείτε τις εικόνες:

Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και τους θερμούς εναγκαλισμούς με τους θρησκευτικούς ηγέτες και τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας.

Εντωμεταξύ κατά τη διάρκεια της πτήσης του ο Ποντίφικας είπε τα παρακάτω σε δημοσιογράφους που ταξιδεύαν μαζί του.

Αυτό το ταξίδι χαρακτηρίζεται από θλίψη,Θα γίνουμε μάρτυρες της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δούμε τόσους ανθρώπους να υποφέρουν, που δεν ξέρουν πού θα πάνε. Πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, τη θάλασσα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έφτασαν ποτέ

Στις 11.20 Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος μεταβήκαν στη Μόρια με το ίδιο όχημα. Δείτε εικόνες από την υποδοχή τους:

Κάποιοι πρόσφυγες έσπασαν τον κλοιό και ικέτευσαν τον Πάπα να τους βοηθήσει, εκτυλίχθηκαν πολύ συγκινητικές στιγμές, ένα κοριτσάκι έπεσε στα πόδια του ποντίφικα, που το σήκωσε δίνοντάς του την ευλογία του. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιοι πρόσφυγες δεν συνάντησαν τον ποντίφικα και θέλησαν να διαμαρτυρηθούν φτιάχνοντας μικρά πανό που έλεγαν, είμαστε και εμείς εδώ.

Παιδιά που φιλοξενούνται στον καταυλισμό, τραγούδησαν στον Πάπα, που τα χειροκρότησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Να θυμίσουμε ότι η πρόσκληση των δύο προκαθήμενων της ορθοδοξίας και του ρωμαιοκαθολικισμού έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Στη Μόρια μίλησαν και οι τρεις με παράλληλες μεταφράσεις στα αγγλικά, ο Ιερώνυμος μίλησε στα Ελληνικά, ο Ποντίφικας στα Ιταλικά με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά και μόνο ο πατριάρχης μίλησε στα αγγλικά απευθείας. Στις μεταφράσεις μεταξύ πάπα και πρωθυπουργού και των προκαθήμενων της εκκλησίας βοήθησε ο  Αντρέα Παλμιέρι, που είναι ελληνομαθής Αρχιμανδρίτης του Βατικανού.

Ιερώνυμος από τη Μόρια: Ας πράξει επιτέλους ο ΟΗΕ τα δέοντα για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση

Είναι καθοριστικής σημασίας η παρουσία του Πάπα. Μαζί υπογραμμίζουμε μπροστά σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων και ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό και να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από τη Λέσβο θα ξεκινήσει ένα κίνημα για να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν στα χέρια ντους την τύχη του κόσμου.

Μόνο όσοι δουν τα μάτια των παιδιών που συναντήσαμε θα αντιληφθούν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο. Καμαρώνω για τους Ελληνες που βοηθούν τους πρόσφυγες για να γίνει ελαφρύτερος ο Γολγοθάς τους, παρά τις δυσκολίες που περνούν», τόνισε ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος.

Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες του Αιγαίου εύχομαι σύντομα να τα δούμε να παίζουν αμέριμνα

Βαρθολομαίος από τη Μόρια: Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε

Ταξιδέψαμε έως εδώ γιατί κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους Έλληνες που φρόντισαν για εσάς.Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο και την πείνα ότι νιώθετε αγωνία για τις οικογένειές σας» σημείωσε ο Πατριάρχης.

Όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια όσοι σας φοβούνται δεν κοίταξαν τα πρόσωπά σας, όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε.

Η μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας τάφος και το αιγαίο θα πρέπει να γίνει μία θάλασσα ειρήνης

Πάπας από τη Μόρια: Δεν είστε μόνοι σας, μην χάνετε την ελπίδα σας

Μην χάνετε την ελπίδα σας.Δεν είστε μόνοι σας. Τους τελευταίους μήνες περάσατε πολλά. Νιώσατε υποχρεωμένοι να ξεφύγετε από τον πόλεμο για τα παιδιά σας. Κάνατε πολλές θυσίες για τις οικογένειές σας.

Ήρθα εδώ με τους αδερφούς μου, απλά για να σταθώ δίπλα σας, για να ακούσω τις ιστορίες σας. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να μιλήσουμε εκ μέρους σας. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί με τρόπο αντάξιο της κοινής ανθρωπιάς μας.

Ξέρουμε πόσο εύκολο είναι για κάποιους να αγνοήσουν τα δεινά των άλλων. Όμως, τέτοιες καταστάσεις βγάζουν και τον καλύτερο εαυτό μας. Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει δύσκολη περίοδο. Το είδατε και στους νέους, ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν.Το μήνυμά μου είναι μην χάνετε την ελπίδα σας.

Στη συνέχεια οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες είχαν γεύμα με πρόσφυγες, που είχαν προέλθει από κλήρωση. Το γεύμα των προκαθήμενων των χριστιανικών εκκλησιών με τις τρεις οικογένειες προσφύγων περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σήμερα φαγητό. Δηλαδή ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Στη συνέχεια οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες πήγαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ρίξανε τρία στεφάνια για να τιμήσουν τους νεκρούς του Αιγαίου, πρόσφυγες.

Στη συνέχεια ο Ποντίφικας μίλησε στην ειδική εξέδρα που στήθηκε στο λιμάνι στα Ιταλικά με παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά και στο τέλος της ομιλίας του είπε τη λέξη ευχαριστώ στα ελληνικά. Σε αυτά τα πλάνα είδαμε την περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Λέσβου.

Η Λέσβος έγινε λιμάνι για πολλούς μετανάστες. Για αυτό βρίσκομαι εδώ», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι προσκάλεσε τον ίδιο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον λαό που παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κράτησε ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες. Απλοί άνθρωποι έβαλαν προς διάθεση αυτό το λίγο που είχαν και να το μοιραστούν με εκείνους που έχασαν τα πάντα, είπε ο Ποντίφικας, κάνοντας λόγο και για την γενναιόδωρη παρουσία πολλών εθελοντών που προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Πολλοί πρόσφυγες ζουν σε κρίσιμες συνθήκες, άγχους και φόβου. Οι ανησυχίες των θεσμών και κόσμου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες πριν να είναι αριθμοί είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες, συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Εσείς, οι κάτοικοι της Λέσβου, αποδεικνύετε ότι σε αυτά τα χώματα χτυπά ακόμη η καρδιά της ανθρωπότητας, που χτίζει γέφυρες και αρνείται καταφύγει στην ψευδαίσθηση ότι με φράχτες είναι πιο ασφαλής. Τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις και αυτές αργά ή γρήγορα προκαλούν συγκρούσεις, τόνισε ο Ποντίφικας, καλώντας να εξαλειφθούν οι αιτίες της προσφυγικής κρίσης.

Να χτίσουμε την ειρήνη εκεί όπου ο πόλεμος έφερε καταστροφή και θάνατο. Να αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον της ανεξέλεγκτης παραγωγής και διακίνησης όπλων. Να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι επιδιώκουν πλάνα μίσους και βίας, υπογράμμισε.

Ευχαριστώ εσάς, επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς, κατέληξε ο Πάπας. «Ευχαριστώ», πρόσθεσε στα ελληνικά.

Στη συνέχεια αποχώρησε ο Πάπας από το αεροδρόμιο της Λέσβου με μια ακόμη συμβολική κίνηση εκ μέρους του. Πήρε μαζί του 10 πρόσφυγες που κληρώθηκαν και αυτοί την προηγούμενη μέρα μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Αυτοί οι πρόσφυγες είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα εξαιτίας των κλειστών συνόρων.

Θα πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης διακόψαν πολλές φορές τη ροή του προγράμματος τους για να δείξουν εικόνες από τη Λέσβο ενώ το CNN έστειλε δύο ανταποκριτές στο νησί. Εμείς ελπίζουμε αυτή η κίνηση των Ιεραρχών να δώσει λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως αποθήκη ανθρώπινων ψυχών θα πρέπει να πούμε επίσης ότι οι 3 θρησκευτικοί ηγέτες στη Λέσβο υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη-έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.

Μυτιλήνη: Η έκκληση-διακήρυξη που υπέγραψαν οι 3 θρησκευτικοί ηγέτες στη Λέσβο

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης – διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:

Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων. Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Μ αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας. Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ΄ αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες  τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες  ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης, κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν  και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών… Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες  άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.

Advertisements

One comment

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.