Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση στη συζήτηση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, στις 17 Μαρτίου 2016, για την Υγεία

Σε ένα ακόμα περιφερειακό Συμβούλιο καλούμαστε να συζητήσουμε το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας.

Και θέλω να πω, κάτι που τόνισα και προχτές. Τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η Υγεία ή το Προσφυγικό επιβάλλεται να προτάσσονται και να συζητούνται. Διαφορετικά σημαίνει ότι ακολουθούμε το τυπικοδιαδικαστικό τρόπο, χωρίς καμιά ιεράρχηση των ζητημάτων, χωρίς καμιά πραγματική πρόθεση να ακουμπήσουμε θέματα που η πραγματικότητα επιβάλλει και όχι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επανερχόμαστε σήμερα στην ίδια συζήτηση και ελπίζουμε να γίνει μια ολοκληρωμένη κουβέντα η οποία θα καταλήξει και σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε για μια ακόμα φορά στις σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες βέβαια σήμερα πιο έντονες και καίριες από ποτέ καθώς κι άλλοι συνάνθρωποί μας, πρόσφυγες χρίζουν άμεσης περίθαλψης αλλά ακούστηκαν και από τα πλέον επίσημα χείλη , των φορέων, που μας ξεδίπλωσαν την τραγικότητα της κατάστασης εκθέτοντας αναλυτικά  τα στοιχεία σε κάθε νησί.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι από την παρουσίασης τους αισθάνθηκα ότι περνάει πλέον στην πράξη τα νέα δεδομένα για την υγεία που επισφράγισε με την  ψήφισή του πριν από περίπου  ένα μήνα, το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα. Αναφέρομαι στην τροπολογία με την οποία δίνεται στους δήμους και τις περιφέρειες η δυνατότητα να καλύπτουν από τον προϋπολογισμό τους τις έκτακτες ανάγκες δομών υγείας.

Από πολλούς, η συγκεκριμένη τροπολογία χαρακτηρίστηκε θετική, ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι πρόκειται για μια ακόμα παγίδα.

Τι κάνει η κυβέρνηση;

Για να δοθεί η δυνατότητα να υλοποιηθούν τα κίνητρα για την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού σε δυσπρόσιτες περιοχές, κάτι που αποφασίσαμε κι εμείς εδώ, ανοίγει μια επικίνδυνη κερκόπορτα.

Χωρίς να ορίζει με ακρίβεια ποιες είναι οι έκτακτες ανάγκες, περνά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μια ακόμα δυνάμει αρμοδιότητα χωρίς καμιά πρόβλεψη για αντίστοιχους πόρους.

Με τη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών από τον τακτικό προϋπολογισμό να έχει συρρικνωθεί δραματικά, με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη, η κυβέρνηση τους πετάει το μπαλάκι σε έναν ακόμα εξαιρετικά κρίσιμο και άκρως αποψιλωμένο τομέα, που είναι η Υγεία.

Αν υπήρχε πρόβλεψη και δέσμευση για σχετικούς πόρους, στην Τ.Α, που θα εξασφάλιζαν τη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους, χωρίς ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τότε θα χαιρετίζαμε την τροπολογία, αφού επιτέλους οι περιφέρειες και πολύ περισσότερο οι δήμοι που βρίσκονται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες και τις ανάγκες τους, θα μπορούσαν να ιεραρχήσουν με πιο πραγματικό τρόπο τις ανάγκες και την κάλυψή τους.

Εδώ, όμως, τι έχουμε; Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα, αλλά χωρίς λεφτά.

Και σας ρωτώ: Οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να καλύψουν από τους προϋπολογισμούς τους τις ελλείψεις; Ρητορικό το ερώτημα.

Άρα μπροστά σε ποια κατάσταση θα βρεθούμε;

Οι κοινωνίες θα ζητούν από το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις του νοσοκομείου, για παράδειγμα, της Μυτιλήνης ή των απομακρυσμένων χωριών, αφού πλέον τυπικά ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος έχουν τη δυνατότητα.

Και τι θα κάνουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες;

Από ποιες κοινωνικές ή άλλες δράσεις θα κόβουν για να καλύψουν ανάγκες για το δημόσιο και δωρεάν για όλους σύστημα υγείας, που είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση του κράτους;

Ποιο θα είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα;

Μήπως οι δήμαρχοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να καλύψουν τις δικαιολογημένες απαιτήσεις των πολιτών;

Μήπως θα βρεθούμε σε μια ακόμα φορο-καταιγίδα για να υπηρετηθούν και πάλι τα μνημόνια;

Κι ίσως αργότερα το μέτρο να επεκταθεί και σε τομείς της εκπαίδευσης. Προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό και λειτουργικό ένα σχολείο, και να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις λόγω οικονομικών δυσκολιών για τη λειτουργία του, να μετακυλήσει και αυτό το μπαλάκι στο Δήμο ή την Περιφέρεια…

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, λοιπόν, η κυβέρνηση, πιστή στις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πλέον καταφεύγει και σε γνώριμες πρακτικές.

Μεταφέρει την απόλυτα δικαιολογημένη οργή και τα πυρά των πολιτών για την εγκατάλειψη του αγαθού της δημόσιας υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία για μια ακόμα φορά θα αναγκαστεί να διαχειριστεί και να μοιράσει τη φτώχεια.

Και η τροπολογία μιλά για έκτακτες ανάγκες. Τι ειρωνεία…

Δεν είναι η χώρα στο σύνολό της εδώ και σχεδόν έξι χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Δεν είναι σε ένα καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης, δεν είναι σε καθεστώς αποικίας και τεράστιας κοινωνικής κρίσης;

Οι Δομές Υγείας καταρρέουν κι ερχόμαστε τώρα να μοιράσουμε την ευθύνη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Και ξαναεπισημαίνω: Είναι άλλο πράγμα ο ορισμός με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ο σαφής προσδιορισμός συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων, για παράδειγμα η δυνατότητα της περιφέρειάς μας να ενισχύσει με κάποιο τρόπο την προσέλκυση γιατρού στους Φούρνους, τον Άη-Στράτη ή ένα μικρό και ορεινό χωριό και υπό τις παρούσες συνθήκες, και είναι άλλο πράγμα και άλλη σκοπιμότητα υπηρετεί, η αφηρημένη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να χρηματοδοτεί νοσοκομεία και δομές υγείας.

Πρόκειται για μια μπανανόφλουδα η οποία ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς.

Η Υγεία, όπως και κάθε κοινωνική πρόνοια στην αποικία Ελλάδα απαξιώνονται.

Τι λένε, για παράδειγμα, τα τελευταία δεδομένα για τη Σάμο;

Το ΕΚΑΒ μετά τις προσλήψεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ σχεδόν στελέχωσε το δεύτερο ασθενοφόρο κι έτσι αυτήν την στιγμή η Σάμος καλύπτεται καλύτερα, αλλά όχι πλήρως, έχοντας στις ημερήσιες βάρδιες 2 ασθενοφόρα τις περισσότερες μέρες. Δεν είναι η κατάσταση τόσο «θανατηφόρα» όσο πριν λίγο καιρό. Όμως σε λίγο αρχίζει η τουριστική περίοδος, ο καιρός φτιάχνει οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν, οπότε και η προνοσοκομειακή φροντίδα θα έχει πολλές περισσότερες απαιτήσεις. Όσο για τις ελλείψεις σε υλικά στο νοσοκομείο είναι τραγικές. Οι εφημερίες δεν καλύπτονται, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί και τις περισσότερες φορές καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς ή από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, που μαζί με τους νοσηλευτές καλύπτουν και χρέη γραμματείας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανύπαρκτη. Λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού οι γιατροί του ΠΕΔΥ και κανένας ιδιώτης με σύμβαση .

Στην Ικαρία και τους Φούρνους η κατάσταση χειρότερη. Όλα τα προβλήματα που έφερε στο φως η κινητοποίηση των Ικαριωτών στην Αθήνα παραμένουν και οξύνονται. Τα αγροτικά ιατρεία και το Κέντρο Υγείας του Εύδηλου παντελώς ακάλυπτα, το νοσοκομείο σε κρίσιμες ειδικότητες όπως ο αναισθησιολόγος καλύπτεται με δανεικούς γιατρούς από άλλα νοσοκομεία εκ περιτροπής και όχι πάντα, σήμερα –για παράδειγμα- έχει πάει αναισθησιολόγος από την Κάλυμνο. Δεν λειτουργεί η αιμοκάθαρση, οπότε οι περίπου 25 αιμοκαθαιρόμενοι Ικαριώτες, ουσιαστικά να μετακομίσουν υποχρεωτικά στη Σάμο. Αντίστοιχα, είδαμε πριν λίγες μέρες την πρόθεση του υπουργείου να πάρει από το νοσοκομείο Ικαρίας ιατρικό μηχάνημα ως «δανεικό» στο νοσοκομείο της Σάμου, με τους εργαζόμενους να αντιδρούν για μια ακόμα φορά στη μεθοδική αποψίλωση του νοσοκομείου της Ικαρίας.

Και θυμόμαστε όλοι την περίπτωση των Φούρνων που είχαν μείνει χωρίς γιατρό πολύ καιρό. Υπάρχει, μάλιστα, ανακοίνωση του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που περιγράφει τα προβλήματα με τη γιατρό των φούρνων, η οποία ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά της.  Οι τελευταίες εξελίξεις βέβαια θέλουν την πλήρωση της Θέσης με οπλίτη γιατρό, σύμφωνα και με σημερινό δελτίο τύπου του τοπικού βουλευτή.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβάσω τμήμα της επιστολής που έλαβα από την επιτροπή αγώνα για την υγεία από την Ικαρία, στην οποία μεταξύ άλλων αιτημάτων αναφέρουν:

«Να  δίδεται η εξουσιοδότηση στους αγροτικούς γιατρούς και στο κέντρο υγείας, μεταφοράς βαριά τραυματιών ή βαριά ασθενών, χωρίς να υποχρεούνται να φθάνουν στο Νοσοκομείο.(λόγω αποστάσεων και κακών υποδομών) . Σημειωτέον ότι έχουμε συχνούς θανάτους εξ’ αιτίας της δέσμευσης να περνούν πρώτα από το Νοσοκομείο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις 24 Φλεβάρη βρήκαν τραγικό θάνατο δύο εργάτες από την περιοχή Ραχών στο εργοτάξιο του δρόμου Νας-Κάλαμος, σ’ ένα Μηχάνημα (Σπαστήρας) που δεν τηρούσε κατά γενική ομολογία τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Επειδή το έργο είναι της περιφέρειας, θα πρέπει να μας πουν ποια διαδικασία ακολουθούν και αν ακολουθούν ως προς τις επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις καλής λειτουργίας των μηχανημάτων, ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων.

Εμείς σαν οργάνωση καταγγέλλουμε την παντελή έλλειψη κρατικού ελέγχου, που θέλουμε να πιστεύουμε, ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη πόρων για την πραγματοποίηση των ελέγχων και όχι σε εγκληματική αδιαφορία, που κοστίζει ζωές.»

Το συγκεκριμένο ερώτημα και αίτημα θα το υποβάλλουμε και γραπτώς στα πρακτικά της συνεδρίασης και θα περιμένουμε επίσης γραπτώς απάντηση.

Ας ελπίσουμε ότι τα όσα ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο για τη πλήρωση των κενών στις παραμεθόριες περιοχές να υλοποιηθούν για να μην κινδυνεύσουν κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

Καταλαβαίνετε λοιπόν όλοι πόσο ουσιαστικές είναι οι προτάσεις μας, τις οποίες είχαμε διατυπώσει και καταθέσει την προηγούμενη φορά στο Π.Σ και κλείνω με αυτές, ζητώντας να συζητηθούν ώστε να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και κυρίως να ξεκινήσουμε δράσεις. Επίσης ζητάμε να συζητήσουμε σοβαρά, να αξιολογήσουμε και να τοποθετηθούμε ως Π.Σ. σχετικά με την τροπολογία που περιέγραψα πριν.

Και να τις επαναλάβω:

  • Με ευθύνη της περιφερειακής Αρχής θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, επίσημη καταγραφή των προβλημάτων και των ελλείψεων ανά νησί του Βορείου Αιγαίου, όπως μας τις εξέθεσαν χθές και σήμερα οι αρμόδιοι φορείς από τα νησιά.
  • Να οριστεί νέο ραντεβού με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες από τους οποίους θα απαιτηθούν απαντήσεις και δεσμεύσεις που θα προσδιορίζονται μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Όλο αυτό το διάστημα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα (λαϊκές συνελεύσεις, δημοσιεύσεις και καλέσματα μέσω του τοπικού Τύπου) ενεργοποίησης των νησιωτών. Μόνο αν πραγματικά γίνει υπόθεση των νησιωτών, μόνο αν πιστέψουν οι νησιώτες, ότι πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε στα άκρα γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, μόνο αν πραγματικά κατέβουν στους δρόμους διεκδικώντας δωρεάν Δημόσια Υγεία, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

Επαναλαμβάνω, ενεργοποίηση του κόσμου στη βάση του προβλήματος, χωρίς μικροπολιτικά καπελώματα και ηγεμονίες μικρές ή μεγάλες. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε.

  • Καλούμε το Π.Σ. σήμερα να δεσμευτεί στην υλοποίηση μιας τέτοιας κατεύθυνσης, αποδεικνύοντας επιτέλους ότι θέλει και μπορεί να κάνει πράγματα που θα ξεπερνούν το γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό θεσμικό τρόπο των επιστολών και των συναντήσεων.
Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s