Άρνηση μετακίνησης αγροτικών γιατρών της Ικαρίας στους Φούρνους

Με επιστολή τους τρεις αγροτικοί γιατροί της Ικαρίας (Χατζηκωνσταντίνου Μελίνα,Γρηγοράκης Λεωνίδας,Κρανιά Ιφιγένεια) αρνούνται την μετακίνησή τους στο ΠΠΙ Φούρνων. Η επιστολή έρχεται ως απάντηση στην επιστολή ΑΡ ΔΑΑΔ 8355 25/02/2016 και κοινοποιέιται  στον Διοικητή ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, στο Επιστημονικό Συμβούλιο ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ και το ΠΟΕΔΗΝ/ ΟΕΝΓΕ.

cf83ceb5cebdceb9

Η επιστολή συνυπογράφεται από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας (που καλύπτει συνδικαλιστικά και τους Φούρνους), ο οποίος στηρίζει και καλύπτει συνδικαλιστικά τις ενέργειες των συναδέλφων αγροτικών ιατρών και θα αντιδράσει δυναμικά και πέρα και ανεξάρτητα από αυτούς.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριοι,

Σας επαναλαμβάνουμε την άρνησή μας να μετακινηθούμε στο ΠΠΙ Φούρνων.

Προς απάντηση στην τελευταία επιστολή – διαταγή σας έχουμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Όσον αφορά το αν “πιθανόν” γνωρίζουμε το πρόβλημα των Φούρνων, επαναλαμβάνουμε όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη επιστολή μας προς εσάς πως ΕΜΕΙΣ βρεθήκαμε υπό αντίξοες συνθήκες στο νησί των Φούρνων και ΕΜΕΙΣ είδαμε από πρώτο χέρι την κατάσταση . Τη ζήσαμε μαζί με τους κατοίκους των Φούρνων κατά τη διαμονή μας εκεί, και αντιμετωπίσαμε σαν προσωρινοί κάτοικοι των Φούρνων κι εμείς τη δυσάρεστη κατάσταση ενός απομακρυσμένου νησιού, ζήσαμε την απομόνωση και την ανασφάλεια, αντιμετωπίσαμε τους ίδιους κινδύνους με τους πολίτες του νησιού. Και συμβάλλαμε όσο ήταν δυνατόν στο “μπάλωμα” ενός προβλήματος το οποίο διαιωνίζεται με την ευθύνη άλλων. Ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει δε μπορεί να θεωρηθεί ΕΠΕΙΓΟΝ ώστε να απαιτείτε κατ’αυτόν τον τρόπο τη μετακίνησή μας .

Η δική μας υποχρέωση είναι η περίθαλψη που μπορεί να προσφέρει ένας ανειδίκευτος γιατρός ( εκ του νόμου απαγορεύεται η λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων με απουσία ειδικού γιατρού) , η εξεύρεση λύσεων σε ένα τέτοιο χρόνιο πρόβλημα είναι χρέος της δικής σας Υπηρεσίας. Και από οτι φαίνεται εδώ και καιρό έχετε αποτύχει παταγωδώς να δώσετε λύση.

Η απόφασή σας δεν έχει Υπηρεσιακή Βάση διότι από τον Ιούνιο ο Αγροτικός Ιατρός σας έχει ενημερώσει με πλήθος αναφορών (το ίδιο και ο βουλευτής του νομού) για το τι συμβαίνει στο ΠΠΙ Φούρνων και η δυσκινησία της Υπηρεσίας σας οδήγησε στην τωρινή κατάσταση. Από οτι γνωρίζουμε, στο ΠΠΙ Φούρνων υπάρχει κατειλημμένη θέση στην οποία υπηρετεί αυτή τη στιγμή Γενική Ιατρός. Άρα στην παρούσα φάση το νησί καλύπτεται από Ιατρό και μάλιστα ειδικευμένο, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα στηριζόμενος, όπως ανέφερε, σε δική σας ενημέρωση. Εάν συμβαίνει κάτι διαφορετικό από το τελευταίο παρακαλώ να μας ενημερώσετε ΕΠΙΣΗΜΑ και με έγγραφα που να αποδεικνύουν το αντίθετο.

Αναφέρετε στην επιστολή μετακίνησής μας το γεγονός ότι ένα νησί 950 κατοίκων επιβάλει την ύπαρξη αγροτικού ιατρού. Αναθέτετε δηλαδή σε έναν εξ ημών, εκ περιτροπής, να καλύψει 3 αγροτικά ιατρεία (τα 2 μάλιστα Πολυδύναμα, για τα οποία προβλέπονται 2 θέσεις ειδικών γιατρών και 4 θέσεις αγροτικών). Η απόφασή σας αυτή είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, πρωτίστως για τους κατοίκους αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Το να αναφέρετε οτι επιθυμείτε να δώσετε έστω και τη “ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ” κάλυψη στους κατοίκους των Φούρνων αποκαλύπτει οτι προσπαθείτε για άλλη μια φορά να αντιμέτωπίσετε με προχειρότητα τις ανάγκες των κατοίκων των Φούρνων. Αλήθεια από πότε η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων μια ακριτικής περιοχής , όπως είναι και οι Φούρνοι αλλά και η Ικαρία γίνεται στοιχειώδης;

Η άποψή σας οτι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του ΓΝ ΚΥ Ικαρίας είναι τουλάχιστον ανακριβής. Θα έπρεπε να γνωρίζετε οτι σε ένα νοσοκομείο το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο το νησί της Ικαρίας αλλά και το σύμπλεγμα των Φούρνων και το οποίο υπολειτουργεί και καταφέρνει να τα βγάλει πέρα μέσα από τις φιλότιμες προσπάθειες και τον προσωπικό αγώνα των εργαζομένων του, δεν πρέπει κανείς να στερεί προσωπικό, αντιθέτως να το ενισχύει.

Με αποφάσεις τις τελευταίας στιγμής, και ενώ ήδη έχει γίνει ο προγραμματισμός των εφημερειών, το βάρος της κάλυψης των Φούρνων πέφτει τόσο στις πλάτες του Αγροτικού Ιατρού που εσείς ξεσπιτώνετε με διαταγές, όσο και σε αυτούς που μένουν πίσω στο ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ.

Άλλωστε, τόσο την περίθαλψη όσο και τις συνταγογραφικές ανάγκες των κατοίκων των Φούρνων τις εξυπηρετούμε κατά μεγάλο βαθμό εμείς προσωπικά στην Ικαρία εδώ και καιρό, ακόμα και όταν το νησί θεωρείτο οτι καλυπτόταν από Γενικό Ιατρό, πράγμα που μας προκαλεί πραγματικά εντύπωση.

Το να συμπεριφέρεται μια Υπηρεσία σε ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ με αυτόν τον τρόπο χωρίς διάλογο και με αποφάσεις – διαταγές της τελευταίας στιγμής είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ. Και αυτό οφείλεται στην ολιγωρία σας και στη δυσκινησία σας, αλλά και στον αυταρχισμό με τον οποίο μας αντιμετωπίσατε στο παρελθόν αλλά και τώρα. Δεν ερωτηθήκαμε αν μπορούμε να καλύψουμε τα προβλήματα που χρονίζουν με δική σας ευθύνη.  Δεν μπήκατε στον κόπο να κάνετε διάλογο, παρά αποφασίζετε και διατάζετε. Αυτό φαίνεται καθαρά από τα υπογραμμισμένα σημεία της τελευταίας σας επιστολής. “Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε την ανάκληση της απόφασής μας”. “Να μετακινηθείτε αμέσως”. Αλήθεια ξεχνάτε οτι απευθύνεστε σε εργαζόμενους Ιατρούς;

Οι εποχές του “αποφασίζω και διατάσσω” έχουν παρέλθει προ πολλού. Μακάρι να δείχνατε τον ίδιο ζήλο και τα ίδια αντανακλαστικά και να είχατε δώσει λύσεις στο πρόβλημα όλους αυτούς τους μήνες. ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ.

Επίσης δε μπορούμε να κατανοήσουμε την επιμονή σας να διατάζετε την απομάκρυνση προσωπικού από ένα νοσοκομείο μιας απομακρυσμένης περιοχής, όπως είναι το ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, ενώ η Περιφέρεια την οποία υπηρετείτε περιλαμβάνει πλήθος υγειονομικών δομών. Εκτός βέβαια αν όλες οι δομές αυτές υπολειτουργούν , πράγμα το οποίο και πάλι θα έπρεπε να προβληματίζει εσάς τους ίδιους γιατί κάτι τέτοιο εμπίπτει και πάλι στις δικές σας αρμοδιότητες κι ευθύνες.

Τέλος, από πότε αλήθεια υπάρχει η έννοια της απλήρωτης εργασίας; Γιατί στην αναφορά μας οτι ακόμα δεν έχουμε αποζημιωθεί για την προηγούμενή μας μετακίνηση, δεν διακρίνουμε κάποια απάντηση στην τελευταία σας επιστολή. Είχαμε την εντύπωση οτι μια Υγειονομική υπηρεσία εκτός από απαιτήσεις έχει και υποχρεώσεις. Σας δηλώνουμε ότι δεν δυνάμεθα να καλύψουμε τα έξοδα για μία δεύτερη μετακίνηση μας (διατροφή, μετακίνηση, προσωπικές ανάγκες) με την προοπτική να αποζημιωθούμε μελλοντικά.

Χαιρόμαστε πάντως που αυτή τη φορά δηλώνετε ότι εκτιμάτε την προσφορά μας ενώ την προηγούμενη φορά είχαμε χαρακτηριστεί αφιλότιμοι.

Σας καλούμε να σεβαστείτε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις ανάγκες μας, να σεβαστείτε τους εργαζομένους στο ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, να σεβαστείτε τους κατοίκους των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων και να δώσετε πραγματικές και βιώσιμες λύσεις.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s