Δελτίο τύπου της Δράσης Ενότητας & προοπτικής για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος επαφών του συνδυασμού με επίσημους φορείς του νησιού και της πόλης της Σάμου σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις για το μεταναστευτικό και την ειλημμένη απόφαση της  κυβέρνησης για τη δημιουργία hotspot. Ενημερώθηκαν οι φορείς για τις προτάσεις μας σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ενημερωθήκαμε και για τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα των φορέων με τους οποίους θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία.

Συνοψίζοντας τις έως τώρα θέσεις μας, σαν κοινή συνισταμένη των  προτάσεων μας όπως κατατέθηκαν και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σαν προϊόν γόνιμου διαλόγου με τους φορείς καταλήγουμε στα παρακάτω:

Να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές η υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να μπορεί να ολοκληρώνει την καταγραφή ικανού αριθμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε καθημερινή βάση. Να ενισχυθούν τα σώματα ασφαλείας για την βέλτιστη αστυνόμευση της πόλης.

Η παραμονή όσων καταγράφονται ή ταυτοποιούνται να μην υπερβαίνει τις 72 ώρες.

Να μεταφέρονται άμεσα με πλοίο στην ηπειρωτική χώρα.

Οι ΜΚΟ να συνδράμουν για παροχή υπηρεσιών σίτισης, στέγασης και υγείας για τους άπορους του νησιού μας.  Να συμβάλουν επίσης με τους πόρους που διαθέτουν και στην διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση που προκαλείται.

Απαιτούμε  αντισταθμιστικά οφέλη   για το νησί μας όπως:

  • Φορολογικά κίνητρα ουσίας για τουριστικές επενδύσεις στο νησί μας και μείωση του ΦΠΑ.

Ειδική ενίσχυση από το υπουργείο τουρισμού με πιστώσεις για την τουριστική προβολή του νησιού άμεσα.

  • Έκτακτη   οικονομική ενίσχυση του δήμου μας. Να εξασφαλισθούν πόροι για την επαρκή σίτιση με διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών. Στήριξη της τοπικής οικονομίας για τις απαιτούμενες προμήθειες συντήρησης και καθαρισμού.
  • Απορρόφηση εργατικού δυναμικού  ανέργων μόνο  από το νησί μας.
  • Αύξηση πιστώσεων σε προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας του ΟΑΕΔ  για τα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό.
  • Παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού στον δήμο όπως απορριμματοφόρων, σάρωθρων και πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Άμεση εξασφάλιση πόρων για την καθαριότητα των παραλιών και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος από οργανωμένα συνεργεία.
  • Έκτακτη δρομολόγηση πλοίων σε καθημερινή βάση προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη αναχώρηση προσφύγων για την αποφυγή προβλημάτων που ζήσαμε κατά το παρελθόν.
  • Φθηνότερα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για του κατοίκους του νομού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε πριν 4 ημέρες τροπολογία Έλληνα ευρωβουλευτή στο πλαίσιο του ψηφίσματος σχετικά με την ειδική κατάσταση στα νησιά (νησιωτικότητα), της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η τροπολογία εκθέτει την Ελληνική κυβέρνηση, που προτίμησε να υπακούσει στις απαιτήσεις των ανταγωνιστών της Ελλάδας στο πεδίο του τουρισμού και φωτογραφίζει τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Διαμορφώνουμε όλοι μαζί το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικούμε αγωνιστικά και δυναμικά όσο περισσότερο μπορούμε.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s