Υπόμνημα της επιτροπής αγώνα για την υγεία προς τον υπουργό υγείας

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουμε στις 11/12/15 έξω απ’ το Υπουργείο για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας σας υποβάλλουμε υπόμνημα σε σχέση με την κατάσταση, τις θέσεις και τα αιτήματά μας . Η συγκέντρωσή μας αυτή αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη σε σχέση με την ιδιαιτέρως αρνητική πορεία των πραγμάτων, παρά την συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 12/03/15. Τότε, με την παρουσία του Βουλευτή Σάμου, αντιπροσωπείες της Επιτροπής μας, του Δήμου Ικαρίας και εκπροσώπων από το νησί της Σάμου σας είχαμε δώσει ενδελεχή ενημέρωση και αιτήματα για τα οποία μάλιστα κρατήσατε προσωπικά πληθώρα σημειώσεων. Το γεγονός αυτό, όπως και ο χρόνος που μας διαθέσατε και το κλίμα της συνάντησης, μας είχαν κάνει εντύπωση. Δυστυχώς επανερχόμαστε υποβάλλοντας το ίδιο υπόμνημα επικαιροποιημένο σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο.

Παρά το κλίμα «ευαισθησίας και κατανόησης» στην παραπάνω συνάντηση, τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια πραγματικότητα κατάρρευσης των μονάδων και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, που σε μεγάλο βαθμό –κυρίως μέσω των συνεχών κινητοποιήσεων μας- αποφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια επέλασης των μνημονιακών πολιτικών. Ενδεικτικά:

Η πλήρης αυτονομία του Νοσοκομείου έχει «κολλήσει».

Παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό και μη προσωπικό με προεξάρχουσα την εγκληματική έλλειψη αναισθησιολόγου εδώ και 6 μήνες.

Οι περιφερειακές μονάδες πελαγοδρομούν στα πλαίσια των ρυθμίσεων διάλυσης του νόμου περί ΠΕΔΥ, που ούτε καταργείται ούτε παρακάμπτεται προσωρινά.

Η κάλυψη απ’ το ΕΚΑΒ ανεπαρκέστατη και προβληματική.

Η υπόθεση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού βρίσκεται πιο πίσω από εκεί που την παρέδωσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία παρά τις υποσχέσεις.

Ιδιωτικά κέντρα αρχίζουν να ξεφυτρώνουν ενώ πχ καθυστερεί η τοποθέτηση αξονικού τομογράφου από δωρεά των ομογενών.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών του προσωπικού πολύμηνες και μεγαλύτερες από ποτέ. Μη τήρηση ή επιλεκτική τήρηση προβλεπόμενων διατάξεων ειδικά σε θέματα μεταθέσεων / μετακινήσεων.

Εξαγγελίες κινήτρων για άγονα ιατρεία που δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Προκηρύξεις θέσεων με άγνωστα κριτήρια που δεν απαντούν στις επισημανθείσες κρίσιμες ελλείψεις.

Αυτά και άλλα πολλά, μικρότερα ή πιο σημαντικά, συνθέτουν την εικόνα των τελευταίων μηνών στο χώρο της υγείας στην περιοχή μας, μια εικόνα που θολώνει ακόμα περισσότερο αυτήν που δημιούργησε η μέχρι τώρα εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων. Οι Καριώτες κι οι Φουρνιώτες, όπως και ο λαός στην υπόλοιπη χώρα, πληρώνουν όλο και περισσότερα και παίρνουν όλο και λιγότερα. Απλά εμείς πληρώνουμε (σε ασφαλιστικές εισφορές κλπ) τα ίδια με την υπόλοιπη χώρα και παίρνουμε ακόμα λιγότερα κι από κει.

Απαιτούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στην υγεία και τις ζωές μας, απέναντι σ’εμάς, τα παιδιά και τους γερόντους μας.

Εμείς απ’ την μεριά μας θα αναλάβουμε τις δικές μας :

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο δρόμο, απέναντι στις πολιτικές που διαλύουν την υγεία και απειλούν τις ζωές και τα δικαιώματά μας.

Δεν θα σταματήσουμε, όπως με ιδιαίτερη ένταση κάναμε το 2012-13, να προσπαθούμε να κουράσουμε εμείς όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές και όχι να κουράσουν αυτοί εμάς.

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να υπερασπιζόμαστε το βασικότερο ίσως των κοινωνικών αγαθών, την υγεία, αλλά και ότι άλλο κάνει ασφαλή, ανθρώπινη και αξιοπρεπή την ζωή μας σ’ αυτή την μακρινή γωνιά της χώρας.

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και περισσότεροι, όλο και πιο ενωμένοι, μαζί με άλλους σαν εμάς σ’ όλη την χώρα.

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε πράξη τις παραδόσεις που μας άφησαν οι προγόνοι μας, τις παραδόσεις του αγώνα και του «Ούλοι εμείς εφέντη»…

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s