ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ΠΕΚ: «Τραγικό σφάλμα του ΚΚΕ η εκκένωση του κτηρίου»

Η απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα γεγονότα κατά την ανακατάληψη του κτηρίου του πρώην ΠΕΚ από πρόσφυγες και αλληλέγγυους και τις κατηγορίες που απέδωσε η διοίκηση του ΠΕΚ

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Διοίκησης του Παλλεσβιακού Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου στην οποία καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων, «επώνυμοι του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ως «πρωταίτιοι» στα γεγονότα της κατάληψης και ανακατάληψης της παλιάς έδρας του ΠΕΚ στην Κομνηνάκη. Η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που ελέγχει το ΠΕΚ, αντί να τα βάλει με την κυβέρνηση και διάφορους τοπικούς «παράγοντες» που είναι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση των μεταναστών, στοχοποιεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους αλληλέγγυους, όπως κάνει συστηματικά με κάθε πολιτική δύναμη που βρίσκεται στα αριστερά του και με κάθε κίνημα που δεν ελέγχει.

Τα γεγονότα στην Κομνηνάκη είναι απλά: ξημερώματα Σαββάτου μια ομάδα μεταναστών κατέλαβε το κτήριο που στεγάζονταν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο μέχρι το 2009- και το οποίο ανήκει στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Εστίας- για να στεγαστούν εκεί, μέχρις ότου αναχωρήσουν για τον Πειραιά. Ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία των ίδιων των μεταναστών, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο «οργανωμένο σχέδιο». Αυτονόητο ήταν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι αλληλέγγυοι να βρεθούν εκεί για βοηθήσουν τους πρόσφυγες, όπως κάνουν συστηματικά εδώ και μήνες. Ο χώρος λειτουργούσε όλο το τετραήμερο ως ανοιχτός χώρος φιλοξενίας, χωρίς να αποκλείεται κανείς, μετανάστης, αλληλέγγυος ή τα στελέχη του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Με αυτήν την έννοια, καμία λογική δεν είχε η τραμπούκικη επιχείρηση ανακατάληψης του κτηρίου, με απόφαση της τοπικής ηγεσίας του ΚΚΕ, και κατά συνέπεια η εξώθηση τόσων οικογενειών στον δρόμο… Ένα κτήριο που χρησιμοποιούνταν περιστασιακά για πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΠΕΚ και του ΠΑΜΕ και το οποίο τόσους μήνες δεν είχε διανοηθεί κανείς από το ΠΑΜΕ να το ανοίξει για τους πρόσφυγες που ταλαιπωρούνταν στο λιμάνι το καλοκαίρι κάτω από τον καυτό ήλιο ή τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου με τις μεγάλες βροχές.

Αυτό που οδήγησε στα προχθεσινά γεγονότα ήταν ότι η Διοίκηση του ΠΕΚ δεν είχε την «πρωτοκαθεδρία» της αλληλεγγύης, ήταν δηλ. μια κίνηση που δεν έλεγχε. Γι’ αυτό και έστησε την επιχείρηση της ανακατάληψης, διαμορφώνοντας σκηνικό προβοκάτσιας, έντασης και αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό και έβγαλε μια ανακοίνωση γεμάτη ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν έχει ούτε ίχνος αλήθειας…

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, με τις μικρές δυνάμεις της, εδώ και μήνες έχει σημαντική δράση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για το προσφυγικό ζήτημα. Μια δράση την οποία έχει υποτιμήσει και δεν έχει αναπτύξει ως σήμερα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, απουσιάζοντας από το πεδίο αυτό, τη στιγμή μάλιστα που στους κόλπους του δρούσαν τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη που συναγελάζονταν με χρυσαυγίτες και οργάνωναν κινητοποιήσεις ενάντια στις προσπάθειες του Δήμου για την υποδοχή των προσφύγων.

Θεωρούμε όμως πως ούτε λογικές «πρωτοκαθεδρίας» μπορούν να υπάρχουν στο ζήτημα αυτό, ούτε ανταγωνισμοί και συκοφαντίες. Αντίθετα, είναι αναγκαία η κοινή δράση στο λαϊκό και εργατικό κίνημα, στον αντιφασιστικό αγώνα, στην οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κεντρικά και τοπικά και αφορά όλες τις μαχόμενες δυνάμεις αλλά και κάθε αγωνιστή της Αριστεράς προσωπικά.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως η τοπική ηγεσία του ΚΚΕ έκανε ένα τραγικό σφάλμα και ουσιαστικά έστρωσε το βούτυρο στο ψωμί όλων των αστικών μηχανισμών που χτυπούν το εργατικό κίνημα και τους πρόσφυγες. Είμαστε βέβαιοι πως κανένας αριστερός, κανένας κομμουνιστής, δεν εγκρίνει τις ενέργειες της τοπικής ηγεσίας του ΚΚΕ. Με όλον τον κόσμο της μαχόμενης Αριστεράς, με τα μέλη του ΚΚΕ και με κάθε αλληλέγγυο προς τους πρόσφυγες, από το Μόλυβο και τη Συκαμιά ως την πόλη της Μυτιλήνης, τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και στο προσφυγικό και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα. Κι ας κρατήσει η Διοίκηση του ΠΕΚ τα κλειδιά της Κομνηνάκη…

Και η απάντηση της Εργατικής Λέσχης:

Στην συνέλευση της Εργατικής Λέσχης Λέσβου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοέμβρη πάρθηκαν αποφάσεις για ένταση των δράσεων ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες εν όψει του χειμώνα που έρχεται, στην κατεύθυνση του συντονισμού με σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες που αναπτύσσουν ανάλογη δράση.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα που προέκυψε από την βίαιη εκδίωξη των  αλληλέγγυων και των μεταναστών από την κατάληψη του παλιού κτηρίου του ΠΕΚ (Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου) από μέλη του ΠΑΜΕ στις 10 Νοέμβρη. Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΠΕΚ όπου συνδέει με απαράδεκτο τρόπο την Εργατική Λέσχη με τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Η Εργατική Λέσχη επισημαίνει ότι μέλη της βρέθηκαν  το βράδυ της 10ης Νοέμβρη έξω από το παλιό κτήριο του ΠΕΚ, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες. Πράγμα που έκαναν και τις προηγούμενες μέρες της κατάληψης και πριν από αυτή. Γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, των φτωχών και των καταπιεσμένων είναι ένας βασικός λόγος ίδρυσης και λειτουργίας της Εργατικής Λέσχης. Τα μέλη μας απέφυγαν παρά τις προκλήσεις να συμμετάσχουν στην ένταση που δημιουργήθηκε και στόχο είχε την έξωση των μεταναστών από το κτήριο.

Οι συκοφαντίες της διοίκησης του ΠΕΚ, που θέλουν να πλήξουν την Εργατική Λέσχη, δεν θα βρουν ευήκοα ώτα ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους ανέργους και την νεολαία της Λέσβου. Γιατί η  Εργατική Λέσχη στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της, έχει δώσει δείγματα έμπρακτης αλληλεγγύης σε εργαζόμενους, απολυμένους και φωνή και χώρο έκφρασης σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, χωρίς εξαιρέσεις.
Έχει αναπτύξει πλούσια πολιτιστική δράση και διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη.

Δεν είχαμε, ούτε και έχουμε καμιά διάθεση αντιπαράθεσης με την διοίκηση του ΠΕΚ. Αντίθετα επιζητούμε την συνεργασία με τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και με όλες τις συλλογικότητες για την ανάπτυξη των συναγωνιστικών δεσμών μεταξύ των εργαζομένων και της ταξικής αλληλεγγύης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ΠΕΚ: «Τραγικό σφάλμα του ΚΚΕ η εκκένωση του κτηρίου» | EmprosNet.gr

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.