Αντεγκλήσεις και ένταση στη Χίο λόγω ΦΠΑ

Χίος - συλλαλητήριο κατά της αύξησης του ΦΠΑ

Με ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ διοργανωτών και του βουλευτη Χίου της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, αλλά και με αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν συγκαλέσει μαζικοί φορείς της Χίου ενάντια στη μείωση του ΦΠΑ.

Αιτία της έντασης που δημιουργήθηκε, ο βουλευτης της Ν.Δ., που χωρίς να έχει προσκληθεί θέλησε με το «έτσι θέλω» να τοποθετηθεί από το βήμα της συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα ο κόσμος να διχαστεί ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν τη επιθυμία του κ. Μηταράκη και σε αυτούς που αντέδρασαν με κάθε τρόπο στην παρουσία του.

Ο κ. Μηταράκης, συνοδευόμενος από στελέχη του πολιτικού του γραφείου, απρόσκλητος ανέβηκε στο βήμα και με έντονο τρόπο απαίτησε να μιλήσει, επιμένοντας, παρά τις εξίσου έντονες διαφωνίες του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Βασίλη Παπά, που είχε εκείνη τη στιγμή το μικρόφωνο.

Λογομαχία

Αμέσως ακολούθησε έντονη λογομαχία, μέχρι και προσπάθεια ορισμένων μελών της Ν.Δ. να του αποσπάσουν το μικρόφωνο από τα χέρια, ώστε ο βουλευτής να καταφέρει να απευθυνθεί στο πλήθος που είχε γεμίσει όλους τους σκεπασμένους χώρους της πλατείας και μεγάλα τμήματα από τον υπόλοιπο χώρο.

Αποτέλεσμα, να απειληθεί μέχρι και σύρραξη μεταξύ των δύο πλευρών. Τελικά, εκ μέρους των διοργανωτών και μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί η συγκέντρωση, επενέβησαν οι πιο ψύχραιμοι και ο κ. Μηταράκης πήρε τον λόγο για να τονίσει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει το μέτρο αν έρθει στη Βουλή.

Παράλληλα κατηγόρησε τη κυβέρνηση γι’ αυτή την «οικειοθελή παραχώρησή της», σε αντίθεση με το γνωστό email Χαρδούβελη, που απέρριπτε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Χ. Παπάς: «Πολιτικοί απατεώνες»

Εντονη πάντως ήταν και η απάντηση του κ. Παπά, που αμέσως μετά έκανε λόγο «για πολιτικούς απατεώνες που ψήφισαν όλα τα μνημόνια από το 2012 και μετά, ερχόμενοι τώρα να υποδυθούν τους υπερασπιστές του λαού».

Η ένταση, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν ο προσκείμενος στο ΠΑΜΕ πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αντέδρασε στα λεγόμενα του αντιπερειφερειάρχη Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, με ανάλογο σκεπτικό. Στη συνέχεια και μετά τη λήξη του επεισοδίου με Μηταράκη, ο ίδιος αρνήθηκε να απευθύνει μήνυμα στη συγκέντρωση, δηλώνοντας την αποχώρηση του φορέα που εκπροσωπεί.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία των δύο βουλευτών, όπου επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας, με το οποίο οι φορείς καλούν στην καταψήφιση του μέτρου, αν αυτό έρθει στη Βουλή.

Πρωτοβουλία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για αποτροπή του μέτρου

Σε σειρά συντονισμένων κινήσεων, που στόχο έχουν στην απόσυρση κάθε τέτοιας σκέψης, έχουν προβεί εδώ και καιρό οι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ίδιος έθεσε το θέμα σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ζητώντας του να λάβει σοβαρά υπόψη τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στις τοπικές «κλειστές» οικονομίες των νησιών.

«Ο πρωθυπουργός το σημείωσε χωρίς όμως να αναλάβει κάποια δέσμευση. Αντίθετα έκανε λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων αντισταθμιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Παραλληλα ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που συνετάχθη με πρωτοβουλία του κ. Νίκου Συρμαλένιου και την υπογράφει το σύνολο των νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτήν δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη.

Τη σχετική επιστολή, που κοινοποιήθηκε και σε όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον γραμματέα της Κ.Ο. Χρήστο Μαντά, συνυπογραφουν ακόμα οι εξής: Αγλαΐα Κυρίτση, Νεκτάριος Σαντοριναίος, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, Δημήτρης Σεβαστάκης και Γιάννης Ζερδελής.

Τέλος, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε την εκτίμηση που ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα, ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αύξηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα επίπεδα της υπόλοιπης Ελλάδας θα αποδώσει έσοδα για το κράτος της τάξης των 70-80 εκατ. ευρώ επιπλέον, επιβαρύνοντας όμως δυσανάλογα τις τοπικές οικονομίες, που στενάζουν από το αυξημένο κόστος διαβίωσης λόγω του μεταφορικού κόστους αγαθών αλλά και υπηρεσιών που δεν παρέχονται στα νησιά (περίθαλψη, ελλιπής στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.).

Ανακοινώσεις από Ν.Δ. και ΑΔΕΔΥ Χίου

«Πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη»  χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος, τα όσα έγιναν στο παγχιακό συλλαλητήριο της Πέμπτης για τον ΦΠΑ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει την πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης του βουλευτή Χίου του κόμματος, κ. Νότη Μηταράκη από «επαγγελματίες» συνδικαλιστές, σε σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στο νησί για την αύξηση του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειές τους δεν εμπόδισαν τον κ. Μηταράκη να μιλήσει στους συγκεντρωμένους και τους Χιώτες να εκφράσουν με ομόφωνο ψήφισμα την αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Τέτοιες αντιδημοκρατικές απόπειρες πέφτουν στο κενό», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση όμως για το ίδιο περιστατικό εξέδωσε και η ΑΔΕΔΥ Χίου κάνοντας λόγο για «προκλητική παρέμβαση του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος υφάρπαξε το μικρόφωνο για να μιλήσει εκτός του προκαθορισμένου πλάνου ομιλητών».

«Ο λαός της Χίου πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του από την σημερινή συγκέντρωση των φορέων για τον ΦΠΑ» τονίζει  και συνεχίζει: «Επιβεβαιώθηκαν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί της ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να συγκρούεται με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι συγκυβερνήσεις στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και διεθνών θεσμών( Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ). Δεν πρέπει να διαπαιδαγωγούνται οι κοινωνικές δυνάμεις στο να ξεχνούν ή να μην βλέπουν τον αντίπαλο. Δεν πρέπει να δίνεται το βήμα στα πλαίσια του «δημοκρατικού λόγου» σε αυτούς που τυραννούν τον λαό και του προσθέτουν καθημερινά νέα βάρη. Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ με αίσθημα ευθύνης απέκρουσε αυτή την λογική και αποχώρησε. Δεν θα πάψει να συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική απ΄ όπου προέρχεται.»

Αντεγκλήσεις και ένταση στη Χίο λόγω ΦΠΑ | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.