Κόντρα «Λαϊκής Συσπείρωσης» – Γαληνού

 

Η αντιπαράθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης και την Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού συνεχίσθηκε σήμερα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο πλευρές. Η παράταξη του ΚΚΕ στο Δήμο Λέσβου κατάγγειλε προσπάθεια φίμωσης του λόγου της ψήφου του και από την πλευρά του ο Δήμαρχος απέρριψε τις κατηγορίες και απάντησε πως όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα στα Δημοτικά Συμβούλια.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης/12/2014 η Λαϊκή Συσπείρωση αποχώρησε γιατί δε θέλησε να νομιμοποιεί με την παρουσία της διαδικασίες και υποδείξεις που εκφράστηκαν από πλευράς δημοτικής αρχής και σκοπό είχαν να φιμώσουν το λόγο και την ψήφο της παράταξής μας. Δηλώνουμε προς όλες τις πλευρές πως το δικαίωμα της έκφρασης του λόγου και της ψήφου μας είναι αναφαίρετο, δεν το παζαρεύουμε και δεν πρόκειται ούτε και στο μέλλον να νομιμοποιήσουμε τέτοιες διαδικασίες.

Αυτή η επιβεβλημένη για εμάς αποχώρηση είχε σαν συνέπεια να μην μπορέσουμε να εκφράσουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τη θέση μας για το θέμα της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ σε όλο το νησί, καθώς και για την προγραμματική σύμβαση που ο Δήμος συνάπτει με τη ΔΕΥΑΛ  για την ανάθεση στη δεύτερη της εκπόνησης των μελετών για την αποκατάσταση βλαβών και ζημιών, προμήθειας και εγκατάστασης νέου εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων  στις δημοτικές ενότητες Καλλονής, Ερεσού και Πλωμαρίου.

Με την παρούσα μας λοιπόν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε τη θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα για να γνωρίσει κι ο λαός της Λέσβου. Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επέκταση της ΔΕΥΑΛ σε ολόκληρο το νησί. Η επέκταση αυτή, σύμφωνη με τις επιταγές του αντιλαϊκού νόμου Καλλικράτη, που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν σαν Α.Ε., είναι προθάλαμος για να περάσουν οι ΔΕΥΑ σε ιδιώτες, οι οποίοι θα βρουν έτοιμο ολόκληρο το «πακέτο». Οι επισημάνσεις των εργαζομένων περί αδυναμίας λειτουργίας της επιχείρησης με την επέκταση σε όλο το νησί, λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης, συνηγορούν σε όλα τα παραπάνω, δηλαδή είτε σε πώληση της επιχείρησης σε ιδιώτες, είτε σε νέα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι ΔΕΥΑ πρέπει να γίνουν υπηρεσίες των Δήμων, με την ένταξη όλων των εργαζομένων σε αυτές ως δημοτικών υπαλλήλων, με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους (μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών). Να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου σε ΔΕΥΑ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Η μισθοδοσία των εργαζομένων πρέπει να είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι υποδομές να γίνονται μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα και να παρέχεται φτηνό και υγιεινό στους δημότες.

Οι εργασίες που προβλέπονται να ανατεθούν με την προγραμματική σύμβαση στη ΔΕΥΑΛ και αφορούν στου βιολογικούς των ΔΕ Καλλονής, Ερεσού και Πλωμαρίου, είναι υψίστης σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών και έπρεπε να έχουν γίνει ήδη εδώ και πάρα πολύ καιρό με ευθύνη του Δήμου και διεκδίκηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να έρχεται τώρα σαν αναγκαιότητα λόγω της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου.

Σχετικά με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στα τιμολόγια του νερού θα τοποθετηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν θα έρθει τελικά εκ νέου το θέμα έγκρισής τους.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Σχετικά με την αποχώρηση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” από το Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου 2014, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε, δηλώνουμε τα εξής:

Η διαφωνία και η καταψήφιση εισηγήσεων αποτελεί αναφαίρετο και απόλυτα σεβαστό δικαίωμα όλων των δημοτικών συμβούλων τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, όταν όμως η διαφωνία αυτή συνοδεύεται από υπαινιγμούς και υπονοούμενα, τότε στοιχειώδες δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να απαντά και να ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” τοποθετήθηκε και στην απάντηση του Δημάρχου αποχώρησε διαμαρτυρόμενη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε άλλο δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο λήψης αποφάσεων, υπάρχει για να διαλεγόμαστε, να διαφωνούμε και συνθέτοντας τις διαφορετικές απόψεις να λαμβάνουμε αποφάσεις. Αλίμονο αν σε κάθε διαφωνία ή αντιπαράθεση αποχωρούμε. Τότε, τα Δημοτικά Συμβούλια θα γίνονταν μέσω ανακοινώσεων στα ΜΜΕ, εκθέτοντας εκεί τις απόψεις μας. Κανένας δεν επιχείρησε να φιμώσει το λόγο ούτε και την ψήφο της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, όμως καταγγέλλων και καταγγελλόμενος μοιράζονται το ίδιο αναφαίρετο δικαίωμα λόγου και αντίλογου.

Στο δημοκρατικό διάλογο είναι σεβαστός τόσο ο λόγος όσο και ο αντίλογος, ενώ όποιος συμμετέχει πρέπει να τα δέχεται και τα δύο. Όταν απευθύνεις μομφές και δεν δέχεσαι την απάντηση, τότε σημαίνει ότι δεν την αντέχεις.

Εμπροςνετ

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s