Απάντηση της Πανικαριακής ενότητας αλλαγής στην καταγγελία του Διαγόρα

Ο Διαγόρας τον Οκτώβριο του 2014 είχε κάνει την παρακάτω Καταγγελία

Αγαπητοί συμπολίτες, γονείς και αθλητές του συλλόγου μας,

Με μεγάλη στεναχώρια σας ενημερώνουμε ότι σε λίγες ώρες, ίσως και την ώρα που διαβάζετε αυτή την ενημερωτική επιστολή, να έχουν προκηρυχθεί τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα για τις ομάδες του νομού Σάμου, με μία μεγάλη έκπληξη. Το καλύτερο γήπεδο του νομού (των Ραχών), να μην συμπεριλαμβάνεται στους επίσημους αθλητικούς χώρους της Ικαρίας.

Έτσι η ομάδα μας, είναι υποχρεωμένη για την χρονιά αυτή, να παίζει όλα τα παιχνίδια της μακριά από τις Ράχες, με ότι σημαίνει αυτό (ταλαιπωρία, οικονομική επιβάρυνση κλπ).

Το Δ.Σ. του συλλόγου, οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής των Ραχών, κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να φτιάξουμε για τα παιδιά μας και την κοινωνία της περιοχής ένα γήπεδο αντάξιο του πολιτισμού και των οραμάτων που έχουμε όλοι. Δηλαδή ένα γήπεδο με προδιαγραφές και αποδυτήρια που να μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά μας και οι ομάδες που έρχονται στις Ράχες χωρίς προβλήματα.

Έτσι προχωρήσαμε όλοι και φτιάξαμε την περίφραξη, τον φωτισμό και το φυσικό χορτάρι του γηπέδου. Έμεινε η τελευταία εργασία της κατασκευής των αποδυτηρίων, η οποία ξεκίνησε μετά την επίσημη παραχώρηση από την Μητρόπολη Σάμου(και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Δημητρίου), ενός οικοπέδου δίπλα ακριβώς από το γήπεδο. Οι εργασίες αυτές παρά του ότι έγιναν από τον σύλλογό μας, τυπικά ανήκουν στον Δήμο (Ραχών παλαιότερα) Ικαρίας.

Δυστυχώς φαίνεται ότι τα οράματα αυτά δεν τα έχουμε όλοι στις Ράχες, αφού μία κυρία επωνύμως κατήγγειλε το σύλλογό μας, όταν ξεκινήσαμε τις εργασίες για τα αποδυτήρια, στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου και στο Δασονομείο Ικαρίας (θα δημοσιεύσουμε και τα σχετικά αντίγραφα των καταγγελιών), ότι τάχα «…καταστρέφουμε το περιβάλλον…». Το Δασαρχείο προχώρησε (αναγκαστικά) στην υποβολή μήνυσης για αυθαιρεσία και τα μέλη του Δ.Σ. βρέθηκαν στο εδώλιο του δικαστηρίου στη Σάμο, επισκέψεις και έξοδα που μέχρι σήμερα με τις αναβολές, έφτασαν τις 5 φορές. Αναμένεται νέα δικάσιμος στις 3 Νοεμβρίου 2014 για τον ίδιο λόγο.

Προκειμένου να ο σύλλογός μας, να προχωρήσει την διαδικασία νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων του γηπέδου και την έκδοση οικοδομικής άδειας για τα αποδυτήρια, προχώρησε με δική του πρωτοβουλία για λογαριασμό του δήμου, στην αποτύπωση του γηπέδου και των γύρω χώρων και υπέβαλε μετά από τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. και της Οικ. Επιτροπής του Δήμου, στον συμβολαιογράφο κ. Η. Τριπουλά, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου, επιτέλους να αποκτήσει το γήπεδό μας νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, άδεια λειτουργίας και να μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες χωρίς προβλήματα και καταγγελίες «ευαίσθητων πολιτών». Αλλά και αυτές οι εργασίες δεν έγιναν χωρίς προβλήματα, αφού η ίδια κυρία, πρωταγωνίστησε (άραγε για ποιόν λόγο  στο να συνταχθούν τα σχετικά τοπογραφικά 3 φορές, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κατατεθούν οριστικά στον συμβολαιογράφο λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Έτσι φθάσαμε στον Οκτώβρη του 2014, και είμαστε σχεδόν εκεί που αρχίσαμε το έτος 2010. Το γήπεδό μας να μην έχει αποδυτήρια και φυσικά να στερείται άδειας λειτουργίας. Όπως μας ενημέρωσαν προφορικά από την ΕΠΣ Σάμου, το γήπεδο των Ραχών ΔΕΝ θα συμπεριληφθεί στα γήπεδα του νομού που θα ορίζεται η διεξαγωγή αγώνων για το έτος 2014-15, ακόμη και μετά την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, περί αναστολής έκδοσης των αποφάσεων μέχρι τον Φλεβάρη του 2015. Ο μοναδικός λόγος είναι η έλλειψη αποδυτηρίων.

Θέλουμε με την επιστολή αυτή να καταγγείλουμε στην κοινωνία της Ικαρίας, τους θρασύτατους αυτούς συμπολίτες (???) μας, που εκτός του ότι δεν βοηθούν, δεν συμπαραστέκονται στις κοινωνικές δράσεις των φορέων της Ικαρίας, καταγγέλλουν επιλεκτικά και επωνύμως, μπλοκάροντας και εμποδίζοντας τις προσπάθειές μας και φυσικά στερούν από τα παιδιά μας της ενασχόληση με τον αθλητισμό. Έχουν το θράσος να φιγουράρουν με το όνομά τους στα δημοτικά ψηφοδέλτια, όπως στις εκλογές του Μαΐου 14 και ακόμη χειρότερα να δημοσιοποιούν με ασύστολα ψεύδη και ανακρίβειες τις απόψεις τους σε μέσα ενημέρωσης. Βέβαια η κοινωνία της Ικαρίας τους έδωσε την απάντηση που τους άξιζε. Αλλά το πρόβλημα παραμένει και τα παιδιά μας θα αναγκαστούν να ασχοληθούν με το άθλημα που τους αρέσει μακριά από τον τόπο τους. Ακόμη η Κοινωνία των Ραχών θα χάσει, ελπίζουμε μόνο για μία χρονιά την δυνατότητα να καμαρώνει τα παιδιά της στο γήπεδο του χωριού μας.

Όσο για τους κατ΄επάγγελμα συκοφάντες του συλλόγου και των άλλων αιρετών της αυτοδιοίκησης της Ικαρίας, επιφυλασσόμαστε να βρούμε άκρη πολύ σύντομα με ότι προβλέπει ο νόμος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΑΓΟΡΑ

Και η Πανικαριακή  Ενότητα αλλαγής απάντησε στην καταγγελία ως εξής

Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής απαντά στο Δ.Σ. του Α.Γ.Σ Διαγόρα για την Αδειοδότηση του γηπέδου Αγίου Δημητρίου Ραχών

Μετά την ανακοίνωση του Α.Γ.Σ Διαγόρα σχετικά με την αδειοδότηση του γηπέδου του Αγίου Δημητρίου Ραχών, θεωρούμε αναγκαίο να παραθέσουμε τα ακόλουθα για την ενημέρωση όλων των πολιτών της Ικαρίας.

Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής κατά την διάρκεια της θητείας της στο Δήμο Ικαρίας υπήρξε υποστηρικτής των αθλητικών Συλλόγων του νησιού, προσφέροντας  οικονομική ενίσχυση ύψους 47.000 ευρώ,  παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετώπιζε.  Με την βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου  και σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία ενδιαφέρθηκε με την ίδια υπευθυνότητα για τα γήπεδα και των τριών δημοτικών ενοτήτων και μετά από κάποιες παρεμβάσεις αδειοδοτήθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Κηρύκου και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης τα γήπεδα Αγίου Κηρύκου (ήδη αρχειοθετήθηκε) και  Ευδήλου.

Ο αθλητικός σύλλογος του Διαγόρα, έλαβε το ποσό των 13.000 Ευρώ και έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν βοηθητικοί αγωνιστικοί χώροι σε Άγιο Πολύκαρπο και Καρρές και βοήθησε κατά το δυνατόν σε μετακινήσεις αθλητών με το λεωφορείο του Δήμου Ικαρίας.  Συγκεκριμένα το γήπεδο του Αγίου Δημητρίου είναι ένα γήπεδο που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες αλλά ποτέ δεν έγινε καμία προσπάθεια για νόμιμη εξασφάλιση χώρων και στην συνέχεια έκδοση οικοδομικής άδειας, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να δικαιούται άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων του. Αυτή είναι η ουσία του όλου προβλήματος.  Είναι γεγονός πως αν είχε ακολουθηθεί από την αρχή η νόμιμη οδός για την εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών κ.α., θα μπορούσε όχι μόνο να είχε ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια το γήπεδο αλλά και αυτό να είχε γίνει με χρηματοδότηση της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας, σε μια εποχή που αυτό ήταν απολύτως εφικτό και εύκολο.  Δυστυχώς ακολουθήθηκε η μέθοδος της αυθαίρετης κατασκευής χωρίς μελέτες, χωρίς άδειες, χωρίς τίποτα νόμιμο, για να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση.

Πριν λοιπόν το  Δ.Σ. του αθλητικού Συλλόγου του Διαγόρα  προβεί σε καταγγελίες, γνώριζε ότι για να εγκριθεί η αδειοδότηση της αθλητικής  εγκατάστασης θα έπρεπε να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες οικοδομικές αδειοδότησεις για τη δημιουργία αποδυτηρίων, κερκίδων, χώρων πρώτων βοηθειών και χώρων υγιεινής, πυροπροστασίας και να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειες θεατών και αθλητών.  Σε άλλη περίπτωση δεν δίνεται έγκριση λειτουργίας της αθλητικής εγκατάστασης και ειδικά σε παράνομα κτίσματα.

Μετά λοιπόν από έλεγχο της επιτροπής για την καταλληλότητα της αθλητικής εγκατάστασης (1η 2014 σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.56Α του ν. 2725/1999 και ΚΥΑ 46596/22-11-2004) που απαρτίζονταν από τους:  Μαρτίνη Απόστολο (Μηχανολόγο Μηχανικό Επαρχείου Ικαρίας ), Βελόνια Σταμάτη (Ιατρό), Σαφό Πέτρο (Ιατρό), Λούκο Δημήτριο (Διοικητή Α.Τ. Αγίου Κηρύκου), Καρίμαλη Φίλιππο (Πυρονόμο), Καλαμάρα Νίκο (Αντιδήμαρχο Ικαρίας) και Πολίτη Ανάργυρο (Εκπρόσωπο της Ε.Π.Σ. Σάμου)  διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι το πρόβλημα δεν ήταν απλά η έλλειψη αποδυτηρίων, αλλά μια σειρά από επιπλέον σημαντικές παραλείψεις: ανυπαρξία κανονισμού λειτουργίας, έλλειψη οικοδομικής άδειας, έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας, μη διαμόρφωση διαφορετικής εισόδου για τους θεατές και τους αθλούμενους, έλλειψη διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων του χώρου των θεατών και των αθλουμένων, έλλειψη χώρου πρώτων βοηθειών, έλλειψη τουαλετών  για θεατές και ΑΜΕΑ, και η επικίνδυνη για την ασφάλεια των  αθλητών απόληξη του κιγκλιδώματος.   Ως εκ τούτου με ομόφωνη απόφαση της προαναφερθείσας επιτροπής, κρίθηκε ακατάλληλη η αθλητική εγκατάσταση.  Δυστυχώς στην περιοχή των Ραχών ενώ υπάρχει ο καλύτερος αγωνιστικός χώρος, λόγω του χλοοτάπητα, σε σχέση με όλα τα γήπεδα του νησιού, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε η αθλητική  εγκατάσταση να πάρει άδεια λειτουργίας.

Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής, αναγνωρίζοντας την σημασία των παραπάνω αναγκών, προχώρησε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:  εξασφάλισε χώρο από την Εκκλησία ώστε να κατασκευαστούν αποδυτήρια, τουαλέτες κοινού και ΑΜΕΑ.  Υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία ανταλλαγής  έκτασης ώστε να μεγαλώσει ο δρόμος που οδηγεί στο βρεφονηπιακό σταθμό με προοπτική να κατασκευαστούν κερκίδες και με την εθελοντική προσφορά μηχανικού της περιοχης, ολοκληρώθηκε η αποτύπωση ολόκληρης της αθλητικής εγκατάστασης συγκρίνοντας δωρεές, αγορές και ανταλλαγές που είχαν γίνει στο παρελθόν σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο. Δεδομένης της υπάρχουσας ιδιοκτησιακής πολυπλοκότητας και του μη επακριβούς καθορισμού των ορίων των όμορων ιδιοκτησιών,  το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα χρειάστηκε να διορθωθεί εφτά φορές, ώστε να καθοριστεί με ακρίβεια ο χώρος της αθλητικής  εγκατάστασης.

Στην συνέχεια ο Δήμος κατέθεσε στον συμβολαιογράφο Ηλια Τριπουλά τα τοπογραφικά και όλα τα σχετικά έγγραφα για να υπογραφούν τα συμβόλαια με την παράκληση να επισπευτεί η διεκπεραίωση τους.  Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση των κατασκευών και να ακολουθήσει η αδειοδότηση.

Συμπερασματικά, ο λόγος μη λειτουργίας του γηπέδου δεν είναι όπως υποστηρίχθηκε μόνο η έλλειψη αποδυτηρίων αλλά ένας αριθμός σημαντικών και σοβαρών ελλείψεων, όπως αναφέρουμε παραπάνω. Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Δήμο και τον αθλητικό σύλλογο των Ραχών, για να ολοκληρωθεί με νομιμότητα η κατασκευή όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων του γηπέδου και να αποδοθεί το συντομότερο στην κοινωνία των Ραχών και τους νέους της. Ως εκ τούτου είναι άστοχο και άδικο να στοχοποιούνται συμπολίτες μας για πλημμέλειες άλλων και να μετακυλίονται σε άσχετους  οι ευθύνες για την μη λειτουργία του γηπέδου του Αγίου Δημητρίου Ραχών, όταν αυτή οφείλεται στις επί μακρόν αυθαίρετες ενέργειες μελών της διοίκησης του συλλόγου και την αμέλεια της δημοτικής αρχής την προηγούμενη δεκαετία.

Ικαρία, 5.12.2014

Για την Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.