Κατάθεση επερωτήσεων από την Ανταρσία στο Αιγαίο προς την Περιφερειακή Αρχή

[με βάση το άρθρο 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου]

Κοινοποιούμε δύο επερωτήσεις που κατέθεσε ο σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Ανδρέας Μπάλλας προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα παρακάτω θέματα:
  1. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την κάλυψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.
  2. Ενέργειες Περιφερειακής Αρχής για την διασφάλιση των συμφερόντων της απέναντι στους υπευθύνους για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 1η

[με βάση το άρθρο 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου]
ΘΕΜΑ: Πρόταση ένταξης έργου με θέμα «Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, μέσα από την διορισμένη από αυτήν Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έχει παραχωρήσει την υπηρεσία εκπομπής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στην κοινοπραξία έξι ιδιωτικών καναλιών (MEGA, ANT1, SKAI,ALPHA, STAR, Μακεδονία), την DIGEA.
Ο διαγωνισμός καταγγέλθηκε και μέσα στην Βουλή ως σκάνδαλο, καθώς η εταιρία ανέλαβε την ψηφιακή εκπομπή για 15 χρόνια μεαποικιακού τύπου σύμβαση, με διαγωνισμό-παρωδία, χωρίς ανταγωνιστή, έναντι ευτελούς ποσού για τους μετόχους της και με τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενώ το κόστος για την DIGEA θα είναι 18 εκ. ευρώ για 15 χρόνια, τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 30-40 εκ. τον χρόνο! Ταυτόχρονα, καθώς η DIGEA αποτελείται αποκλειστικά από κανάλια, τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα δίνει, απ” την μία τσέπη θα βγαίνουν στην άλλη τσέπη θα μπαίνουν…
Πρόκειται για πλήρη έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, όχι μόνο από την άποψη του περιεχομένου, όπως το έχουν μέχρι τώρα με τα ιδιωτικά κανάλια και με την κυβερνητική ΝΕΡΙΤ, αλλά και από άποψη ψηφιακής εκπομπής. Θα μπορεί δηλαδή ο πάροχος να ελέγχει το περιεχόμενο οποιουδήποτε καναλιού και αν δεν του αρέσει θα το κόβει. Όπως είχε κάνει με τον 902, ο οποίος προσπαθούσε να αναμεταδώσει το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια φάση, κατά την οποία η DIGEA δεν ανταποκρίνεται ούτε στη στοιχειώδη υποχρέωσή της να έχει εγκατεστημένους τους αναγκαίους πομπούς για την ψηφιακή κάλυψη όλων των περιοχών της χώρας, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι στο Β. Αιγαίο και στην υπόλοιπη χώρα να μην έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικούς δέκτες, αφού και το αναλογικό σήμα έχει κοπεί.
Αντί λοιπόν οι φορείς της Πολιτείας να υποχρεώσουν την DIGEA να εκπληρώσει η ίδια στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της ή να ακυρώσουν την ανάθεση, βλέπουμε την Περιφέρεια Β. Αιγαίου να αναλαμβάνει η ίδια το κόστος που αναλογεί στην ιδιωτική εταιρία και μάλιστα με ένα πολύ μεγάλο ποσό (600.000 ευρώ) που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλη κατεύθυνση, στα πλαίσια του ίδιου κωδικού (λ.χ. υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο απομακρυσμένων περιοχών ή μικρότερων νησιών).
Επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
  • Σε ποιες ενέργειες προέβη για να πιέσει τα αρμόδια υπουργεία και την εταιρία, πριν πάρει την απόφαση να αναλάβει η ίδια το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του εξοπλισμού;
  • Εμπλέκεται η DIGEA σε κάποια φάση της αγοράς και εγκατάστασης των πομπών με την ευθύνη της Περιφέρειας, λ.χ. ενδέχεται να αγοραστούν από αυτήν οι αναμεταδότες ή να συνεργαστούν στην εγκατάσταση στελέχη της εταιρίας;
  • Ποια είναι η πολιτική θέση της Περιφερειακής Αρχής για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συχνοτήτων; Προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τις λυμαίνονται και, αν ναι, ποιες θα είναι αυτές;
Μυτιλήνη, 18-11-2014
Ο επερωτών
Μπάλλας Ανδρέας
περιφερειακός σύμβουλος
Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 2η
[με βάση το άρθρο 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου]
ΘΕΜΑ: Ενέργειες Περιφερειακής Αρχής για την διασφάλιση των συμφερόντων της απέναντι στους υπευθύνους για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου
 Τον Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζα Λέσβου–Λήμνου λίγο πριν την κατάρρευση της. Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στην Τράπεζα. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για τις οικονομίες εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Λέσβου και της Λήμνου (και ένα μικρό μέρος και από την Χίο). Η συνολική ζημιά από την κατάρρευση της Τράπεζας είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι 6.000 μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής, πέρα από τα κεφάλαια που ήδη έχουν χάσει, κινδυνεύουν να πληρώσουν άλλα τόσα για να καλύψουν μέρος από τις ζημιές που δημιουργήθηκαν.
Δεν πρόκειται απλώς για διαχειριστικά ή επενδυτικά λάθη αλλά για συνειδητή πολιτική σειράς διοικήσεων της Τράπεζας για την ενίσχυση συγκεκριμένων μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αλλά και με τα όσα εμμέσως έχει παραδεχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η Συνεταιριστική κάλυπτε από τα ίδια κεφάλαια ακάλυπτες επιταγές πελατών της, χορηγούσε δάνεια σε επιχειρηματίες που ήταν αδύνατο να τα εξυπηρετήσουν λόγω του μικρού τζίρου των επιχειρήσεων τους, έχουν βρεθεί στην Τράπεζα φάκελοι δανειακών συμβάσεων χωρίς καν τα στοιχεία ταυτότητας των δανειοληπτών, ενώ επίσης χορηγούσε δάνεια χωρίς να λαμβάνει τις αναγκαίες εγγυήσεις. Γι” αυτό και πρώην ανώτερα στελέχη της Τράπεζας (του 2004) είναι αντιμέτωπα με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για μία εκ των προαναφερομένων περιπτώσεων, ενώ το σύνολο της υπόθεσης διερευνάται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Τα επόμενα χρόνια η τράπεζα χορηγούσε μπόνους σε στελέχη και μερίσματα στους μεριδιούχους, παρότι οι ορκωτοί λογιστές τόνιζαν πως έπρεπε να κάνει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες αφορούσαν τα διαφόρων τύπων θαλασσοδάνεια που είχε χορηγήσει. Επίσης υπάρχουν πληροφορίες πως συνεχίστηκε η χορήγηση δανείων σε πρόσωπα (φυσικά και νομικά) πέραν των ορίων της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών ήταν να εξανεμιστούν τα κεφάλαια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου και το Μάρτιο του 2012 να ανασταλεί η λειτουργία της. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει είναι ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου). Τα κεφάλαια που έχασαν ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι απώλειες κεφαλαίων προσεγγίζουν τα 800.000 ευρώ. Πρόκειται γιαίδια κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τους περιορισμούς του Καλλικράτη για να καλύψουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Λέσβου κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν την αξία των συνεταιριστικών μερίδων που κατείχαν στο διπλάσιο, όπως προβλέπει το καταστατικό της Συνεταιριστικής για την κάλυψη των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί. Στην περίπτωση αυτή η Περιφέρεια θα κληθεί να πληρώσει άλλο 800.000 ευρώ, πέραν αυτού που ήδη έχει χάσει.
Τεράστια ήταν η ζημιά που προκλήθηκε και στην τοπική οικονομία από το κλείσιμο της Τράπεζας καθώς, παρά τα προβλήματά της, κάλυπτε σημαντικό μέρος των αναγκών των μικρομεσαίων και πολύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης.
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ορθά έπραξε όταν απέσυρε τις καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα, λίγο καιρό πριν το κλείσιμο της. Όμως πέραν αυτού δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει τα κεφάλαια που είχε χάσει από τις συνεταιριστικές μερίδες που κατείχε.
Επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
 1. Γνωρίζει το ακριβές μέγεθος της ζημίας για την περιουσία της Περιφέρειας από την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας; Μπορεί ο εκκαθαριστής της Τράπεζας να ενημερώσει το σώμα για το εύρος της ζημίας που έχει καταγράψει, για τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας έναντι της Τράπεζας, με βάση το νόμο και το καταστατικό της Τράπεζας, και για την πορεία της εκκαθάρισης;
 2. Τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα τα δικά της και των μεριδιούχων;
 3. Προτίθεται η Περιφέρεια να γίνει μέλος του Συλλόγου Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, ο οποίος έχει συσταθεί και λειτουργεί προσπαθώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεριδιούχων, και να στηρίξει και με τον τρόπο αυτό τους ζημιωθέντες μεριδιούχους;
 4. Προτίθεται να συμμετάσχει στην προσφυγή που έχει ξεκινήσει από τον παραπάνω Σύλλογο κατά των πρώην διοικήσεων της Τράπεζας και κατά παντός άλλου υπευθύνου για παράβαση των κανόνων λειτουργίας των Τραπεζών και πλημμελείς ελέγχους που ζημίωσαν την Περιφέρεια ως μεριδιούχο;
 5. Έχει γίνει πρόβλεψη στο προϋπολογισμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν όταν η Περιφέρεια κληθεί να πληρώσει τα επιπλέον 800.000 ευρώ για τις ζημίες της Συνεταιριστικής; Αν όχι, πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό η Περιφερειακή Αρχή;
Μυτιλήνη, 18-11-2014
Ο επερωτών
Μπάλλας Ανδρέας
περιφερειακός σύμβουλος
Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά
Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.