Μια πορεία καθόλου ευκαταφρόνητη

Αὐτοὶ δὲν εἶναι οἱ δρόμοι ποὺ γνωρίσαμε. Ἀλλότριο πλῆθος ἕρπει τώρα στὶς λεωφόρους. Ἀλλάξαν καὶ τῶν προαστίων οἱ ὀνομασίες.Ὑψώνονται ἄσυλα στὰ γήπεδα καὶ στὶς πλατεῖες. Ποιὸς περιμένει τὴν ἐπιστροφή σου; Ἐδῶ οἱ ἐπίγονοι λιθοβολοῦν τοὺς ξένους, θύουν σ᾿ ὁμοιώματα,Εἶσαι ἕνας ἄγνωστος μὲς στὸ ἄγνωστο ἐκκλησίασμα. Κι ἀπὸ τὸν ἄμβωνα ἀφορίζουνε τοὺς ξένους.Ρίχνουνε στοὺς ἀλλόγλωσσους κατάρες

Μανώλης Αναγνωστάκης,Αὐτοὶ δὲν εἶναι οἱ δρόμοι ποὺ γνωρίσαμε…

Ήταν 1993 και πέρα από το τραγικό συμβάν της μεγάλης φωτιάς στο νησί μας με τους συμπατριώτες μας που χάσαν άδικα τη ζωή τους,έγινε και κάτι άλλο.Πρόεδρος η Μαρία Δαμανάκη(ΠΑΣΟΚ τώρα) και ο Συνασπισμός στα πρώτα του βήματα μετά την απαγκιστρωσή του από το ΚΚΕ.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή από τις 10 Οκτωβρίου του 1993 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 1996 ο Συνασπισμός εκτός βουλής.Θυμάμαι αν και σε μικρή ηλικία μόλις 10 χρονών τότε,τα σκυθρωπά πρόσωπα των πραγματικών συντρόφων μου,των γονέων μου και των οικείων του ΣΥΡΙΖΑ.Τότε όμως λίγοι από αυτούς που συγκροτούν τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο κόμμα.Εκείνοι οι λίγοι αγωνιζόντουσαν για να κρατηθεί ζωντανή η φωνή του κόμματος.Το 1994 γίνονται οι Ευρωεκλογές και ο Συνασπισμός στέλνει στην ευρωβουλή τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και τον Αλέκο Αλαβάνο(μετέπειτα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ).

Μέσα από την περιπέτεια του 1993 ανδρώθηκα πολιτικά,όχι όμως γινόμενος ένα με το κόμμα.Είχα τη φωνή μου και ευτυχώς ακόμα την έχω.Κάποιοι που σήμερα απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία,τότε χλευάζαν είτε από το Πασοκ του Ανδρέα και μετέπειτα του Σημίτη ή από άλλους σχηματισμούς και κόμματα.Εγώ ήμουν εκεί,μέχρι πριν λίγες μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αλλάξει πορεία εδώ και μερικούς μήνες.Κάπου το 1998 έχοντας μπει στην εφηβεία συνιδρύουμε μαζί με άλλους αγωνιστές έφηβους το ΣΑΣΑ(Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας), μπορεί να γεννήθηκα και να μεγάλωσα στην παροικία της Αθήνας αλλά οι σχέσεις μου με το νησί παραμένουν πιστές.Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν παρά τα λάθη μου πως το νησί το αγαπάω και ας μην έχει αυτόν που θα ήθελα για δήμαρχο.Στη ζωή δεν είναι όλα στατικά, κάποια πράγματα αλλάζουν.Αν και το έχω ευχηθεί,το ξαναεύχομαι και το εύχομαι κάθε μέρα,η νέα δημοτική αρχή να αφήσει το όσο καλύτερο δυνατό έργο για το νησί μας.

Πως έχω τις αντιρρήσεις μου δεν σημαίνει πως δεν θα επικροτώ το κάθε τι που βλέπω θετικό αλλά δεν θέλω η δήθεν αντιπολίτευση πριν σηκώσει το χέρι της η πλειοψηφία να το σηκώνει αυτή.Δεν χρειάζεται να πω ποιός και τι, είναι γνωστός και είναι Συριζαίος τώρα.Γιατί αμφισβητώ την αγάπη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.Τελοσπάντων να μην μακρυγορώ.Το 1998 ήμουν πρωτοστάτης στον μεγάλο αγώνα να ρίξουμε τον νόμο Αρσένη και μπορεί να μην κερδίσαμε αλλά τουλάχιστον σημειώσαμε μικρές νίκες απέναντι στο Πασοκικό κατεστημένο.Στις προηγούμενες εκλογές άκουσα την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Λούκα Κατσέλη, γυναίκα του Αρσένη που νωρίτερα ο πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως θα προτείνει για πρωθυπουργό τον Γεράσιμο.Οι αντιρρήσεις μου δεδομένες, γιατί αυτός ο άνθρωπος κατέστρεψε ότι είχε απομείνει από την παιδεία,ευθύνεται για την οικονομικη καταστροφή της χώρας,υπουργός επί Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα πολλά.

Ξαφνικά έγινε αντιμνημονιακός ο Γεράσιμος και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Οι παππούδες μου ήταν αγωνιστές του ΕΑΜ και εγώ θεωρώ πως δικαιώνω τον αγώνα τους.Το 2002 μπαίνω στο χημικό αθήνας,αμέσως χωρίς να χάσω πολύ χρόνο αρχίζω πολιτική δουλειά για την αριστερά,οργανώνομαι στην νεολαία Συνασπισμού,στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων(παράταξη του Συνασπισμού).Ο αγώνας μου μέσα στο κόμμα ήταν καταρχήν να κρατηθεί όρθιο μέσα στις αντίξοες συνθήκες που υπήρχαν από το πασόκικο κατεστημένο.

Το 2006 γίνεται στην Αθήνα το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και λίγο αργότερα ξεσπάει το κίνημα Γιαννάκου και στα δύο είμαι στους πρωτοστάτες.Είχα πάθος και ενθουσιασμό,που πολλές φορές έκαναν τους φίλους και αντιπάλους μου στην πολιτική αλλά και στο κόμμα να με θεωρούν αριστεριστή.Αυτό το πάθος όμως με κράτησε στάσιμο προς τα μαθήματα και σίγουρα δεν ήμουν αυτό που έλεγε ο σύντροφος Φαράκος,πρώτος στα μαθήματα,πρώτος στον αγώνα αλλά για το δεύτερο να είστε σίγουροι.Το 2012 τελειώνουν οι βασικές σπουδές μου και ακολουθώ την όποια σταδιοδρομία ως χημικός(μεταπτυχιακό και άλλες εργασίες).

Όμως πέρα από την χημεία έχω και το πάθος για την πολιτική και ιδρύω μαζί με συμφοιτητές και φίλους μέσα από διάφορες εκδοχές που έχουν εμφανιστεί αυτό εδώ το μικρό ηλεκτρονικό περιοδικό αφιερωμένο στην Ικαρία και τις αριστερές δράσεις. Και τα δύο αυτά ΜΜΕ προσπαθούν να συνεισφέρουν σε δύο πράγματα,την αριστερά και την Ικαρία.Δεν θέλω να πω περισσότερα για μένα αλλά θα μιλήσω για αυτούς,την ομάδα Κορωνάκη,Τζούλιο,Λάμπρου και άλλων στελεχών του ΙΚΑ.ΡΙ.Α της νέας αριστερής μόδας στο νησί, που δεν έχει δεξιούς στην καμία και είναι αντιμνημονιακοί πάνω από όλα.

Για τα όσα έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ της ικαρίας είναι γνωστά.Για την αντιπαλότητα αν θα πρέπει να στηρίξουμε Σταυρινάδη ή Σταμούλη επίσης είναι γνωστά αλλά το γεγονός πως η πλευρά Σταυρινάδη είναι η πλειοψηφία του κόμματος έχει αφεθεί στην απέξω.Πριν λίγες μέρες ήρθε ο Κύριος Κορωνάκης να μας πει ότι όσοι δεν πάνε ΙΚΑ.ΡΙ.Α διαγράφονται,μαζί με αυτό θέλει και την διάλυση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Ικαριωτών Αθήνας.Ο μανιχαϊσμός στο μεγαλείο του. Αν δεν έρθεις μαζί μας είσαι μνημονιακός και γω διερωτάμε. Από τότε που γεννήθηκα ήμουν στην αριστερά,αριστερός από κούνια που λένε και βέβαια συνεχιζω να είμαι,έχω κάνει αγώνες για το κόμμα κύριε πρώην γραμματέα της νεολαίας συν(την εποχή που ήμουν μέλος) και έτσι απλά δέχεσαι στο κόμμα σου αυτούς που έβριζες και διώχνεις αυτούς που έχεις κάνει κάποιους αγώνες μαζί.

Τόσο πολύ σας διαφθείρει η εξουσία σύντροφοι,τόσο πολύ που διώχνεται ανευ συζητήσεως κιόλας τους συντρόφους σας που μια ζωή κάνατε αγώνες για να πάρετε στο κόμμα τους διεφθαρμένους,τους καρεκλοκένταυρους και φιλοκαθεστωτικούς.Τι συνέβη?Τι άλλαξε σε σχέση με το 2004 που ιδρύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ?Πριν λίγες μέρες ήμουν πολύ οργισμένος με αυτές τις απαράδεκτες σταλινικές πρακτικές,σήμερα είμαι χαρούμενος γιατί αυτοδιαγράφτηκα,γιατί αν ζητήσω να με διαγράψετε δεν θα το κάνετε κιόλας.Μετά το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα έχει αλλάξει χαρακτήρα, είναι μια κακή αντιγραφή του ΠΑΣΟΚ με έντονα Σταλινικές πρακτικές και από ανθρώπους που τον έχουν αποκηρύξει υποτίθεται εδώ και δεκαετίες.

syriza

Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μου ταιριάζει.Σε αυτό το κόμμα δεν βγάλαμε ποτέ κονσερβοκούτια,τώρα όμως έγινε αυτό.Εκτός ότι φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνω πως δεν θα είμαι παρόν στο επόμενο συνέδριο του κόμματος,ακονίστε τα κονσερβοκούτια σας αλλά σε άλλους,όχι εμένα.Δεν θα σας δωσω την χαρά να με ξυρίσετε ως οπορτουνιστή,συστημικό,ρεβιζιονιστή,αστική ρεφόρμα και όλα όσα άκουγα τόσα χρόνια από το ΚΚΕ.Και να τα ακούς από το ΚΚΕ είναι λογικό,γιατί αυτό το σεβαστό κόμμα δηλώνει φιλοσταλινικό,φιλοσοβιετικό και τα λοιπά αλλά να το ακούς από ανθρώπους που το έχουν αποκηρύξει αυτό το παρελθόν είναι αδιανόητο.

Αδιανόητο είναι να μιλούνε για φόβο οι μειοψηφούντες έναντι των πλειοψηφούντων.Τι να φοβηθούμε από την ΙΚΑ.ΡΙ.Α σύντροφοι?Δεν θέλω να ονοματίσω για ευνόητους λόγους κάποιους που σήμερα το παίζουν αριστεροί και επί χούντας που ήταν? Για κάποια πρόσωπα μου έχει μεταφερθεί το παρελθόν τους από αφηγήσεις μεγαλύτερων.Αυτή είναι η τελευταία φορά που παρεμβαίνω ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στέφανος Καραπέτης

Πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της Ικαριώτικης Πένας και της Αριστερής Πένας.

Χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.