Ερώτηση του Παύλου Βογιατζή στον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

ΘΕΜΑ: Επιβολή χρηματικού προστίμου για ελλιπή ή εκπρόθεσμη δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα

Σύμφωνα με την παρ. 4 του αρ.10 του Ν.4174/2013 «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες διατάξεις» ο φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, «υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως τη Φορολογική Διοίκηση εντός δέκα (10) ημερών για μεταβολές στην επωνυμία, το διακριτικό τίτλο, τη διεύθυνση κατοικίας ή τη διεύθυνση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, την έδρα, ή το αντικείμενο της δραστηριότητας, καθώς και τις λοιπές πληροφορίες που παρασχέθηκαν κατά το χρόνο της εγγραφής».

Σύμφωνα επίσης με τις παρ. 1α και 2α του αρ. 54 του ίδιου Νόμου ορίζεται ότι για εκπρόθεσμη ή ελλιπή υποβολή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται στο φορολογούμενο πρόστιμο 100€.
Με την εφαρμογή όμως των παραπάνω διατάξεων έχουν προκύψει διάφορα προβλήματα, όπως φαίνεται από τις ακόλουθες ενδεικτικές περιπτώσεις:
Α) Το χρονικό περιθώριο των δέκα ημερών δεν επαρκεί για παράδειγμα για τη δήλωση του γάμου από τα νέα ζευγάρια, τα οποία συνήθως μετά την τέλεση του γάμου αναχωρούν για κάποιο ταξίδι.
Β) Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση του διαζυγίου, όπου τις περισσότερες φορές η σύνταξη της απόφασης απέχει χρονικά κατά πολύ από την ημέρα έκδοσης της απόφασης αυτής, επομένως και στην περίπτωση αυτή το χρονικό περιθώριο των 10 ημερών αναγκαστικά υπερβαίνεται.

Γ) Προβλήματα διαπιστώνονται και σε αρκετά υπέργηρα πλέον ζευγάρια, τα οποία παρόλο που επί σειρά ετών μπορεί να υπέβαλαν κοινή φορολογική δήλωση, δεν εμφανίζεται η συζυγική τους σχέση στο TAXIS, με αποτέλεσμα όταν αιτούνται τη χορήγηση κάποιας βεβαίωσης να αναγκάζονται να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση και να επιβαρύνονται με το χρηματικό πρόστιμο των 100€.
Με βάση τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες είναι φανερό ότι δεν υποκρύπτουν δόλο, άλλα είτε άγνοια, είτε αναγκαστική υπέρβαση της προθεσμίας εξαιτίας περιστάσεων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί αφενός σε επιμήκυνση της συγκεκριμένης προθεσμίας, δηλαδή να οριστεί ως υποχρεωτικός χρόνος ενημέρωσης του δημοσίου από το φορολογούμενο οι 30 ημέρες, και αφετέρου να προβλεφθεί για τις περιπτώσεις των διαζυγίων οι 30 ημέρες να ξεκινούν από την ημέρα έκδοσης της οριστικής απόφασης, για τις δε περιπτώσεις των υπέργηρων ζευγαριών αυτές να εξαιρεθούν εντελώς;

Αθήνα, 12/11/2014 Παύλος Βογιατζής

FACEBOOK

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.