Αγνή Καλογερή:Αναγκαία η στήριξη και εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος

Τοποθέτηση της Αγνής Καλογερή στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Παρασκευά Κουκουλόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής σχετικά με την εξέλιξή του ν. 4015/2011 και τα πορίσματα ελέγχου των τριτοβάθμιων οργανώσεων».

Στην Αθήνα σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16.05΄ συνεδρίασε, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη (223)» του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου,  υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Γεώργιου Βλάχου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Παρασκευά Κουκουλόπουλο, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής σχετικά με την εξέλιξή του ν. 4015/2011 και τα πορίσματα ελέγχου των τριτοβάθμιων οργανώσεων».

Το λόγο έχει η κα Καλογερή.

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα σας απασχολήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πω ότι νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση είναι καταδεικτική για 2 πράγματα. Το πρώτο, αφορά το βάρος και την ένταση μάλιστα της συζήτησης που γίνεται σήμερα εδώ μέσα στην αίθουσα, δηλαδή αφορά το βάρος και την σοβαρότητα και την σημασία που έχει ο συνεταιριστικός τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και για αυτό και υπάρχει όλη αυτή η αντιπαράθεση, αλλά νομίζω ότι δεν θα πρέπει να χάνουμε την ουσία. Δεν πρέπει να χάνουμε την αναντικατάστατη σημασία που έχει το συνεταιριστικό κίνημα και την αναντικατάστατη αξία που έχει αλλά και την ανάγκη στήριξής του, σήμερα πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Σήμερα στην εποχή της κρίσης, στην εποχή που τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα είναι αυτά που μπορούν να στηρίξουν και να κρατήσουν την πατρίδα μας όρθια, νομίζω ότι η στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων και η εξυγίανσή τους πριν από αυτό, είναι νομίζω η μέγιστη ευθύνη όλων μας. Αυτό είναι ένα ζήτημα.

Σε ότι αφορά τα πορίσματα που καταθέσατε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θα ήθελα να πω ότι καταρχήν θα τα μελετήσουμε, πρέπει να τα μελετήσουμε και να έχουμε συγκεκριμένη άποψη και αυτή την άποψη θα την έχουμε τις επόμενες ημέρες, εξετάζοντας τα συγκεκριμένα κείμενα. Είναι πολλές οι αμαρτίες και παλαιές από ότι φαίνεται και νομίζω ότι θα έχει ακουστεί κατά καιρούς ότι πρέπει να γίνει εξυγίανση.

Επίσης, έχει ακουστεί κατά καιρούς και ειδικά τουλάχιστον τα τελευταία 2 με 2,5 χρόνια τουλάχιστον εδώ στο Κοινοβούλιο, έρχονται τροπολογίες επί τροπολογιών για τις παρατάσεις ισχύος αυτού του νόμου και έρχονται και υποσχέσεις από τον εκάστοτε Υπουργό Γεωργίας ότι θα έρθει καινούργιος νόμος περί συνεταιρισμών και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο. Τα πράγματα πιέζουν, η πραγματικότητα πιέζει και δεν νομίζω ότι έχουμε το περιθώριο σαν κράτος, σαν πολιτεία, σαν πατρίδα, να κάνουμε πίσω σε αυτό ή να καθυστερούμε ακόμη περισσότερο.

Σε ότι αφορά αυτόν τον νόμο, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που το ίδιο το κείμενο που μας διανεμήθηκε προηγουμένως από το Υπουργείο, το ίδιο το κείμενο αναφέρει στα συμπεράσματά του. Αναφέρομαι στο 3ο συμπέρασμα που λέει ότι θα πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη αναμόρφωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο χορηγούνται οι οικονομικές ενισχύσεις αλλά και το γενικότερο πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί των ανωτέρω Οργανισμών. Αυτό, είναι κάτι το οποίο ήδη περιλαμβάνεται στο προεδρικό διάταγμα κ.λπ.- κ.λπ., και αυτό το προεδρικό διάταγμα ακόμη δεν το έχουμε δει.

Θέλω να πω και να συνεχίσω αυτές τις σκέψεις μου, λέγοντας απλός ότι θα επανέλθουμε σε επόμενη συνεδρίαση για αυτό το θέμα και θα κάνω και μία 2η παρατήρηση.

Η δεύτερη παρατήρηση σε ότι αφορά τη σημερινή κατάθεση των εγγράφων από τη πλευρά του Υπουργού έχει να κάνει με το κακό μυαλό που μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι η κατάθεση μπορεί να σταματήσει ή να δημιουργήσει όποια εμπλοκή στη συνέχιση της έρευνας που γίνεται από την πλευρά των δικαστικών αρχών. Θα ήθελα να διασφαλιστεί αυτό, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η δημοσιοποίηση όποιων σημερινών εγγράφων να δημιουργήσει οποιαδήποτε εμπλοκή στη συνέχεια και στο τελείωμα αυτής της απολύτως απαραίτητης δικαστικής έρευνας που διεξάγεται για την εξυγίανση και την απόδοση ευθυνών στην μέχρι τώρα διαχείριση του κρατικού χρήματος από τους τριτοβάθμιους οργανισμούς.

Ένα τελευταίο που θέλω να πω και νομίζω ότι έχει μια αξία και για τη σημερινή μας κουβέντα αλλά και γενικότερα είναι ότι υπάρχουν συνεταιρισμοί πραγματικά και μπορούμε να το πούμε που επιτελούν τον πραγματικό τους ρόλο. Παρόλα τα προβλήματα, παρ’ όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν για κακοδιαχείριση, για προβλήματα κομματικών κυρίως εμπλοκών προερχομένων βέβαια από τα κόμματα που μέχρι τώρα κυβερνούν αυτό τον τόπο, μέσα στις λειτουργίες αυτών των συνεταιρισμών, αλλά και προβλήματα, τα οποία δημιουργούνταν από τις ίδιες τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Όπως για παράδειγμα θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα για ένα υγιή συνεταιρισμό που βρίσκεται μέσα στους συνεταιρισμούς που έχουν ενταχθεί στον ν. 4015, έναν αναγκαστικό συνεταιρισμό, ο οποίος οφείλει σήμερα να προστατευθεί ακόμα περισσότερο και οφείλει σήμερα να σκύψει η πολιτεία με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μιλάω για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Σάμου.

Για ένα προϊόν μοναδικό, εξαγώγιμο, με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών, που στηρίζει την παραγωγή ενός ολόκληρου νησιού, αλλά που σήμερα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δυσκολία, όχι εξαιτίας του νόμου αλλά εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την αγροτική τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβλήθηκε και έπρεπε να πληρωθεί για τα ακίνητα και δεν υπήρξε κάποια ρύθμιση να μην πρέπει να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας οι Συνεταιρισμοί για τις περιουσίες τους και έχει πάρα πολλές και ακριβές πια ιδιοκτησίες αυτός ο συνεταιρισμός.

Προβλήματα που έχουν προκύψει από το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και από το ότι σήμερα βρίσκεται στο έλεος όποιου ιδιώτη. Θα πρέπει ο συνεταιρισμός να συνδιαλέγεται με μια ιδιωτική τράπεζα.

Ποια για το ύψος των επιτοκίων και για το ύψος του δανεισμού του και για το επιτόκιο του δανεισμού του, αλλά τελικά και για το μέλλον και για το τι λεφτά θα πάρει ο κάθε παραγωγός στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά θέματα αυτά για να τα αφήσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Νομίζω ότι θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει και να δει τα καλά παραδείγματα των συνεταιρισμών, όπως αυτού που έφερα για παράδειγμα, αλλά και άλλων τέτοιων συνεταιρισμών, να τους στηρίξει, να τους ενισχύσει, να δει τα παραδείγματα κάποιων αναγκαστικών συνεταιρισμών στη Σάμο, στη Χίο, που είναι πραγματικά υποδείγματα σε αυτήν την κατεύθυνση και να στηρίξει όλη αυτή τη διαδικασία γρήγορα και με πολύ σοβαρά βήματα, με κάθαρση, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δείτε και την ομιλία της στην επιτροπή

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s