Προ των πυλών το 32ο Σπάρταθλον με τη συμμετοχή του Ντιν Καρνάζη

Προ των πυλών το 32ο Σπάρταθλον με τη συμμετοχή του Ντιν Καρνάζη

Όλα είναι έτοιμα για τον μεγάλο διεθνή υπερμαραθώνιο (από τους πλέον δύσκολους αγώνες δρόμου υπεραποστάσεων παγκοσμίως), Σπάρταθλον, που θα πραγματοποιηθεί για εφέτος την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι 380 αθλητές και αθλήτριες από τις 42 χώρες ξεκινώντας το πρωί της Παρασκευής από τους πρόποδες της Ακρόπολης, θα καλύψουν συνεχόμενα τη διαδρομή Αθήνας-Σπάρτης, συνολικού μήκους 246 χιλιομέτρων.

Νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων συμμετέχουν στον φετινό αγώνα, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001).

Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, (1η το 2006).

Για πρώτη φορά συμμετέχει ο Ελληνοαμερικανός Ντιν Καρνάζης

Στο «Σπάρταθλον 2014», θα αγωνιστούν για πρώτη φορά δύο μεγάλοι αθλητές των υπεραποστάσεων. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Ντιν Καρνάζης που έτρεξε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και τον Αμερικανό Γιάν Ολσεν, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.

Λάτρης της Ελλάδας, ο ελληνοαμερικανός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Ντιν Καρνάζης αποκάλυψε ότι θα τρέξει ακριβώς με τα ίδια εφόδια που είχαν οι αρχαίοι Ελληνες.

«Έχω μαζί μου ελληνικά προϊόντα, όπως τα σύκα και το παστέλι και θα συμμετέχω στον αγώνα όσο γίνεται πιο παραδοσιακά. Θα πίνω μόνο νερό και όχι ισοτονικά ποτά που δεν υπήρχαν τότε και θα τρώω σύκα και παστέλι. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Κατάγομαι από την Αρκαδία και είναι μεγάλη τιμή που θα συμμετάσχω σε αυτόν τον παραδοσιακό αγώνα δρόμου, το Σπάρταθλον. Θα το κάνω όσο πιο παραδοσιακά γίνεται μέχρι τη Σπάρτη», δήλωσε συγκινημένος, παρουσία των γονιών του ο Ντίν Καρνάζης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διεθνούς Σύνδεσμου Σπάρταθλον Παναγιώτης Τσιακίρης τόνισε:
«Πιστεύω, ότι και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία. Κάθε χρόνο γίνεται προβολή της χώρας χωρίς καμία δαπάνη. Επίσης κάθε χρόνο παράγουμε εθνικό έργο εθελοντικά τόσοι άνθρωποι για να φέρουμε εις πέρας ένα τόσον σημαντικό αγώνα. Ξεκινήσαμε στο πρώτο Σπάρταθλονμε 45 αθλητές και τώρα έχουμε 380».

Ολοι έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση
Όπως γίνεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός Σπάρταθλον είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές είναι τεράστιες. Διανύονται χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο της ημέρας και την παγωνιά της νύχτας, ενώ ατελείωτες είναι οι ώρες της καρτερικής αναμονής στο κάθε πόστο μέσα στην ερημιά της φύσης για να εξασφαλιστεί στους αθλητές η απαραίτητη συμπαράσταση για τη συνέχιση της υπεράνθρωπης προσπάθειάς τους.

Η διαδρομή στο Σπάρταθλον διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Με χρήση μικροτσίπ και ταπήτων στους κεντρικούς σταθμούς και τον τερματισμό του αγώνα θα υπάρχει και φέτος ηλεκτρονική καταγραφή, για την αυτόματη μετάδοση των περασμάτων και των τερματισμών των αθλητών, μέσω Internet.

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού
Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη το «32ο Σπάρταθλον» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η πολύχρονη προσφορά του Σπάρταθλονστην προβολή του ελληνικού αθλητισμού και πολιτισμού κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Πώς ξεκίνησαν όλα
Βρετανοί πιλότοι της RAF επανέλαβαν το κατόρθωμα του Φειδιππίδη.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της. Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την πλέον περίφημη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, που αποτελεί σταθμό και αφετηρία της ιστορίας του πολιτισμού.

Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, «ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα».

Το Σπάρταθλον είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Ελληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας – Σπάρτης σε δύο μέρες. Σκέφθηκε τότε, πως ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσει, ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή, αφού ήταν και δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Έτσι, με άλλους τέσσερεις συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982. Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμά τους μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, ύστερα από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες.

Η ομάδα των βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος «είχε δίκιο»!

Πώς ονομάστηκε «Σπάρταθλον»
Το 1983, μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής τον φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν, οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον, επωνυμία που προέκυψε από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ.

Συμμετείχαν 45 δρομείς από 11 χώρες. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε, ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «Σπάρταθλον», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στη Σπάρτη.

Εθελοντές και γιατροί στο πόδι
Όλοι είναι πανέτοιμοι για τη μεγάλη αυτή εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, στους επτά κεντρικούς σταθμούς, Ελλάς Καν – Αρχ. Νεμέα – Λύρκεια -Βάση Βουνού – Νεστάνη – Τεγέα Αλέα – Μνημείο και στον τερματισμό, θα υπάρχουν ιατρικές ομάδες στελεχωμένες με κορυφαίους ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, έτοιμες να προσφέρουν ιατρική υποστήριξη και περίθαλψη στους αθλητές.

Επίσης, ιατρικά αυτοκίνητα θα κινούνται σε όλη την διαδρομή μεταξύ των κεντρικών σταθμών, για άμεση επέμβαση και βοήθεια. Ομάδες φυσιοθεραπευτών θα είναι διαμοιρασμένες στους κεντρικούς σταθμούς για να παρέχουν την υποστήριξη τους στους Σπαρταθλητές επί 36 ώρες.

Ακόμα, αυτοκίνητα με φυσιοθεραπευτές θα κινούνται σε όλο το μήκος της διαδρομής. Στην διάρκεια του αγώνα, ασθενοφόρα θα βρίσκονται στους κεντρικούς σταθμούς και ενδιάμεσα σε κίνηση, για άμεση επέμβαση, εάν χρειαστεί.

Αρκετές από τις ξένες αποστολές βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ την Πέμπτη θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αθλητών και των αθλητριών που θα συμμετάσχουν στο «32ο Σπάρταθλον». Στον αγώνα, έχουν δηλώσει συμμετοχή 380 αθλητές και αθλήτριες από 42 χώρες.

Για μία ακόμα χρονιά, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προβάλουν την Ελλάδα και το Σπάρταθλον σε όλο τον κόσμο με μεγάλα αφιερώματα από την Αθήνα και τη Σπάρτη.

ΤΑ ΝΕΑ

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.