30 Ιουλίου 1993: Ημέρα μνήμης,οργής και εγρήγορσης

Πριν από 21 χρόνια και συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου του 1993 έγινε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες για το νησί μας.Χιλιάδες στρέμματα πράσινης γης και περιουσίες χάθηκαν αλλά το κυριότερο είναι πως χαθήκαν 13 δικοί μας άνθρωποι.Λίγο πριν ξημερώσει η 30η Ιούλη του 2014 θελήσαμε να γράψουμε την ιστορία αυτής της φωτιάς,να μάθουμε τα πρόσωπα και  να πάρουμε τα απαραίτητα μαθήματα για το μέλλον.

Ήταν μέρα μεσημέρι, τότε, που οι Ικαριώτες σηκώθηκαν από τις παραλίες και τα σπίτια τους αντικρίζοντας ένα γκρίζο σεντόνι που είχε καλύψει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου. Οι καμπάνες από τα γύρω χωριά χτυπούσαν για να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επερχόμενη μεγάλη τραγωδία. Πολλοί ηλικιωμένοι συσσωρεύονταν στη πλατεία και το λιμάνι, πνιγμένοι από την κάπνα και έχωντας αφήσει την εστία τους .Άλλοι, πάλι, αρνούνταν πεισματικά να εγκαταλείψουν τις κατοικίες και το βιος τους. Καταλάβαιναν πως οι πολύχρονοι κόποι τους θα πήγαιναν χαμένοι από την μανία της φωτιάς και έτσι ρίχτηκαν με τα μούτρα στην κατάσβεση, όμως η μάχη ήταν άνιση,αφού δεν υπήρχαν τότε τα απαραίτητα πυροσβεστικά μέσα πάνω στο νησί και η αντιπυρική προστασία ήταν ελάχιστη.Οι κάτοικοι του νησιού μας δίναν ουσιαστικά την μάχη μόνοι τους, χωρίς να έχουν σύμμαχο τον καιρό, αφού οι άνεμοι δυνάμωναν συνεχώς.

Πριν εξιστορήσουμε βέβαια την υπόλοιπη ιστορία αυτής της μεγάλης τραγωδίας οφείλουμε να πούμε πως από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες στο νησί μας με ιδιαίτερο ρόλο της εθελοντικής ομάδας πυροσβεστών του Αγίου Κηρύκου. Σε πολλές φωτιές από τότε και μετά,οι εθελοντές έσωσαν μεγάλες εκτάσεις από τη φωτιά, έσωσαν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.Δεν μπορούμε να πούμε πως όλα είναι τέλεια αλλά σίγουρα μπορούμε να πούμε πως είμαστε πιο έτοιμοι από τότε και δεν μπορούμε να αποκρύψουμε το σημαντικό ρόλο,που παίζουν οι εθελοντές.

Την επόμενη μέρα,την πρώτη μέρα του Αυγούστου του 1993,οι Ικαρία ζούσε τον πόνο, πανέμορφοι οικισμοί και καταπράσινες περιοχές είχαν μετατραπεί σε μια μαύρη για την ψυχή,την μνήμη και την ζωή μας.Ήταν οι στιγμές που χαράξαν τα παιδικά μας χρόνια.Ήταν η αδικία,που σαν φλόγα καίει ακόμα μέχρι σήμερα στις καρδιές μας και τις ψυχές μας.Υπήρχαν αγνοούμενοι,που γρήγορα μετατραπήκαν σε νεκροί.Τρεις νέοι άνθρωποι,δηλαδή ο Γιώργος Κηρύκου (Αλμπάνο),ο Ηλίας Φυσίδας και ο Δημήτρης Τσαγανός θυσιάστηκαν στην προσπάθεια τους να διασώσουν κάποιους ηλικιωμένους.Η ζωή σταμάτησε για άλλους 10 συντοπίτες μας.Όλα τα ονόματα αυτών των ανθρώπων γράφτηκαν στα αντίστοιχα μνημεία,που χτίστηκαν για να θυμόμαστε,για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς στους ανθρώπους αυτούς,που χάσαν την ζωή τους.Άνθρωποι,που αγωνίστηκαν για να σώσουν άλλους συνανθρώπους τους,τις περιουσίες τους,το βιός τους και τις δασικές εκτάσεις που χαθήκαν.Γίναν θυσία αλλά και σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Νοιώθουμε πως κάτι μάθαμε από εκείνη την εποχή,αφού πλέον η αντιπυρική προστασία είναι πολύ καλύτερη και καταλάβαμε πως η φωτιά δεν είναι παιχνίδι.Λάθη και ελλείψεις βέβαια συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά με εθελοντική εργασία σωθήκαμε από πολλές επόμενες καταστροφές.Οι εθελοντές μας βρεθήκαν και σε πύρινα μέτωπα εκτός Ικαρίας και πριν την δύση του 2013 τιμηθήκαν  για την βοήθεια,που προσφέραν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2012 στην Χίο.Αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε και να κατανοούμε πως παρόλες τις ελλείψεις,που ενδεχομένως υπάρχουν,υπάρχουν οι άνθρωποι ήρωες που μας βοηθούν και βοηθούν και σε πυρκαγιές έξω από το νησί μας.Η Οργή μας για τα θύματα και τα γεγονότα του 1993,που είναι βαθιά χαραγμένα στην μνήμη όλων των Ικαριωτών,ίσως μετριάζεται από την περηφάνεια για τν σύλλογο εθελοντών πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου.

Πηγαίνοντας πίσω βέβαια στο 1993 δεν πρέπει να ξεχνάμε την κρατική αδιαφορία.Το νησί καιγόταν για μέρες και υλική βοήθεια-ψυχική ανακούφιση δεν ερχόταν από πουθενά. Η εγκατάλειψη  έφερε σε απόγνωση τους Ικαριώτες,που με λαϊκές συνελεύσεις στην κεντρική πλατεία, αποκλεισμούς του λιμανιού και κατάληψη δημόσιων υπηρεσιών γινόταν έντονα εκείνες τις μέρες.Η αγανάκτηση κίνησε την αργοπορημένη κρατική μηχανή μετά από ημέρες,που ήρθε η βοήθεια από τη Σάμο και την Αθήνα.Όμως ήταν αργά για κάποιους συμπατριώτες μας.13 άνθρωποι πετάξαν στους ουρανούς,οι τραυματίες ήταν αρκετοί και η ψυχή κάποιων άλλων λύγισε βλέπωντας να χάνεται η πατρίδα μας.

Τα επόμενα χρόνια οργανώθηκαν δεντροφυτεύσεις στις περιοχές που πληγήκαν από την φωτιά.Ο Σύλλογος νεολαίας Ικαρίας έκανε μια από αυτές.Κάθε χρόνο γίνεται μνημόσυνο στις περιοχές,που χάθηκαν οι συμπατριώτες μας.Οι υπαίτιοι βέβαια της φωτιάς δεν βρεθήκαν ποτέ.Κάποιοι δεν ανοίξαν το στόμα τους ποτέ και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το ποιός έβαλε την φωτιά και για ποιό λόγο.Πριν λίγο καιρό ακούσαμε από στόμα πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας,πως ευθύνεται για φωτιές στην Ελλάδα και μέσα σε αυτές έβαζε και αυτήν της Ικαρίας.Ο Νομός μας πάντως κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 25 ώρες μετά την καταστροφή.

Ως ελάχιστος φόρος τιμής για αυτά τα παιδιά αλλά και για όλα τα θύματα της πυρκαγιάς τελούνται κάθε χρόνο τέτοια μέρα επιμνημόσυνες συγκεντρώσεις πολιτών στην θέση Πουλάτο, μέρος όπου το 2000 στήθηκε πανύψηλο μαρμάρινο μνημείο. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μ. Κάσση από την Μάνη. Αναπαριστά την θυσία των παιδιών με την μορφή χελιδονιού τα οποία αγκαλιάζει η μητέρα Ικαρία.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

1. Πούλος Ευστράτιος, ετών 80
2. Πούλου Κούλα, ετών 73
3. Πούλου Σταματούλα, ετών 67
4. Κήρυκος Γεώργιος – Ελευθέριος, ετών 39
5. Φυσίδας Ηλίας, ετών 25 .
6. Τσαγανός Δημήτριος, ετών 21
7. Μπρατσής Κωνσταντίνος, ετών 68
8. Πεσκέσης Γεώργιος, ετών 73
9. Πεσκέση Αικατερίνη, ετών 64
10.Λιάρης Σιδερής, ετών 69
11.Λιάρη Καλλιόπη, ετών 70
12. Ξυλά Γεωργία, ετών 18
13.Ξυλά Δέσποινα, ετών 65

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.