Συνέντευξη με την Ελένη Χωρεάνθη (Κριτικός-Συγγραφέας)

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγγραφέας, διακεκριμένη κριτικός λογοτεχνίας η Ελένη Τσικριτέα –Χωρεάνθη μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών της στο Αγρίνιο σπούδασε Παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνεργάζεται με τα εγκυρότερα παιδαγωγικά και λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας και της επαρχίας η δε εργογραφία της περιλαμβάνει ποίηση, πεζό, δοκίμιο, μεταφράσεις.

Κ.Χωρεάνθη, η καταγωγή σας είναι από την Αιτωλοακαρνανία, στη Χίο αλήθεια πώς βρεθήκατε;

Το 1968   την περίοδο της Μετεκπαίδευσης γνώρισα μέσω ενός φίλου δασκάλου-συμφοιτητή τον Κώστα Χωρεάνθη, επεισοδιακή θα έλεγα την γνωριμία μας με αποτέλεσμα το γάμος μας σε λίγο διάστημα στον Άγιο Σώστη στην Συγγρού και μετά τις σπουδές μας μεταφερθήκαμε στη Χίο τόπο καταγωγής του Κώστα όπου ο ίδιος υπηρετούσε εκεί ως εκπαιδευτικός αρκετά χρόνια ήδη και εργαστήκαμε από κοινού ως δάσκαλοι 2 χρόνια στη Συκιάδα. Άλλα 2 έτη υπηρέτησα στον Κάμπο, ο Κώστας σε άλλο χωριό και μετά με μετάθεση ήρθαμε στην Αθήνα όπου και ολοκληρώσαμε την καριέρα μας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Πρώτη εμφάνιση στα γράμματα της Ελένης Χωρεάνθη το 1963 με το Λίγα Λουλούδια, ποίηση, Αγρίνιο, επόμενο Πολιόχνη, ποίηση, Αγρίνιο, 1965 και το 1968 στην επεισοδιακή  γνωριμία της με τον Κώστα Χωρεάνθη…

Ελένη: Γράφετε και εσείς ποίηση;

Κώστας: Δυστυχώς ναι….

(Είχε κυκλοφορήσει η πρώτη του ποιητική συλλογή Ασκηση το 1966, εκδόσεις Καραβία). Με τον Κώστα Χωρεάνθη που…

Ο Κώστας κ. Γαΐλα, γεννήθηκε στη Χίο από πρόσφυγες Μικρασιάτες Γονείς. Φτωχό προσφυγόπουλο που είχε την τύχη να τον γνωρίσει και να τον βοηθήσει στα Γράμματα ο Νότης Σωτήρχος μέλος εύπορης Χιώτικης οικογένειας, τότε ναυτικός που διέθετε μία πολύ πλούσια βιβλιοθήκη κι έτσι θα λέγαμε ότι μπήκε ο Κώστας στο χώρο του βιβλίου αν και διάβαζε πολύ από πριν. Ο Ν. Σωτήρχος αργότερα έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος, να μην ξεχάσω και την γνωριμία του με τον Νίκο Κιουράνη υπάλληλο στο βιβλιοπωλείο του Χαβιάρα,τις συναντήσεις τους στο πατάρι του Χαβιάρα με θέμα την ποίηση, δυνατή η φιλία τους, ξέρετε ο Ν. Κιουράνης έβγαλε και ένα βιβλίο για τον Κώστα. Επίσης σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του έπαιξε και η φιλία του με τον Στρατή Ζαχαριάδη μετέπειτα πολιτικό συντάκτη Αθηναϊκών εφημερίδων. Όταν, λοιπόν, τον γνώρισα είχε εκδώσει την Άσκηση πρώτη ποιητική του συλλογή ενώ συνολικά στην εργογραφία του συναντάμε αρκετές και προσωπικά εγώ από την ποίησή του ξεχωρίζω το ΄Ασκηση που με έφερε και σε επαφή μαζί του, το Απολογία(1975/Ικαρος),το   Γνωριμία Φωτός(Αστρολάβος 1994) και το Έρως Ηλίου(Εριφύλη 1999).Ο Κώστας έγραψε καλή ποίηση και προσωπικά θεωρώ πως ότι ήταν σπουδαίος δοκιμιογράφος.

Ο Κώστας Χωρεάνθης γεννημένος στη Χίο το 1936 μετά τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το 1982 αποσπάστηκε στο Κ.Ε.Μ.Ε. και πήρε μέρος στη σύνταξη των Αναγνωστικών για το Δημοτικό Σχολείο. Εκπαιδευτικός, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής αρχαίων ποιητών, αρθρογράφος, προσωπικότητα της διανόησης  πού απεβίωσε στο Ν. Φάληρο το 1996.

Από την εργογραφία του ενδεικτικά σκόρπιοι τίτλοι:

Σταυρός του Γένους-Κοσμάς ο Αιτωλός, 1980

Το δέντρο της Γής(Ποίηση ,Καλέντης/1985)

Σαλώμη, Εκδόσεις των Φίλων/2002

Σοφοκλή Ιχνευταί, εκδόσεις Πατάκη 2001

Το Ιστορικό πρόσωπο της Χίου, Χίος 1979,μελέτες κ.λ.π

Παρατηρώ κ. Χωρεάνθη 10 τίτλους στην εργογραφία του Κ. Χωρεάνθη με θέμα την Χίο. Τι αντιπροσώπευε η Χίος για αυτόν;

Ο Κώστας κ. Γαΐλα αισθανόταν πολύ Χιώτης παρά τις Μικρασιάτικες ρίζες του. Έλεγε Χίος και κολούσε το στόμα του, για τη Χίο ήξερε το κάθε τι…

Σαν εκπαιδευτικό, οικογενειάρχη αλλά και λογοτέχνη μας τον περιγράφεται μέσα από την δική σας ματιά;

Πολύ καλός δάσκαλος, αγαπούσε τα παιδιά, θεωρούσε τη διδασκαλία λειτούργημα, άνθρωπος χαμηλών τόνων ο Κώστας που όμως υποστήριζε πάντα αυτό που θεωρούσε σωστό . Άνθρωπος της οικογένειας, αγαπούσε πολύ τις δυο κορούλες μας Μαρία και Βερίνα, καλός σύζυγος, στοργικός πατέρας. Ατομο πολύ καταρτισμένο και με ευρεία μόρφωση, ανοικτό μυαλό με πλατειά θεώρηση του κόσμου ο Κώστας όπως σας ανέφερα ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου επιτυχώς αλλά προσωπικά ξεχωρίζω την πορεία του στο Δοκίμιο. Ναι, ήταν σπουδαίος δοκιμιογράφος.

Ηρακλής κ.Χωρεάνθη, ο τίτλος του βιβλίου του Κ. Χ. εκδόσεις Κέδρος 2007.Πρόκειται για μυθιστορηματική βιογραφία του μυθικού ήρωα και νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη στην Ελληνική βιβλιογραφία.

Πράγματι κ. Γαΐλα είναι το μοναδικό στην Ελληνική γλώσσα. Ο Κώστας το είχε γράψει την 10ετία του ’80 ,τότε δεν κυκλοφόρησε, τελικά η έκδοσή του έγινε το 2007 με δική μου επιμέλεια. Το Ηρακλής όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα στην εργογραφία του Κώστα που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του έχουν την επιμέλειά μου, η κυκλοφορία γίνεται με την φροντίδα της οικογένειας μου. Αυτή την περίοδο επιμελούμαι την μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου, μετάφραση που ο Κώστας την είχε αρχίσει στη Χίο και την ολοκλήρωσε στην Αθήνα, έχω επεξεργαστεί τις 8 ραψωδίες και ολοκληρώνω την 9. Με τις κόρες μου σκεφτήκαμε μόλις το τελειώσω να ανεβάσομε την Οδύσσεια στο διαδίκτυο.

Εξαίρετη σκέψη κ. Χωρεάνθη μέσω internetθα γνωρίσουν και οι νεώτεροι τη μεταφραστική δουλειά του Κώστα Χχωρεάνθη. Για την Εκπαίδευση σήμερα ποια είναι η άποψή σας;

Από το 1989 που συνταξιοδοτήθηκα μέχρι τώρα επισκέπτομαι πολλά σχολεία σαν συγγραφέας και  έχω άποψη για την Εκπαίδευση σήμερα. Πιστεύω ότι η Παιδεία είναι τώρα καλύτερη σε όλες τις βαθμίδες, πέρα από όσα λέγονται. Όσο αφορά την Πρωτοβάθμια που και εγώ υπηρέτησα, θα σας πω ότι βρήκα Σχολεία ιδιαίτερα στην επαρχία που τα παιδιά και από τα παιδιά είναι που φαίνεται η δουλειά, ‘πετούσαν’ οι μικροί μαθητές, ναι, η Παιδεία σήμερα είναι καλύτερη.

Για την Κρίση που διάγει η χώρα μας, η άποψή σας;

Η κρίση της εποχής μας είναι κρίση Ηθικής, Πολιτισμού και λιγότερο Οικονομική γιατί προηγήθηκαν όλα τα άλλα και κατόπιν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Γράφετε κριτική βιβλίου από το 1963,είσται μία από τους καλύτερους σύγχρονους κριτικούς μας, Πεζά, Ποίηση, Μεταφράσεις, Δοκίμια, Διασκευές Αρχαίων Ελληνικών Κειμένων στο ενεργητικό σας, εσείς η ιδία ποιο από τα βιβλία σας θεωρείται το πλέον αντιπροσωπευτικό για σας;

Το Οι ώρες του ερωδιού και ένα ακόμη, αυτό που γράφω τώρα και δεν ξέρω πότε θα κυκλοφορήσει.

Θα το περιμένομε. Από τα βιβλία σας για παιδιά και εφήβους κ. Χωρεάνθη , επιτρέψτε μου μια μικρή ‘στάση’ στο ΄Αρωμα  μαστίχας/εκδόσεις ΄Αγκυρα, ένα βιβλίο που σελίδα-σελίδα ταξιδεύει τον αναγνώστη του σε μια Χίο μαγική,  ονειρεμένη. Συγχαρητήρια.

Ευχαριστώ κ. Γαΐλα,

Να κλείσομε την συνέντευξή σας για την οποία σας ευχαριστώ θερμά με λίγους τίτλους ποιητικών συλλογών σας από τις 10 που έχετε εκδώσει;

Γιατί όχι;

Οι εποχές της Εύας/Ωρίων, Αθήνα 1985

Οι νύχτες της βροχής/Εριφύλη,Αθήνα 2007

Η σιωπή των Αμνών/Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος,Αθήνα 20011

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.