Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή Σάμου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 42/3-7-2014 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Σάμου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Αγνής Καλογερή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λειτουργία της Διοίκησης του Οργανισμού «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός –ΔΗΜΗΤΡΑ».

Στην επίκαιρη αυτή ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης.

Κυρία συνάδελφε έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ:  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι γνωστό, κύριε Υπουργέ, ότι για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση του αγροτικού τομέα, η υπόθεση της λειτουργίας του Υπουργείου Γεωργίας είναι κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα, που μας ενδιαφέρει και κάτι το οποίο θέλουμε να προχωρήσει. Είναι σημαντικό και πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής ζωής του τόπου μας.

Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ένας αγροτικός τομέας ο οποίος να στηρίζεται στην έρευνα, στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη της ποιότητας στο πλαίσιο ενός εθνικού παραγωγικού μοντέλου, προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραγωγών και όχι των πολυεθνικών όπως ισχύει σήμερα. Η θέση μας αυτή απαιτεί αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και όχι μνημονιακά σχήματα.

Αυτό σημαίνει ότι μας ενδιαφέρει η λειτουργία και η προοπτική του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», γιατί είμαστε ως κόμμα υπέρ της ανάπτυξης από το κράτος δομών έρευνας, εκπαίδευσης και ποιότητας και είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Ακούγεται, λοιπόν, κύριε Υπουργέ -και θα ήθελα να μου απαντήσετε σε αυτό- ότι στα σχέδια της τρόικας περιλαμβάνονται απολύσεις και από αυτόν το φορέα, από το Υπουργείο Γεωργίας. Ακούγεται, επίσης, ότι αντικείμενα των ελέγχων της ποιότητας του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Ακούγεται ακόμη ότι η γεωργικές σχολές κινδυνεύουν με κλείσιμο την επόμενη χρονιά αν δεν δοθεί παράταση στην λειτουργία των ΕΠΑΣ.

Πιο συγκεκριμένα θέλω να αναφέρω για το κομμάτι που αφορά την επίκαιρη ερώτηση που σας έχω κάνει το εξής. Όσον αφορά τον ερευνητικό τομέα ξέρουμε ότι σήμερα υπολειτουργούν οι ερευνητικοί σταθμοί. Υπάρχουν μόνο ενενήντα τρεις ερευνητές.  Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα οργανογράμματα, δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην ασκούνται δραστηριότητες στοχευμένης έρευνας και να μην ακολουθείται το θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το ενδιαφέρον του κράτους θα φαινόταν εάν τοποθετούσατε σταθερά διοικητικά συμβούλια, εάν η λειτουργία του Οργανισμού στηριζόταν σε έναν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα υποστηριζόταν από έναν καινούργιο νόμο κι εάν οι προσλήψεις των ερευνητών γίνονταν με διαφάνεια σε συγκεκριμένες ερευνητικές δομές και με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την έρευνα.

Κύριε Υπουργέ, είναι ευκαιρία σήμερα με αφορμή αυτήν την ερώτηση να σας πω για κάποια προβλήματα που αφορούν στην ποιότητα των ελέγχων των αγροτικών προϊόντων. Και εδώ πρέπει να δούμε ότι χρειάζεται να διευρυνθούν και να στηριχθούν οι διαδικασίες ελέγχου τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις κοστίζουν πολύ στην εθνική μας οικονομία και ιδιαίτερα στον Έλληνα κτηνοτρόφο και στον αγρότη και είναι σε βάρος του καταναλωτή. Αυτό είναι γνωστό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Στη δευτερολογία σας θα πείτε τα υπόλοιπα.

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ: Μάλιστα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταλαβαίνω, κύριε Υπουργέ, ότι και εσείς είστε νέος στο Υπουργείο και τώρα έχετε αναλάβει τα καθήκοντά σας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι το κράτος έχει συνέχεια. Προφανώς δεν είναι κάτι που απευθύνεται προσωπικά σε εσάς.

Πραγματικά σήμερα το οργανόγραμμα για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απαιτεί έναν καινούριο νόμο για να μπορέσει να ισχύσει, για να μπορέσει να έχει τη δέουσα, την πρέπουσα νομιμότητα, την ηθική νομιμοποίηση να φτιάξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, να φτιάξει τα καινούρια προγράμματα και για την έρευνα και για την ποιότητα και για όλες τις λειτουργίες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ξέρουμε ότι από τον Νοέμβριο 2012 υπάρχει και από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου ένα σχέδιο το οποίο περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να βγει σε διαβούλευση, να βγει σε συζήτηση, να γίνει αντικείμενο κουβέντας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία, για να μπορέσει πραγματικά να προχωρήσει. Αυτή είναι η αγωνία μας και αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε την ερώτηση και ερχόμαστε σήμερα να το συζητήσουμε.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με ένα καινούριο νόμο μπορεί να έχει την ηθική νομιμοποίηση και το Διοικητικό Συμβούλιο και όποιες αλλαγές γίνουν.

Δεν δεσμευτήκατε για κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Ξέρουμε ότι επίκεινται κάποιες προσλήψεις στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο ερευνητικό του κομμάτι. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι προσλήψεις -και όχι μόνο αυτές, αλλά και πολύ περισσότερες που μπορεί να χρειαστούν- θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν χρειαζόμαστε δέκα ή έντεκα ή δεκαπέντε ή πενήντα ερευνητικούς σταθμούς. Δεν ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναπτυχθούν αυτοί. Θέλουμε, δηλαδή, να αναπτύξουμε τι; Το λάδι; Το κρασί; Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να δεθούν με την έρευνα, όπως επίσης και με όλη την υπόλοιπη λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Άφησα από την πρωτολογία μου ένα μικρό κομμάτι που δεν αφορά το θέμα της έρευνας, αλλά κάποιο άλλο κομμάτι της λειτουργίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και για το οποίο θα σας παρακαλούσα πολύ -αν μπορείτε- να μας δώσετε κάποια απάντηση. Αυτό έχει να κάνει με τα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων αγροτών τα οποία έχουν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα. Αφορούν οκτώ χιλιάδες ανθρώπους των οποίων το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει τελειώσει, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει τα χρήματα από την επιδότηση των νέων αγροτών. Θα θέλαμε να δούμε πού βρίσκεται αυτή η ιστορία και γιατί έχει αργήσει.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, που είναι κι αυτό ένα κομμάτι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υπάρχει ένα θέμα με τη λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών ΕΠΑΣ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολές με πολύ παλιά λειτουργία, με πολύ μεγάλη προσφορά στις τοπικές κοινωνίες και σε όλη την εκπαίδευση στα θέματα της αγροτικής μας παραγωγής, οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν. Θα ήθελα και σε αυτό μια απάντηση αν είναι εύκολο.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s