Ερώτηση της Αγνής Καλογερή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Επικρατείας,Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό,Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

 Θέμα: «Τα νησιά του Νομού Σάμου σε συνθήκες απομόνωσης 

Σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών, ερωτήσεων και επανειλημμένων επισκέψεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχετικά με τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα του Νομού Σάμου επανέρχομαι, λόγω της περαιτέρω όξυνσης.

Συγκεκριμένα στις 17/05/2014 παραμονή των αυτοδιοικητικών εκλογών το δρομολόγιο του Ε/Γ Ο/Γ “EuropeanExpress” έφτασε στον προορισμό του μετά από 25 ώρες λόγω βλάβης και καθυστέρησής του για 7 ώρες στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου.

Εκτός από την ταλαιπωρία των επιβατών και επειδή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που επέβαιναν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο εξυπηρετήθηκαν εκτάκτως με το Ε/Γ Ο/Γ “Παναγία Θεοτόκος”, οι κάτοικοι των Φούρνων και της Θύμαινας στερήθηκαν ένα εσωτερικό δρομολόγιο την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης την Δευτέρα 19/05/2014 το Ε/Γ Ο/Γ “EuropeanExpress” ακύρωσε το δρομολόγιό του από Πειραιά για Σάμο χωρίς να δοθούν εξηγήσεις και να ειδοποιηθούν οι επιβάτες έγκαιρα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν τα νησιά του Νομού Σάμου απομονωμένα για 5 μέρες από το λιμάνι του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, το Ε/Γ Ο/Γ “Θεόφιλος” που εκτελεί τη γραμμή Καβάλα – Λήμνο – Μυτιλήνη – Χίο – Σάμο – Ικαρία και επιστροφή, ακύρωσε το δρομολόγιο της 21ης Μαΐου 2014 λόγω προβλήματος στον ανεφοδιασμό του πλοίου με καύσιμα.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά και αναδεικνύει την απομόνωση του Νομού Σάμου από τον εθνικό κορμό καθώς επίσης και την ατολμία από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την λύση του προβλήματος.

Η δρομολόγηση σύγχρονου πλοίου που αποφασίστηκε μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου για 2 ½ μήνες, δεν λύνει δομικά προβλήματα της τοπικής οικονομίας και δεν δημιουργεί μια μόνιμη βάση ανάπτυξης.

  • Επειδή τα νησιά του Νομού Σάμου κατοικούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από ισότιμους πολίτες, οι οποίοι έχουν ζωτικές ανάγκες και δικαιώματα.
  • Επειδή τα νησιά του Νομού Σάμου δεν έχουν μοντέλο κλειστής οικονομίας και οι επιπτώσεις της απομόνωσης είναι τεράστιες και καταστροφικές για την αγορά και την κοινωνία.
  • Επειδή τα νησιά είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας και η νησιωτικότητα είναι συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη.
  • Επειδή ο Νόμος 2932/2001 στο άρθρο 2 παράγραφος 6 δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι άμεσα και μόνιμα μέτρα προτίθενται να λάβουν και πότε ώστε το πρόβλημα να λυθεί προς όφελος των κατοίκων των νησιών και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αγνή Καλογερή

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.