ΣΥΡΙΖΑ:Ανησυχία των αλιευτικών συλλόγων στο Ανατολικό Αιγαίο

Ερώτηση στη βουλή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράνομη αλιεία στο Αιγαίο

Σε συνέχεια της αναφοράς μας από την 10/10/2013 (ΑΡ.ΠΡ.965) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την παράνομη αλιεία στα παράλια της Σάμου από αλιευτικά σκάφη της γείτονος, κι επειδή το πρόβλημα παρουσιάζεται όλο και συχνότερα σε όλη την ακτογραμμή των ανατολικών μας συνόρων δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στους αλιευτικούς συλλόγους, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και στις τοπικές κοινωνίες, επανερχόμαστε μετά την καταγγελία του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης την οποία και σας επισυνάπτουμε.

Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο του 2011 κατατέθηκε έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας, άναρχης (Π.Λ.Α.) – Αλιείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να διευκρινισθεί πως εννοούν οι Κοινοτικοί το παράνομο, το λαθραίο και το άναρχο της Αλιείας.

«Παράνομη Αλιεία». Όταν ένα αλιευτικό σκάφος ψαρεύει, σε θαλάσσια περιοχή στην οποία δεν του έχει χορηγηθεί σχετική άδεια, ή διεξάγει αλιεία παραβιάζοντας θεσπισμένα μέτρα διαχείρισης, την αλιευτική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις.

«Λαθραία αλιεία». Όταν ο πλοιοκτήτης του αλιευτικού σκάφους δεν δίνει στοιχεία για τα αποτελέσματα των αλιευτικών προσπαθειών του ή τα δίνει εσφαλμένα.

«Άναρχη αλιεία». Αλιευτικές δραστηριότητες αλιευτικού σκάφους που φέρει σημαία κράτους μη συμβαλλόμενου με τη συγκεκριμένη Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης Αλιείας (Π.Ο.Δ.Α.).

  • Το γεγονός ότι αλιευτικά σκάφη τουρκικού νηολογίου προβαίνουν σε παράνομη αλιεία μέσα στα εθνικά χωρικά μας ύδατα και κάποιες φορές με τη συνοδεία ακταιωρού.

  • Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη κατά παράβαση των θεσμοθετημένων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν ενίοτε χρήση απαγορευμένων αλιευτικών εργαλείων και πρακτικών όπως η χρήση συρόμενων εργαλείων σε απαγορευμένη χρονικά περίοδο.

  • Το γεγονός ότι δεν υπάρχει διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τον έλεγχο των ιχθυοαποθεμάτων και την αλιευτική δραστηριότητα

  • Το γεγονός ότι η αλιεία είναι ένας παραγωγικός τομέας που αποφέρει άμεσα πλούτο, απασχολεί πλήθος εργαζομένων τόσο στην αλιεία και την μεταποίηση αλιευμάτων όσο και στην κατασκευή και συντήρηση των σκαφών και συνδράμει καθοριστικά στην ανάπτυξη των νησιωτικών κοινωνιών.

  • Το γεγονός ότι αυτή η τακτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της συνθήκης για το Δίκαιο της θάλασσας καθώς και

  • Το γεγονός ότι η Π.Λ.Α. αλιεία αλλοιώνει τα αποτελέσματα και αποδυναμώνει την βαρύτητα των διαχειριστικών μελετών στις οποίες σαν χώρα στηρίζουμε την αειφορία των θαλασσών μας, την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και το μέλλον των αλιέων.

Καταδεικνύουν τις μεγάλες και πολυδιάστατες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση όταν πρακτικά και κατ’ εξακολούθηση όπως προκύπτει από την καταγγελία των αλιέων της Αλεξανδρούπολης ανέχεται τις πρακτικές της γείτονος και μάλιστα σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  • Τι άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε αυτή η τακτική να σταματήσει και μαζί της να σταματήσουν οι πολυποίκιλες αρνητικές συνέπειες για την χώρα μας;
  • Η χώρα μας προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η θαλάσσια πολιτική. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Ελληνική κυβέρνηση, διαρκούσης της Ελληνικής προεδρίας, μέσω της επιτρόπου στον τομέα της αλιείας, ώστε να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου από τη γείτονα χώρα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αγνή Καλογερή

Βαγγέλης Αποστόλου

Θοδωρής Δρίτσας

Ρένα Δούρου

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s