Ιδρυτική διακύρηξη της νέας δημοτικής κίνησης με την ονομασία ΙΚΑριακή ΡΙζοσπαστική Αυτοδιοίκηση

ΙΚΑ.ΡΙ.Α.

 Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση

 Προίμιο
Η δημοτική παράταξη Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) είναι κίνηση πολιτών, που επιθυμεί να εκφράσει τα σύγχρονα ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, αντιφασιστικά και αυτοδιοικητικά αισθήματα και τις αγωνιστικές παραδόσεις των κατοίκων της Ικαρίας.
Έχει σκοπό να κρατήσει ζωντανή την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο νησί, ώστε αυτή να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση της ζωής της Ικαριώτικης κοινωνίας, στη δημιουργία εστιών αντίστασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφεραν τα μνημόνια στη χώρα μας, στο χτίσιμο κοινωνικού διχτιού αλληλεγγύης, και στη συμβολή με δημιουργικές προτάσεις για την ανάσχεση της κρίσης και της υποβάθμισης του νησιού.
Η δημοτική μας κίνηση είναι ανοιχτή, με δημοκρατική συγκρότηση, δομή, λειτουργία και προγραμματική δέσμευση. Μια κίνηση με συλλογικούς βηματισμούς, που προτάσσει τη συμμετοχή χωρίς αρχηγισμούς, που δεν αντιμετωπίζει τους κατοίκους σαν προεκλογικό προϊόν. Η δημοτική μας κίνηση εμπνέεται από την Ικαριακή παράδοση της αλληλεγγύης και της συλλογικής ευθύνης: «ούλοι εμείς εφέντη».
Ξεκινάμε με όραμα, με αγωνίες και ελπίδες. Ονειρευόμαστε ένα νησί ζωντανό, νεανικό, προσιτό σε κάθε κάτοικο, μια ελεύθερη, πολύχρωμη και πλουραλιστική πολιτεία ανθρώπων, ιδεών και δράσεων. Ξεκινάμε για ένα ταξίδι στο νησί που ζούμε, που σήμερα μας πονάει, μαθημένοι «κόντρα στον καιρό» και με φάρο τις ανάγκες του λαού και του τόπου μας.
Η δημοτική μας κίνηση έχει επιλέξει όχθη και συμμάχους
Δεν είμαστε ούτε ουδέτεροι, ούτε παθητικοί θεατές. Σύμμαχοί μας είναι οι «από κάτω». Όσοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων. Οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για το μεροκάματο που συρρικνώνεται. Κάθε ανασφάλιστος, μακροχρόνια άνεργος ή άπορος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ξεζουμίζονται από το άδικο φορολογικό σύστημα, κλείνουν τις δουλειές τους και επίσης βρίσκονται ανασφάλιστοι. Οι νέοι του νησιού που ασφυκτιούν. Οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να ξενιτεύονται. Οι συνταξιούχοι που αισθάνονται παραπεταμένοι. Κάθε ένας και κάθε μια που ανήκει στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.  
Σύμμαχοί μας είναι όλοι όσοι αγωνίζονται για τα συλλογικά και ατομικά τους δικαιώματα. Σύμμαχοί μας είναι οι κάτοικοι της Ιερισσού που αγωνίζονται να σώσουν τον τόπο τους. Σύμμαχοί μας είναι τα ανεξάρτητα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και όσοι τοποθετούνται απέναντι στο ρατσισμό, τον φασισμό και κάθε φωνή μισαλλοδοξίας.     
Σύμμαχοί μας είναι όλες οι ανήσυχες κι ελεύθερες συνειδήσεις της Ικαρίας, οι άνθρωποι των κινημάτων και της υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών, της υγείας, της δημόσιας παιδείας, της πρόνοιας, του σεβασμού του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου του νησιού, της πολιτιστικής δημιουργίας και της ιστορικής και αγωνιστικής κληρονομιάς των κατοίκων της.
Με όλους αυτούς τους ανθρώπους μας ενώνουν τόσα πολλά, ώστε οι όποιες επιμέρους διαφορετικές σκέψεις και προσεγγίσεις κυριολεκτικά χάνουν το νόημά τους και μπαίνουν στην άκρη εμπρός στις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις της εποχής. Με όλους αυτούς θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγάλα και μικρά μέτωπα και να ανατρέψουμε τις πολιτικές των μνημονίων. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα – μας ενώνουν τα πάντα !  
Απέναντί μας είναι οι «από πάνω». Αυτοί που εφαρμόζουν τα μνημόνια, καταβαραθρώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, λεηλατούν τον κοινό μας πλούτο. Αυτοί που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τις κοινωνικές και δημόσιες δομές καταδικάζοντας την Ικαρία σε απομόνωση και θεωρούν τους κατοίκους της ανθρώπους δεύτερης διαλογής.
Αυτοί που εμπνεύστηκαν τον νόμο Καλλικράτη για να υλοποιηθούν οι μνημονιακές πολιτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού. Αυτοί που δεν τολμούν να ορθώσουν ανάστημα και αποδέχονται αδιαμαρτύρητα κάθε πλευρά αυτών των πολιτικών.        
Καλλικράτης και τέσσερα χρόνια μνημονίων:
η Ελλάδα της ερήμωσης και η Ικαριά της απομόνωσης
Στα τέσσερα χρόνια των μνημονίων αλλά και του Καλλικράτη, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έρημη χώρα με βαθιά ανθρωπιστική κρίση.
Τα αποτελέσματα εφαρμογής του νόμου «Καλλικράτης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τραγικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση σαν φορέας γνήσιας λαϊκής βούλησης και δημοκρατίας χάνει το ρόλο της κι απογυμνώνεται από τις ουσιαστικές αρμοδιότητές της. Οι Δήμοι τείνουν να μετατραπούν σε μακρύ χέρι του κράτους για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπως η είσπραξη χαρατσιών, η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η μετατροπή των κοινωνικών αγαθών σε εμπόρευμα, η καθιέρωση εργασιακών σχέσεων δουλεμπορικού χαρακτήρα, οι απολύσεις, η ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών (καθαριότητας, ενέργειας, ανακύκλωσης). Όλα αυτά συνδυάζονται με μια πρωτόγνωρη χρηματοδοτική ασφυξία, που οδηγεί τους Δήμους σε κατάρρευση.
Οι ανάγκες της Ικαριάς σήμερα – το δικό μας συμβόλαιο
Μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες η Ικαριώτικη κοινωνία χρειάζεται μια πλατιά αντιμνημονιακή, αντικαλλικρατική, δημοκρατική συσπείρωση που θα οδηγήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό αυτοδιοικητικό μοντέλο, εντελώς ξένο προς τα γνωστά δημαρχοκεντρικά μοντέλα, τα πελατειακά, τα φοβικά, που δεν εμπιστεύονται την λαϊκή συμμετοχή και αποξενώνονται από τις κοινωνικές ανάγκες
Η ΙΚΑ.ΡΙ.Α., δημοτική κίνηση που εμπνέεται από τα ριζοσπαστικά αιτήματα της κοινωνικής αριστεράς και τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής, θα επιδιώξει να εδραιωθεί στην Ικαρία μια δημοτική αρχή αγωνιστική και αλληλέγγυα. Μια δημοτική αρχή που θα αντιπαρατεθεί θαρραλέα, με σύμμαχο όλες τις ριζοσπαστικές αυτοδιοικήσεις της χώρας, με κάθε πολιτική που σήμερα καταπνίγει τον Ικαριώτη και την Ικαριώτισσα.  
Μια δημοτική αρχή αποφασισμένη να αντιπαρατεθεί στο κατ’ επίφαση «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» που έχει εγκαταστήσει η τρόικα με τη συναίνεση της σημερινής συγκυβέρνησης για την εποπτεία στη διαμόρφωση και την υλοποίηση του τοπικού δημοτικού προϋπολογισμού και στην Ικαρία. 
Σήμερα όσο ποτέ απαιτείται μια συσπείρωση που θα επιβάλλει τοπικούς θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, συμμετοχικού προϋπολογισμού, απολογισμούς και διαβουλεύσεις για κάθε φλέγον θέμα, με σκοπό να αναδείξει το ρόλο της συμμετοχής απέναντι σε λογικές ανάθεσης και παραγοντισμών.
Μια συσπείρωση που θα προτείνει τις πιο τεκμηριωμένες και επιστημονικά επεξεργασμένες κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού, έχοντας πάντα στο κέντρο της προσοχής τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Για το λόγο αυτό, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμμετέχουμε στους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων του νησιού
Ενάντια στη φορολόγηση των πάντων, εναντία στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας (Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας – αγροτικά ιατρεία), ενάντια στις συγχωνεύεις και το κλείσιμο των σχολείων, ενάντια στην απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών από το νησί, ενάντια στο κλείσιμο του αεροδρομίου
Ενάντια στη λογική της μοιρολατρικής αποδοχής των αντιλαϊκών μέτρων εξ αιτίας του φόβου για τα χειρότερα, που καλλιεργούν τρόικα και συγκυβέρνηση, θα πρωτοστατήσουμε στους επερχόμενους αγώνες:
 • για την αποτροπή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων των κατοικιών των υπερχρεωμένων συνανθρώπων μας.
 • για την αποτροπή της εκποίησης της περιουσίας των Ικαριώτικου λαού (Ιαματικά λουτρά, παραλίες, βουνά και δάση)
 • για την αξιοποίηση με ενιαίο, ισόρροπο και αειφόρο σχεδιασμό των δυναμικών και συγκριτικών, πλεονεκτημάτων του νησιού, (ποιοτικός πρωτογενής τομέας παραγωγής και υπηρεσιών, τουρισμός, ήπιες ΑΠΕ), με παράλληλη και αδιαπραγμάτευτη προστασία του περιβαλλοντικού μας πλούτου
 • για την ανάπτυξη των δημοτικών υποδομών κι ενός σύγχρονου, με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους, πολεοδομικού σχεδιασμού
 • για το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, με ένα σχεδιασμένο σύστημα δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά και για ποιοτική και επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα
 • για τη διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και καθαριότητας με την προώθηση νέων καινοτομικών μεθόδων αποκομιδής που βασίζονται, στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, την μέγιστη ανακύκλωση, και την επαναχρησιμοποίηση.
 • για την εξασφάλιση βιωσιμότητας κοινωνικών δομών, (παιδικών σταθμών – νηπιαγωγείου, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ κλπ.) καθώς  και ίδρυση νέων
 • για το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον δήμο, χωρίς τις μεσαιωνικές πρακτικές που επιδιώκει να επιβάλλει ο Καλλικράτης (όπως δανεισμός εργαζομένων από ΜΚΟ και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις  με όρους μαύρης εργασίας)
 • για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων του νησιού
 • για την αξιοποίηση του τοπικού εξειδικευμένου και επιστημονικού προσωπικού με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας
 • για την άρση του αποκλεισμού στις πιο ευπαθείς ομάδες της Ικαριακής κοινωνίας, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες και βέβαια τους ηλικιωμένους, που η πολυθρυλούμενη μακροβιότητά τους υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει σαν προσβλητικότητα και είναι κενή κάθε περιεχομένου
 • για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του δικαιώματος τον αθλητισμό για όλους τους νέους και τις νέες του νησιού
Επιπλέον, επιδιώκουμε συνεργασία και συμπορευόμαστε με εκείνες τις αγωνιστικές, ριζοσπαστικές  Περιφερειακές αυτοδιοικητικές κινήσεις που αγωνίζονται για την πλήρη θεσμική, οικονομική, δημοκρατική και διοικητική θωράκιση της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού,
Με αποκέντρωση, εκδημοκρατισμό, αρμοδιότητες, πόρους, χωροταξική αναδιάρθρωση, ανασυγκρότηση του διοικητικού μηχανισμού, θέσπιση συμμετοχικών θεσμών(Συμμετοχικός προϋπολογισμός, επιτροπές ελέγχου των απολογισμών κλπ).
Με νέα πολιτική στα θεσμοθετημένα τέλη και δικαιώματα, με κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης και ειδικές πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δημοτών.
Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση σε κάθε Ικαριώτη και Ικαριώτισσα που εμπνέεται από τις ίδιες ανησυχίες και οράματα, για συζήτηση και συσπείρωση για ένα Δήμο Ικαρίας πρωτεργάτη της κοινωνικής αντίστασης και αλληλεγγύης, στυλοβάτη των πιο ανήσυχων, δημιουργικών και ζωντανών ιδεών, μοχλό ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού, κοιτίδα τοπικής, πολιτικής, δημοκρατικής έκφρασης και αγωνιστικής δράσης.      
Επιδιώκουμε τη συμπαράταξη με άλλες κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, αυτοδιοικητικές κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, δημοκρατών, αριστερών, ριζοσπαστών, οικολόγων με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου που θα ανατρέψει το άθλιο μνημονιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Η μάχη των δημοτικών εκλογών θα είναι κατ΄ εξοχήν πολιτική μάχη.  Είναι μάχη για την ίδια τη ζωή. Η ΙΚΑ.ΡΙ.Α. αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να πρωτοστατήσει στο κάλεσμα ενότητας κι αγώνα για την υπεράσπιση των κατοίκων του νησιού μας.

Περισσότερα στο site της νέας δημοτικής κίνησης στο http://ikariakiriza.wordpress.com/

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s