Γιακαλής: Εκρηκτικές οι διαστάσεις του προβλήματος των ακτοπλοϊκών συνδέσεων

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, η προγραμματισμένη Σύσκεψη με θέμα «Υποβάθμιση των Συγκοινωνιών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου». Μετά από πολύωρη συζήτηση, όπου κατατέθηκαν απόψεις από τους φορείς των νησιών για τα γενικότερα προβλήματα που προκύπτουν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα για το κάθε νησί, οι συμμετέχοντες στη Σύσκεψη αποφάσισαν τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα που θα απαρτίζεται από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, τους Δημάρχους των νησιών, τους Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωπο των Επιμελητηρίων του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι θα διαμορφώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, που να σέβεται πραγματικά και να εξυπηρετεί ουσιαστικά τις ανάγκες των πολιτών. Στη Σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη ο προγραμματισμός συνάντησης το συντομότερο, τόσο με τον Πρωθυπουργό της χώρας, όσο και με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και η πραγματοποίηση συντονισμένων κινητοποιήσεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή, συμμετείχαν οι Βουλευτές κ.κ.  Γιάννης Ζερδελής, Τέρενς Κουίκ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αντώνης Γιαννάκης και Νικόλαος Μάρκου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου κ. Σάββας Βαρελτζής, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Στρατής Κόρακας, Βασίλης Τεντόμας, Μιχάλης Μπάκας, Γιώργος Φλώρος, Αποστολία Λύκου, Θεόδωρος Βουνατσής, Χρήστος Καραπαναγιώτης, Σωτήρης Καρδαράς, Νικόλαος Λεοντάρας, Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γιώργος Γεωργούλης, ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Παππάς και το μέλος κ. Νικόλαος Φύκαρης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κ. Κώστας Κορδώνης, ο Πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου κ. Στρατής Αντώνας, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου κ. Αναστάσιος Κώσταλος, ο Πρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε. Χίου κ. Θεοδόσης Βεργένας, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Κριμιζής και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ζαχαρίας Μαϊστράλλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χίου κ. Δημήτρης Κυτριλάκης, ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Χίου κ. Φραγκίσκος Σέργης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος και η Γραμματέας κ. Νίκη Ζουμπούλη.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, στην εισήγησή του τόνισε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα, να μην έχουμε καθημερινά δρομολόγια από και προς τον Πειραιά, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και στην απομόνωση των νησιών μας από την ηπειρωτική χώρα.

Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και εμείς οι άνθρωποι που υπηρετούμε χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές στην πράξη ότι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, νομοθετούν και διοικούν αγνοώντας -ακόμα και μη γνωρίζοντας πιθανά- που βρισκόμαστε και ποια είναι η θέση μας στο χάρτη, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που ενδεχομένως βγάλουμε σήμερα εδώ στη σύσκεψή μας, να διεκδικήσουμε άμεσα λύσεις. Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα είναι απαράδεκτη, μας πάει πολλά χρόνια πίσω και όπως έχω τονίσει ξανά, αυτό το κατάντημα πρέπει να σταματήσει! Η νησιωτικότητα δεν μπορεί να είναι μόνο γραμμές και συμβολισμοί στο Σύνταγμα.

Πρέπει πια να ληφθεί σοβαρά υπόψη και όλοι να σεβαστούν τους νησιώτες που δεν φταίνε σε τίποτα να μετατρέπονται σε μπαλάκι των διαπραγματεύσεων και των παζαριών των Κυβερνήσεων με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση στην ακτοπλοΐα μας, με την ταλαιπωρία των επιβατών από τις συχνές βλάβες των πλοίων που εκτελούν έτσι κι αλλιώς λίγα δρομολόγια βάσει των αναγκών καθίσταται πέραν από προβληματική η σύνδεσή μας με τον Πειραιά, εξαιρετικά δύσκολη και η ενδονησιωτική επικοινωνία μας.

Αρκεί να θυμίσω σε όσους δεν το γνωρίζουν, την ταλαιπωρία που περάσαμε πολλοί από εμάς εδώ πριν λίγες ημέρες, όταν και προγραμματίσαμε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου στην Ικαρία και λόγω της κατάστασης, αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε την ημερομηνία του. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα για αυτό που μας προβληματίζει σήμερα και ένα μικρό μόνο δείγμα της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες».

Ο κ. Γιακαλής, κατέληξε στην τοποθέτησή του λέγοντας πως «είμαστε σήμερα εδώ, θεωρώ συντεταγμένα σαν φορείς του Βορείου Αιγαίου, για να υψώσουμε τη φωνή μας, να δηλώσουμε την αναγκαιότητα να αλλάξει η αντιμετώπιση που έχουμε στα θέματα της ακτοπλοϊκής μας σύνδεσης και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.».

πηγή:εμπροςλέσβου

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.