Άρχισε η μεταφορά των ανεμογεννητριών στην Ικαρία για το πρωτοποριακό έργο στην προεσπέρα

Η Δεη Ανανεώσιμες ξεκίνησε την μεταφορά των ανεμογγνητριών,που θα χρειαστούν για την εκπόνηση του πρωτοποριακού υβριδικού έργου στην Προεσπέρα.

Ένα έργο,που παρουσιάζεται ως πρωτοποριακό και εμφανίζεται ως εναλλακτικό και μοναδικό στην Ευρώπη αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά στην Ικαρία.Κατέπλευσαν στο λιμάνι του Αγίου Κυρήκου οι ανεμογεννήτριες  το πρωί της τρίτης 17/9 με το φορτηγό πλοίο ATLANTIC,που μεταφέρει τις δύο ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στο υβριδικό έργο της Προεσπέρας. Μαζί κατάπλευσε και το οχηματαγωγό  πλοίο ΜΕΛΙΝΑ, που μεταφέρει τους γερανούς και τις νταλίκες που είναι απαραίτητοι για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών.

Η θυγατρική εταιρεία της Δεη δίνει ενημερωτικό φυλλάδιο για το έργο.που στο παρελθόν αλλά πιθανών και τώρα έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και στην Ικαρία αλλά και στον Δήμο Ικαρίας.Η συζήτηση έχει θέμα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και πιθανών κάποια μειονεκτήματα για το περιβάλλον αλλά και αποκαλύψεις από δημοσιογράφους άλλων μέσων,όπως αυτή του περιοδικού HOT-DOC με τίτλο,το θαύμα της Ικαρίας,που βέβαια το συγκεκριμένο άρθρο πήρε και απάντηση από τους τοπικούς Ικαριακούς συλλόγους.

Ερευνητές του αρχιπελάγους διαπίστωσαν πληθώρα περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή από το Υβριδικό.Τα άρθρα για το θέμα τα παραθέτουμε και από κει και πέρα ο καθένας βγάζει τα συμπερασματά του.Έρευνες και εργασίες έχουν γίνει πολλές στο παρελθόν για το θέμα του υβριδικού στην προεσπέρα.Μια από αυτές,που ίσως παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον,είναι αυτή που έγινε από τον τομέα υδάτινων πόρων και περιβάλλοντος του Εθνικού μετσόβειο πολυτεχνείου,με θέμα Μαθηματική Προσομοίωση υβριδικών συστημάτων.Το σύστημα της Ικαρίας.

Το υπό κατασκευή υβριδικό ενεργειακό έργο (ΥΒΕ) της Ικαρίας, το οποίο θα συνδυάζει δύο μορφές Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το υδατικό δυναμικό από την περίσσεια ύδατος του φράγματος στο Πέζι και το αιολικό δυναμικό στην περιοχή Στραβοκουντούρας, θα αποτελείται από:  δύο δεξαμενές ύδατος, στις περιοχές Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα, οι οποίες θα συνοδεύονται από δύο Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ),  το αιολικό πάρκο (Α/Π) στην περιοχή Στραβοκουντούρα με τρεις ανεμογεννήτριες (Α/Γ),  ένα αντλιοστάσιο στην Κάτω Προεσπέρα και  το Κέντρο Ελέγχου και Κατανομής Φορτίου στον υφιστάμενο Θερμικό Σταθμό στην περιοχή Άγιος Κήρυκος.

Ο σταθμός  στην Προεσπέρα θα λαμβάνει, μέσω χαλύβδινου αγωγού προσαγωγής, την περίσσεια νερού του ταμιευτήρα στο αρδευτικό φράγμα στο Πέζι για την παραγωγή ενέργειας. Το νερό εξερχόμενο από τον Σταθμό Προεσπέρας θα  καταλήγει στην παρακείμενη δεξαμενή. Στη συνέχεια, κατευθύνεται, μέσω χαλύβδινου αγωγού προσαγωγής, στον σταθμό Κάτω Προεσπέρας όπου χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρόσθετης ενέργειας και ακολούθως συγκεντρώνεται στη δεύτερη δεξαμενή. Η ενέργεια που παράγεται από το Α/Π διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά κυρίως και στο αντλιοστάσιο από όπου, με άντληση, γίνεται μεταφορά νερού, μέσω χαλύβδινου αγωγού κατάθλιψης, από την κάτω στην επάνω δεξαμενή και την εκ νέου παραγωγή υβριδικής ενέργειας από τον σταθμό Κάτω Προεσπέρας.

Σε άλλη εργασία του Ικαριώτη φοιτητή Κατσάφαρου Ιωάννη από το πανεπιστήμιο Πατρών  με θέμα«Μελέτη του Ενεργειακού Συστήματος της Ικαρίας» αναφέρονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το υπο κατασκευήν Υβριδικό έργο.Για το έργο έχουν γίνει πολλές αναφορές και ερευνήσμε όσες διαθέτουμε.Ενδιαφέρον πάντως έχει και  ένα άρθρο στο περιοδικό Ανεμολόγια του Βασίλη Μπακόλα-πολιτικού μηχανικού του Σεπτεμβρίου του 2011 αλλά και το κείμενο στο ECOTEC του Μ.Σταθακόπολου.

Ελπίζουμε να γίναμε αρκετά κατατοπιστικοί γύρω από το υβριδικό έργο,που το παρουσιάζουμε σε συνάρτηση με επιστημονικά άρθρα και απόψεις επιστημόνων αλλά και από την επίσημη πλευρά της ΔΕΗ ανανεώσιμες. Ο καθένας μελετητής και όχι μόνο,μπορεί να βγάλει αρκετά συμπεράσματα.

 

Advertisements

One comment

  1. […] Σεπτέμβριο 2013 κατέπλευσαν στο νησί οι ανεμογεννήτριες, τα φορτηγά μεταφοράς τους και οι […]

    Μου αρέσει!

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.