Ο νερομυλος του Καραβοσταμου και η ιστορία των μύλων

Νερόμυλοι: Απομεινάρια μιας εποχής, όπου η ανάγκη για επιβίωση σε συνδυασμό με την ανθρώπινη σοφία, έδωσαν για μεγάλη χρονική περίοδο την πρώτη ύλη παρασκευής ψωμιού το αλεύρι. Μαρτυρίες ανθρώπων που πρόλαβαν την εποχή αυτή περιγράφουν τη μεγάλη διαφορά στην ποιότητα και τη γεύση του ψωμιού από αλευρόμυλο σε σχέση με τη σημερινή. Αυτάρκεια και σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων είναι οι μαγικές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τη μεγάλη διαφορά από τη σημερινή πραγματικότητα.

Στην Ικαρία, νησί πλούσιο σε υδατοπτώσεις, λόγω του εκτεταμένου ορεινού όγκου και των μεγάλων υψομετρικών κλίσεων , η δυναμική ενέργεια του νερού ήταν απόλυτα αξιοποιήσιμη από πολύ παλιά. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό νερόμυλων σε σχέση με το μέγεθος του νησιού. Κτίσματα λιτά , κτισμένα με μεγάλη μαστοριά και μεράκι δίπλα σε ποτάμια και ρεματιές. Η εναρμόνιση των μύλων με το συνήθως μαγευτικό λόγω βλάστησης τοπίο είναι καταπληκτική. Η χρήση υλικών ( πέτρες, ξύλα κ.λ.π.)κατά κανόνα από τον γύρω χώρο δείχνει το σεβασμό στο περιβάλλον, κυρίως από ένστικτο. Η μεγάλη αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας νερόμυλος σε λειτουργία. Η λειτουργία μερικών κράτησε μέχρι και τη δεκαετία του ’50 σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιοτέρων.Βασικές παρατηρήσεις και ειδικά στοιχεία για τους Μύλους είναι ότι:

  1.  Ο μυλωνάς πληρωνόταν σε είδος (αλεύρι), το λεγόμενο αξάϊ. Το αξάϊ ήταν κατά μέσο όρο 10% επί του συνολικού αλέσματος.
  2. Σημαντική συμβολή στην επαναλειτουργία μερικών Μύλων ήταν αυτή των πολιτικών εξόριστων  κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας.
  3. Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που δούλεψαν σε μύλους εκείνης της εποχής:
  4. Μαρτυρίες παλαιότερων δέιχνουν ότι δουλέψαν σε μύλους μετά από παρότρυνση και βοήθεια εξορίστων.
  5. Οι εξόριστοι που έφταναν τις 3000 στην περιοχή, είχαν συστήσει την Ο.Σ.Π.Ε. (οργάνωση συμβίωσης πολιτικών εξορίστων ), που  έφερναν σιτάρι και το άλεθαν στο μύλο.
  6. Στο Καραβόσταμο για την ανακατασκευή του μύλου ένας εξόριστος  βοήθησε έναν κάτοικο και η αλεστική ικανότητα του μύλου διπλασιάστηκε.
  7. Ο μύλος στο Χαλικά μετά από τροποποίηση δούλεψε και σαν νεροπρίονο.
  8. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής οι περισσότεροι μύλοι σταμάτησαν γιατί δεν υπήρχε σιτάρι.
  9. Σύμφωνα με μαρτυρίες  στην κατοχή άλεθαν λουμπίνια (ποώδες φυτό, πικρό που μοιάζει με κουκί), αφού πρώτα τα γλύκαιναν στο νερό και τα ξέραιναν.
  10. Στο νερόμυλο του Αρη ποταμού η κίνηση από τον κεντρικό άξονα (αδράχτι), μεταφερόταν με ιμάντα σε ένα σύστημα δύο μικρών μυλόπετρων, μικρής αλεστικής ικανότητας, πράγμα που δεν συναντήθηκε σε κανέναν άλλο μύλο.

Διαβάστε περισσότερα στο  http://mylosikarias-karavostamo-gr4.webnode.gr/

 

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.