Συνέντευξη της Αγνής Καλογερή στο Radio Cafe 102,4

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε περίπου από την εκλογή της κας Αγνής Καλογερή ως βουλευτή στην εκλογική περιφέρεια Σάμου. Άλλοι είπαν ότι ήταν μια μεγάλη έκπληξη, άλλοι ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο, εφόσον τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναπτύξει μία πολύ μεγάλη δυναμική  σε όλη την επικράτεια.

Η κα Αγνή Καλογερή παραχώρησε συνέντευξη στο Radio Café 102,4 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογή της, κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν. Η κα Αγνή Καλογερή αθόρυβα και με μεθοδικότητα έχει αποδείξει ότι παράγει κοινοβουλευτικό έργο, αλλά δυστυχώς είναι στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σημείωση: Επειδή η συνέντευξη δόθηκε πριν τα γεγονότα της ΕΡΤ, είναι ευνόητο ότι δεν έχει γίνει καμιά αναφορά στο πολύ σοβαρό θέμα της Δημόσιας τηλεόρασης. Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Αγνής Καλογερή.

Αλέξης Κομνηνός: Που και πότε γεννήθηκε η Αγνή Καλογερή και ποιά είναι η οικογενειακή της κατάσταση;

Αγνή Καλογερή: Γεννήθηκα στο Κονγκό το 1966 αλλά μεγάλωσα και έζησα στη Σάμο. Σήμερα είμαι παντρεμένη με τον Χρίστο Καραθανάση και έχω ένα γιό την Δημήτρη.

Αλέξης Κομνηνός: Τι σπουδάσατε και από πότε μπήκε μέσα σας το μικρόβιο ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά;

Αγνή Καλογερή: Σπούδασα Γεωπόνος στο ΑΠΘ μέχρι το 1990 και από τότε εξασκώ το επάγγελμά μου διατηρώντας ένα κατάστημα γεωργικών ειδών. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μικρόβιο, είναι εκείνος ο απαραίτητος όρος για να είναι ένας άνθρωπος πολίτης, δηλαδή συμμέτοχος και υπεύθυνος στην κοινωνία και τις αλλαγές της. Σε μένα αυτή η ιστορία ξεκίνησε από πολύ παλιά όταν το 1979 οργανώθηκα στην ΚΝΕ και αργότερα στο ΚΚΕ. Πίστευα τότε ότι έτσι θα βοηθούσα να αλλάξει ο κόσμος και να γίνει πιο δίκαιος, πιο δημοκρατικός, πιο ευτυχισμένος. Έφυγα από το ΚΚΕ το 1990 και λίγα χρόνια αργότερα συνέχισα την προσπάθεια για τα ίδια ιδανικά από τις γραμμές του ΔΗΚΚΙ και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Κομνηνός: Το να ηγηθείτε του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το επιδιώξατε ή ήταν κάτι που έγινε έπειτα από πρόταση άλλων;

Αγνή Καλογερή: Εμείς στην αριστερά συνήθως τις αποφάσεις μας τις παίρνουμε συλλογικά και με διαδικασίες Δημοκρατίας. Η πρόταση λοιπόν για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις εκλογές της 5ης Μαίου του 2012 δεν ήταν προσωπική μου επιδίωξη αλλά συλλογική απόφαση.

 Αλέξης Κομνηνός: Θα ήθελα να πάμε μια βραδιά πριν την 2η Κυριακή των εκλογών. Πιστεύατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πάρει την έδρα της Σάμου από το ΚΚΕ βάσει αγώνα που είχε γίνει ή μήπως και η Σάμος ήταν μέσα στην δυναμική που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα;

Αγνή Καλογερή: Μια βραδιά πριν την 2η Κυριακή είχαμε πάρει σαφώς το μήνυμα. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο όπως και σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα της ελπίδας για έξοδο από τα μνημόνια και για άλλη πορεία της χώρας, φαινόταν παντού γύρω μας. Φαινόταν στα μάτια των ανθρώπων που μιλούσαμε, φαινόταν στα μάτια των συντρόφων παλιών και νέων.

Αλέξης Κομνηνός: Η πρώτη μέρα σας στη Βουλή ως Βουλευτής πως ήταν; Πρωτόγνωρη εμπειρία;

Αγνή Καλογερή: Εκείνο το πρωί με ταγέρ δανεικό από μια φίλη και με παρέα τον άντρα μου και τον γιό μου, πέρασα την πόρτα της Βουλής στα λουλουδάδικα και χαιρέτησα τον σκοπό που ζήτησε συγνώμη για το γεγονός ότι δεν με αναγνώρισε μιας και δεν ήμουν γόνος πολιτικού τζακιού για να με ξέρει. Γνωρίζοντας το χώρο μόνο από την τηλεόραση, προσπάθησα να κινηθώ αναλογιζόμενη τη βαριά ευθύνη. Είχα δυο πράγματα στο μυαλό, ότι δεν μου επιτρέπεται να κάνω πίσω και ότι δεν θα ξεχάσω από πού έρχομαι. Ορκίστηκα κάτω από τα βλέμματα των δικών μου ανθρώπων, των συντρόφων της κοινοβουλευτικής ομάδας μας και του ελληνικού λαού που κοιτούσε από τις κάμερες. Η ευθύνη όλο και μεγάλωνε μα τα πόδια μου γίνονταν συνεχώς και πιο δυνατά.

Αλέξης Κομνηνός: Πολλά γράφονται, πολλά ακούγονται για τα προνόμια που έχουν χάσει οι βουλευτές. Είναι αλήθεια αυτό ή οι βουλευτές έχουν χάσει πολύ λιγότερα σε σχέση με τους απλούς εργαζόμενους;

Αγνή Καλογερή: Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι «πατέρες» του Έθνους (αλλά και οι «μητέρες») είχαν φροντίσει να περνούν καλά και να διαφέρουν, παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση των απολαβών ήρθε σαν αναγκαίο μέτρο μπροστά στην κρίση και την εξαθλίωση που βιώνει ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια.
Παρά την προσπάθεια να αποφύγουμε την πρόκληση, οι εργαζόμενοι παραμένουν οι μεγάλοι χαμένοι από αυτές τις πολιτικές και στόχος μας είναι με την κοινή πάλη όλων μας να ανακτήσουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο το χαμένο εισόδημα αλλά και την χαμένη ποιότητα ζωής και την χαμένη τους υπερηφάνεια.

Αλέξης Κομνηνός: Έπειτα από ένα χρόνο στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει καλά σύμφωνα με το πρόγραμμά του; Ή μήπως και το κόμμα σας δυσκολεύεται, αφού πλέον ξέρουμε ότι η τρόικα είναι αυτή που κάνει κουμάντο;

Αγνή Καλογερή: Η μοίρα όλων των κομμάτων της αριστεράς είναι στενά συνυφασμένη με την πορεία της πάλης και της συνειδητοποίησης του λαού. Όσο ο λαός διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δυσκολεύεται.
Η τρόικα δεν είναι ανίκητη, δεν είναι μοιραίο αυτό που ζούμε. Όλοι οι βρικόλακες πεθαίνουν το ξημέρωμα της καινούργιας μέρας με το πρώτο φως και όχι με το «φώς στο τούνελ».

Αλέξης Κομνηνός: Προτού συνεχίσουμε με τις πολιτικές ερωτήσεις να πάμε στη γυναίκα Αγνή Καλογερή. Αλήθεια, σας λείπει η οικογένεια; Και τελικά τι είναι πιο δύσκολο; Να κάνεις κουμάντο την οικογένεια ή να μπορείς να βρεις τρόπους να λύσεις τα προβλήματα του τόπου σου, της χώρας σου;

Αγνή Καλογερή: Σίγουρα μου λείπει η οικογένεια. Κι αν δεν μου έλειπε θα ήμουν η χειρότερη επιλογή γι’ αυτό τον τόπο. Γι’ αυτήν εξ’ άλλου αρχίζει ο κάθε άνθρωπος να παλεύει και στη συνέχεια για τον τόπο και την πατρίδα, αφού η πατρίδα μας είναι ο τόπος που καλούμαστε να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Συνήθως τα προβλήματα στην οικογένεια λύνονται πιο γλυκά, με αγαπημένους ανθρώπους, κι αυτό που μένει στην επιφάνεια είναι η δύναμη της αγάπης. Στην κοινωνία τα προβλήματα λύνονται με την πάλη του λαού, πότε ομαλά και πότε βίαια κι αυτό που μένει στην επιφάνεια είναι η αγωνία και η δύναμη της θέλησης. Παρά λοιπόν την εκ πρώτης όψεως διαφορά, αυτή είναι η ομοιότητά τους, η δύναμη της θέλησης.

Αλέξης Κομνηνός: Χρυσή Αυγή. Πολλά έχουν γραφτεί, σχολιάζεται ποικιλοτρόπως η συμπεριφορά των βουλευτών της μέσα στην Βουλή. Εσείς πως βλέπετε τη συμπεριφορά τους από τα έδρανα της Βουλής;

Αγνή Καλογερή: Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με την κουλτούρα τους, που έχει κέντρο τη βία και όχι τον άνθρωπο, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την υποβάθμιση της εικόνας του κοινοβουλίου. Έχοντας την αντίληψη ότι εκεί παίζουμε μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια, μάρτυρες των οποίων έχουμε γίνει όλοι κατά καιρούς, αποκαλύπτουν την άποψή τους για την δημοκρατία. Αυτοί κάνουν «εγέρθητω» μπροστά σε αρχηγούς κα ακαλαίσθητους φουσκωτούς. Εμείς σηκωνόμαστε από τη θέση μας μπροστά στον άνεργο, τον οικογενειάρχη που το παιδί του έφυγε μετανάστης στο εξωτερικό, ξαφνιασμένοι από την αντοχή του.

Αλέξης Κομνηνός: Το κόμμα σας έχει κατηγορηθεί ότι έχει δεχθεί στους κόλπους του παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν το τέλειο μέρος για ν’ αναπτύξουν τη δράση τους.

Αγνή Καλογερή: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να αναπτυχθούν νεοφιλελεύθερες και ξενόδουλες πολιτικές, δεν έχει καρέκλα για «εφιάλτες» γιατί όλοι ελέγχουν όλους. Δεν πήρε εντολή από το λαό για να μεταστεγάσει φθαρμένους και «διεφθαρμένους», αλλά για να φέρει το λαό στο προσκήνιο. Γι’ αυτό είναι το σωστό μέρος για να συμπαραταχθούν αυτοί που πίστεψαν στο σοσιαλισμό, αυτοί που πίστεψαν ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και τα όνειρά τους πουλήθηκαν από κάποιους που έβαλαν το χέρι στο μέλι. Μαζί μ’ αυτούς, μπορούμε να βρεθούμε δίπλα – δίπλα στον αγώνα μας, σε ένα μέτωπο αλλαγής και ανατροπής με αρχηγό τον Ελληνικό λαό.

Αλέξης Κομνηνός: Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΚΚΕ ή το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ;

Αγνή Καλογερή: Γόρδιος δεσμός και παλιές αμαρτίες της αριστεράς ίσως και μικρές ανωριμότητες. Κάποιες ηγεσίες είναι συχνά οι τελευταίες που καταλαβαίνουν την ενότητα που οικοδομείται μέσα στο λαό καθώς και το ιστορικό της βάρος. Το βαρύ σπαθί της ανάγκης θα λύσει τον κόμπο.

Αλέξης Κομνηνός: Σάμος. Ριγμένος Νομός, με πολλά προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή;

Αγνή Καλογερή: Θεωρώ περιττό να απαριθμήσω την πληθώρα των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στο Νομό μας κι αυτό γιατί ο κάθε Σαμιώτης, Ικαριώτης και Φουρνιώτης δεν τα βιώνει απλά και ήρεμα αλλά τα κουβαλάει σαν τατουάζ στο κορμί του. Κινδυνεύουμε με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται να πιστέψουμε ότι φταίμε που γεννηθήκαμε στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου και να απαξιώσουμε τον τόπο μας. Κάθε μέρα τα προβλήματα παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας έτσι που δεν έχει αξία να καθορίσεις ποιο είναι το μεγαλύτερο. Μεγάλη σημασία όμως έχει να δεις τη γενεσιουργό αιτία. Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, καθώς και η προσπάθεια των κυβερνώντων να γεμίσουν τα σεντούκια των τραπεζιτών, κλέβουν την ζωή από την Ελληνική περιφέρεια. Τα πιο όμορφα κομμάτια της Ελλάδας, με πρόσχημα την ανάπτυξη, ξεπουλιούνται αντί πινακίου φακής. Η τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί ότι στα νησιά μας ζούνε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ότι αυτά, αρέσει δεν αρέσει, ανήκουν στον εθνικό κορμό.

Αλέξης Κομνηνός: Αν σε δυο μήνες είχαμε εκλογές η Αγνή Καλογερή θα ήταν πάλι υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ; Αιτιολογήστε μας και το ΝΑΙ αλλά και το ΟΧΙ.

Αγνή Καλογερή: Ναι, κι αυτό γιατί ο χρόνος για να κάνεις καλύτερη την πατρίδα σου ποτέ δεν είναι αρκετός και ακόμα γιατί η μεγάλη πρόκληση και το επικίνδυνο σημείο – εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν – δεν είναι η ανατροπή ενός συστήματος που παραπαίει, αλλά η οικοδόμηση του ονείρου που είναι πολύ απαιτητικό.

Αλέξης Κομνηνός: Ο Νομός έχει τις πολιτικές δυνάμεις, έχει εκείνους ή εκείνες (ανθρώπινο δυναμικό) που μπορούν να τον βγάλουν από το τέλμα;

Αγνή Καλογερή: Αυτό είναι αυτονόητο. Ο Νομός μας έχει πληθώρα πολιτικών δυνάμεων και ανθρώπινου δυναμικού που μπορούν να τον ανεβάσουν από την στάχτη. Είμαι περήφανη, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι, μέσα και έξω από τα κόμματα, που βρίσκονται στο χωράφι ή στη θάλασσα, που βρίσκονται στη μοναξιά της καφετέριας, που ψάχνουν με πτυχίο και μεταπτυχιακό για μια δουλειά στο εξωτερικό, που δουλεύουν με 400 ευρώ για να πάρουν γάλα στα παιδιά τους και δεν εκπορνεύονται, που σβήνουν τα καλοκαίρια τις φωτιές εθελοντικά, που λεν τη Σάμο και την Ικαρία πατρίδα τους και δεν ντρέπονται, που ονειρεύονται τις επόμενες μέρες. Είμαι κι εγώ μια από αυτούς, άρα λοιπόν ο καθένας μας μπορεί κι όλοι μαζί έχουμε δυνάμεις.

Αλέξης Κομνηνός: Μετανιώσατε για την επιλογή σας να βάλετε υποψηφιότητα και κατ’ επέκταση την έδρα της βουλευτή;

Αγνή Καλογερή: Ειλικρινά όχι.

Αλέξης Κομνηνός: Εκτός του Αλέξη Τσίπρα ποιος κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ;

Αγνή Καλογερή: Ο Αλέξης, χαρισματικός άνθρωπος, νέας γενιάς πολιτικός, είναι ο μαθητής που είδαμε στις καταλήψεις και ηγείται πρώτος μεταξύ ίσων, εκφράζοντας μια πλατιά συλλογικότητα. Λίγο πριν τη μεγάλη μάχη δεν μιλάμε ποτέ για αντικαταστάσεις. Απλά και χωρίς ιδιοτέλεια δίνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας για την επίτευξη του αντικειμενικού μας σκοπού.

Αλέξης Κομνηνός: Ουζάκι στην Ψιλή Άμμο κάτω από το φως του φεγγαριού με την οικογένεια και όμορφη παρέα ή ερωτήσεις στη Βουλή;

Αγνή Καλογερή: Μα με κολάζεις!!! Σαφώς θα έλεγα ουζάκι στην Ψιλή Άμμο. Αλλά για να το χαρώ, για να είναι καλά η παρέα και να κατεβαίνουν οι μεζέδες πρέπει να κάνω ερωτήσεις στη Βουλή και πρέπει να ξεχωρίζω τα πράγματα. Πρέπει να μην είναι μεθυσμένες οι ερωτήσεις, γιατί τα ουζάκια εκείνες τις ώρες είναι περίεργα και με ρωτάνε πολλά.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.