Η ιστορία του ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ όπως αναφέρεται στην νέα σελίδα του Συλλόγου

Ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ.  ως πολιτιστικός οργανισμός, ιδρύθηκε με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και είναι το αποτέλεσμα σκέψης δύο προσώπων, με καταγωγή από Μάραθο και Πηγή Ικαρίας  των:
Χαρούλα Κοτσάνη – Αποστολίδη ( Δασκάλα) και
Ζαχαρούλας Κοτσάνη  (Δημόσιο Υπάλληλο).

Ο πρωταρχικός και κύριος σκοπός του ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. είναι: η διάσωση, η ανάδειξη και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τούτο το γενικό μπορεί να γίνει πράξη με μία σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων τόσο στην Ικαρία αλλά και όπου υπάρχει, ζεί και δημιουργεί ο ικαριώτικος λαός…
Πέρα από τις συνήθεις  «συλλογιγότητες»,  όπου πολλές φορές στο βωμό μιας παρηκμασμένης ιεράρχησης εξουσιών και θέσεων, πνίγεται κάθε πρωτότυπη πρωτοβουλία ή ευφάνταστη πρόταση, εμείς επιχειρούμε μέσα καιαπό αυτήν την προσπάθεια να αφυπνίσουμε και να αφυπνιστούμε για τα παρόντα και τα μελλούμενα…να παρέμβουμε δυναμικά, δημιουργικά και γόνιμα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας κι έτσι να βρούμε κοινά μονοπάτια ώστε να σμίξουμε τους λογισμούς και τα όνειρά μας…σε τούτο και μόνο ε λ π ί ζ ο υ μ ε…
Παρά την νεαρή του ηλικία (2009), ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. ως σήμερα έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο έργο:

Σε συνεργασία με την ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΜΑΡΑΘΟΥ διοργάνωσε τις παρακάτω θεματικές εκδηλώσεις στο Μάραθο Ικαρίας με αξιόλογους επιστήμονες ,όπου έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τους Ικάριους και φίλους της Ικαρίας:
2005:  Δημοτική Ποίηση και Ικαρία – Λιογέννητη 2006:  Η Ικαρία της μετανάστευσης
2007:  Η ικαριακή διάλεχτος ως φορέας πολιτιστικών αξιών – Ικαριώτες καρβουνιάρηδες
2008:  Η ικαριακήφύση…Πράμνος& Ικάριο
2009:  Η παιδεία ως διαχρονική αξία στην κοινωνία των Ικαρίων
2011:  Ομηρική Ικαρία
2012: Παρουσίαση του βιβλίου (κατά τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Μαράθου) με τίτλο
Ι Κ Α Ρ Ι Α…ένας πολιτισμός στην άκρη των συνόρων…

Οργάνωσε από κοινού με την ΕΚΚΛ.ΕΠ.Μ. επιμορφωτικά-ψυχαγωγικά 3/μερα οδοιπορικά ανά την Ελλάδα  με την συμμετοχή-ξενάγηση από επώνυμους φίλους…
2007: Περιήγηση στην καστροπολιτεία του Μυστρά – αρχαία Πελλάνα με τον ίδιο αρχαιολόγο που έκανε τις εκεί ανασκαφές κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο
2008: Βεργίνα – Παναγία Σουμελά – Δίον – Αμπελάκια
2009: Μέτσοβο – Ιωάννινα – Μετέωρα
2010: Αρχαία Ολυμπία – Καλάβρυτα – Αγ. Λαύρα με τον κ. Θ. Σπυρόπουλο
2011: Πρέβεζα – Αχέροντας –  Νικόπολη με τον κ. Σαράντο Καργάκο

Έχει επιμεληθεί την έκδοση θεματικών ημερολογίων, και πραγματοποιεί ξεναγήσεις μέσα στην Αθήνα στα πλαίσια προγράμματος:
<<γνωρίζω την πόλη μου>>
2008: ξενάγηση στο Μουσείο  «ΜΠΕΝΑΚΗ»
2008: ξενάγηση στον αρχ. Χώρο του Κεραμεικού με τον κ. Θ.Σπυρόπουλο
2010: ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης
2011: ξενάγηση στο Μουσείο της πόλης των Αθηνών με την κα Αρτ. Σκουμπουρδή
2013: ξενάγηση στην Παλαιά Βουλή με την κα Αρτ. Σκουμπουρδή

Τέλος, μην λησμονάτε ότι έχουμε καθιερώσει το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα συνάντηση για γνωριμία και συζήτηση στο καφέ του μουσείου  ΜΠΕΝΑΚΗ επί των οδών Βας. Σοφίας &Κουμπάρη.


Η όλη αυτή προσπάθεια δεν έχει καμία απολύτως οικονομική στήριξη από κανένα ιδιωτικό  ή  δημόσιο φορέα. Η δύναμή μας είναι η έννοια και η αγάπη για τον τόπο μας…και η δική μας αντίσταση σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς…
Όποιος θα ήθελε να ενισχύσει το έργο μας με όποιον μέσο μπορεί και θελήσει, η κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και να είστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…

Απαντάμε στις νέες προκλήσεις…

…Την ευτυχιά τη γνώρισα, στο δόσιμο χωρίς μιστό,
τη λευτεριά – στο σκλάβωμα σε κάποιο ιδανικό σωστό
και την υπέρτατη ηδονή στον πόνον….άξια γνώρα…. [Κ. Βάρναλης ]

Μέσα στους σύγχρονους καιρούς των μεγάλων εκπτώσεων, αναταράξεων αλλά και των μικρών προσδοκιών, έχοντας βαθιά την  αίσθηση της συλλογικής αλλά και της ατομικής ευθύνης και θέλοντας να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις σε μια πνευματική και πολιτιστική ανάταση που προβάλλει ως αναγκαία προϋπόθεση στην παραπέρα πορεία μας, Αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την σύσταση μίας νέας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία:

<< ΚΥΚΛΟΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  &  ΤΕΧΝΗΣ >>  ή   ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ.

Οι σκοποί της εταιρείας, οι μέθοδοι και οι τρόποι επίτευξης των, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισής της, περιγράφονται λεπτομερώς στα 21 (είκοσι ένα ) άρθρα του καταστατικού της.
Το όλο τούτο εγχείρημα στηρίζεται στην διάσωση, ανάπτυξη και διάδοση των
πολιτιστικών – πνευματικών αξιών δια παντός νομίμου και προσφόρου μέσου. Ειδικότερα του πολιτισμού στον Ελλαδικό χώρο καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικώς τη μακραίωνη  ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΗ παράδοση. Η γνωριμία και η καλλιέργεια στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου ΙΚΑΡΙΑΣ, ώστε μέσω της πληροφόρησης, της μάθησης και συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα να υπάρξουν διεργασίες με κατανόηση και απώτερο σκοπό την καθιέρωση πολιτιστικής συνείδησης που θα επιδρά ανανεωτικά και ανατρεπτικά στη σύγχρονη ζωή και συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η έρευνα, η μελέτη, η καταγραφή, η προαγωγή και η διάδοση του  ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟΥ πολιτισμού, ιδίως των γραμμάτων και των τεχνών γενικότερα που σχετίζονται με τον ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ και τον εν γένει νησιωτικό και Ελληνικό πολιτισμό.
Στο πλαίσιο του Απόδημου Ελληνισμού ο  ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. αισιοδοξεί να ενισχύσει τους δεσμούς με την πατρίδα, των απανταχού Ικαρίων και Ελλήνων με την αμφίδρομη παροχή πολιτιστικών δεδομένων. Για τούτο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ανοίξουμε ένα γόνιμο και σταθερό διάλογο  με τους Ικάριους όπου γης, όπου μέσα από τις συλλογικές εκπροσωπήσεις των ή σε ατομικό – προσωπικό επίπεδο να σχεδιάσουμε νέα πρωτότυπα επίπεδα δράσης και δημιουργίας…
Μέσα στην συνεχώς ανανεούμενη πορεία μας επιδιώκουμε την σύσταση μικρών πολιτιστικών – ευέλικτων κέντρων τα οποία βλέπουμε να λειτουργούν στο μέλλον ως ένα ενιαίο δίκτυο με συντονισμένη δράση και λειτουργικά προσαρμοσμένα στις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.
Για την προώθηση των στόχων του  ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. θα είναι σταθερά, η επιδιωκόμενη συνεργασία με τοπικούς φορείς ( Νομαρχίες, Δήμοι, Εκκλησίες, Σύλλογοι κ.α.), με Υπουργεία, Πανεπιστήμια, σχολεία, άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδος ή του εξωτερικού.
Το όραμα αυτό ελπίζουμε να το αγκαλιάσουν όσοι ενστερνίζονται τις δικές μας αγωνίες και ανησυχίες  για την ζωή την δική μας…την ζωή των επόμενων γενεών…ελπίζουμε και θα εργαστούμε γι’αυτό ώστε ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. να γίνει ένα ζωντανό – υγιές κύτταρο πλατιάς αντίληψης, μεγάλου κύρους, ευρύτατης συμμετοχής και ανταπόκρισης…
Ως έδρα της εταιρείας ορίζεται και είναι το χωριό  ΠΗΓΗ της νήσου  ΙΚΑΡΙΑΣ.
Η εταιρεία μη κερδοσκοπική, λειτουργεί νόμιμα ως μη φυσικό πρόσωπο, επικυρωμένη από το Πρωτοδικείο ΣΑΜΟΥ και με Α.Φ.Μ. :  800057252 Αγ.Κηρύκου Ικαρίας.

Για τον  ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ.
Χαρούλα Κοτσάνη – Αποστολίδη
Ζαχαρούλα Κοτσάνη

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.