Μια αποτίμηση των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012

Το καλοκαίρι του 2012 τελείωσε,μαζί του έφυγαν και δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις,που είχαν πρωτοποριακά αποτελέσματα και για το νησί μας αλλά και για όλη την Ελλάδα.Στην αποτίμηση των εκλογικών αναμετρήσεων φέρουμε στην επιφάνεια όλη την αρθρογραφία και τα αποτελέσματα από τις εκλογές του 2012 στην Ικαρία και στο νομό Σάμου.

Πριν μπούμε στην τελική αποτίμηση των εκλογών πρέπει να θυμηθούμε μερικά σημαντικά στοιχεία για τις εκλογές την περίοδο εκείνη:

1. Στις εκλογές του Μαϊου την μονοεδρική της Σάμου την κερδίζει το ΚΚΕ ενώ στις εκλογές του Ιούνη την μονοεδρική της Σάμου την κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

2.Η αριστερά ενισχύθηκε σημαντικά σε εκείνες τις εκλογικές αναμετρήσεις και με ανατροπές και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις βγήκαν βουλευτές από την  Αριστερά

3.Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση το ΚΚΕ ενισχύθηκε σημαντικά στην Σάμο και ο εκλογικός χάρτης του νομού έδειχνε κόκκινο στην Ικαρία και στην Σάμο ενώ στους Φούρνους Πράσινο.

4.Στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έγινε το εξής τραγελαφικο,ο εκλογικός χαρτης έδειχνε μπλε στη Σαμο,Κόκκινο στην Ικαρία και πράσινο στους φούρνους αλλά το σύνολο ήταν το ΡΟΖ του Συριζα και η Ικαρία πλέον μέχρι τις επόμενες εκλογές έχει γυναίκα βουλευτή της Αριστεράς

Ας πάμε τώρα στην σχετική αρθρογραφία:

18/6/2012-Δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Πολίτες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς

Για δεύτερη φορά πολλαπλασιάσατε αλματωδώς και στα νησιά μας τις ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφους εμπιστοσύνης  σε ένα καθαρό πρόγραμμα αγώνα ανατροπής των μνημονίων λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μνημονίων βίαιης φτωχοποίησης των πολλών για το συμφέρον των λίγων.

Γιατί με την ψήφο σας στα νησιά μας δώσατε ένα ξάστερο μήνυμα πίστης στην λαϊκή αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί βάλατε την Ελπίδα πάνω από τον φόβο δίνοντας την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ και εκλέγοντας την Αγνή Καλογερή βουλευτή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην μονοεδρική της Σάμου .

Ιστορικά ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα μια πρωτιά,  καθώς  η Αγνή Καλογερή είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην εκλογική μας περιφέρεια.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ Πανελλαδικά,  αν και δεν κατάφερε τελικά να πάρει τη πρώτη θέση, αποτελεί πια το βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού μας.

Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι »ανάπηρη» και »πύρρειος», αφού το μνημονιακό μπλοκ, παρά την στήριξη από όλα τα κέντρα και τα μέσα του συστήματος, βγαίνει για μια ακόμα φορά πλήρως αποδυναμωμένο.
Κοινοβουλευτικά θα είμαστε παρόντες από την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με άξονα την ουσιαστική καταδίκη των μνημονίων από τον Ελληνικό λαό 2 φορές μέσα σε 2 μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ενισχύσει και θα προβάλει  την αντίσταση των λαϊκών κινημάτων απέναντι στις όποιες δυσμενείς εξελίξεις θα έρχονται με όσα «μνημονιακά» μέτρα λιτότητας, άδικης φορολογίας και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας επιλέξει να ενεργοποιήσει η νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι αυτή την αντίσταση με την σειρά της θα την αξιοποιήσει η νέα κυβέρνηση προς όφελος του Ελληνικού Λαού και όχι προς όφελος των Δανειστών

Είναι η βαθιά πεποίθησή μας ότι οι πολιτικές που έχουν επιβληθεί από το «Ευρωπαϊκό διευθυντήριο» και  τις συντηρητικές και  ψευτο-σοσιαλιστικές κυβερνήσεις των χωρών που το ακολουθούν δουλικά, μόνο μεγάλα δεινά στην Ευρώπη μπορούν να φέρουν πλέον.

Όσον αφορά την Καθημερινότητα στη Σάμο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε  να συναντάμε, να οργανώνουμε και να προτρέπουμε σε πεισματική αντίσταση τους καταπιεσμένους, τους εξαθλιωμένους και τους απελπισμένους. Έτσι ώστε η Ελπίδα να υπερκεράσει τον φόβο σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και να επιταχυνθούν οι εξελίξεις πλήρους ανατροπής της λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Επιπλέον θα πιέζουμε πεισματικά μέσα από τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της ψήφισης των νομοσχεδίων για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και επιπρόσθετα από την θέση του πρώτου κόμματος στον νομό θα συμβάλουμε σε σθεναρές και αποτελεσματικές λαϊκές κινητοποιήσειςπροτείνοντας λύσεις και όπου μπορούμε οργανώνοντας τοπικές δομές μαζί με άλλους πολίτες και οργανώσεις.

Στα πλαίσια της ενδελεχούς ενημέρωσης για τα τοπικά προβλήματα η Βουλευτίνα μας Αγνή Καλογερή μαζί με τον συνυποψήφιο της Αλέξανδρο Σταθακιό, επισκέφτηκαν μόλις σήμερα τον Δήμαρχο Σάμου Στέλιο Θάνο (καθώς και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Πέτρο Παριανό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Στάντζο), ενώ εκκρεμούν άμεσα οι συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Θέμιστοκλή Παπαθεοφάνους και την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.  

 Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα δυναμικότερα μαζί με εσάς Σαμιώτες, Ικαριώτες και Φουρνιώτες!

Ήμασταν πλάι-πλάι στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και όχι απέναντι, θα είμαστε πλάι- πλάι και στην καινούργια δοκιμασία που μόλις αρχίζει. 

Η Αγνή Καλογερή όμως προέρχεται από το ΔΗΚΚΙ(συνιστώσα του Συριζα),όπου στις 20/6/210 δίνει την ακόλουθη ανακοίνωση

«Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν μεγάλη νίκη του λαού και των αντιμνημονιακών – αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών το ΔΗΚΚΙ, το οποίο εξέλεξε τρεις βουλευτές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Πρόκειται για τον Γ. Πάντζα, υπόλοιπο Αττικής, την Τζ. Βαμβακά, Β’ Πειραιά και την Α. Καλογέρη, Σάμου – Ικαρία.

Στην ίδια ανακοίνωση, η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «παρ’ ότι η Ν.Δ. ήρθε πρώτη, η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που δεν της επιτρέπει να επιβάλει το Μνημόνιο Νο 3, ενώ παράλληλα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ψηφίσει και εκφραστεί αντιμνημονιακά». Επίσης τονίζει ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή, πράγμα το οποίο τον επιφορτίζει με νέες ευθύνες. Εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερες αντιμνημονιακές – δημοκρατικές δυνάμεις».

Το Έθνος γράφει στις 19/6/2012 σε σχετικό άρθρο του Π.Τσούτσια(Το ΚΚΕ βυθίστηκε στο Αιγαίο)

Στα «κόκκινα» νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και στους Φούρνους ο Περισσός έχασε την παραδοσιακή επιρροή του δίνοντας τη θέση του σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Το 24,69% της 6ης Μαΐου στη μονοεδρική της Σάμου έγινε 18,29%

Το 24,69% της 6ης Μαΐου στη μονοεδρική της Σάμου έγινε 18,29%

Στα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης το ΚΚΕ κατάφερε τον Μάιο να κερδίσει μονοεδρική περιφέρεια πρώτη φορά χωρίς την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Συνέβη με τον Νομό Σάμου που, εκτός από το νησί του Πυθαγόρα, περιλαμβάνει την Ικαρία και τους Φούρνους.

Κράτησε την έδρα λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Την έχασε στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Είναι απώλεια που προσμετράται κι αυτή στις συνέπειες της βαριάς ήττας που επιφύλαξαν για το Κομμουνιστικό Κόμμα οι κάλπες της 17ης Ιουνίου.

Κομμουνιστές υποψήφιοι είχαν εκλεγεί σε μονοεδρικές περιφέρειες και το 1990. Πρόκειται για τον Αλέξη Σεβαστάκη και τον Γεράσιμο Αραβανή, που είχαν εκλεγεί στη Σάμο και τη Λευκάδα. Ομως αυτό έγινε τότε με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και υπό την αιγίδα του ενιαίου Συνασπισμού. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Θ. Παφίλης: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας

Θ. Παφίλης: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ανατολικού Αιγαίου το ΚΚΕ διατηρεί μακρά παράδοση επιρροής. Δεν κάμφθηκε από τις σκληρές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον των υποστηρικτών του σε ανώμαλες πολιτικές περιόδους.

Στην εκλογική της έκφραση η επιρροή αυτή ψαλιδίστηκε χαρακτηριστικά στις εκλογές της Κυριακής. Χάθηκε η πρωτιά σε χωριά που θεωρούνται κάστρα της Αριστεράς.

Κάτι τέτοιο συνέβη όχι μόνο στην περιφέρεια της Σάμου, αλλά και στην κοντινή Λέσβο, όπως και σε άλλες «μικρές Μόσχες» ανά την Ελλάδα.

Στη Σάμο το ΚΚΕ έχασε 6,40 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη Κυριακή. Το 24,69% της 6ης Μαΐου περιορίστηκε στο 18,29%. Από την πρώτη θέση έπεσε στην τρίτη.

Το ΚΚΕ βυθίστηκε στο Αιγαίο

Πλειοψήφησε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ένα άλμα από το 13,99% στο 25,50%. Στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκε η Νέα Δημοκρατία ανεβάζοντας το 17,27% του Μαΐου στο 24,61%.

Το «κάστρο»

Σημαντική απώλεια είχε στην Ικαρία, τον αποκαλούμενο και «Κόκκινο Βράχο». Εχασε την πρωτιά στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών. Από το 40,91% υποχώρησε κατά τις επαναληπτικές εκλογές στο 34,06%. Κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.Στους Φούρνους πάλι έχασε, αυτή τη φορά από το ΠΑΣΟΚ, που έπιασε το 30,05%. Το ΚΚΕ υποχώρησε στο 27,77% από το 35,34% του Μαΐου.

Στη Σάμο έχασε το Καρλόβασι και τον Μαραθόκαμπο. Στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό του κατέβηκε από το 22,66% στο 14,31%. Πήρε μόλις την τρίτη θέση.

Στη δεύτερη, η κάμψη ήταν ακόμα μεγαλύτερη (από το 27,38% στο 16,83%) με συνέπεια να το υπερφαλαγγίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οσο για το Βαθύ, από τη δεύτερη θέση κατέβηκε στην τρίτη.

Πρωτιά, παρά τις απώλειες, κράτησε στον Αγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο.

ΛΑΡΙΣΑ – ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ορθιο το κόμμα στην Τσαριτσάνη

Στη Μυτιλήνη το ΚΚΕ έχασε την Αγιάσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Αντίσσα και την Ευεργέτουλα από τη Νέα Δημοκρατία. Διατήρησε όμως τον Μανταμάδο. Σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα κράτησε μικρά κάστρα, όπως η Τσαριτσάνη στη Λάρισα.

Εχασε, όμως, την Καρυά στη Λευκάδα, τη Σκόπελο στη Μαγνησία, την Πολική στην Κεφαλονιά, τα Αρτεμίσια στη Ζάκυνθο,

Στην Αγιάσο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε από το 19,12% στο 25,85%. Το ΚΚΕ υποχώρησε στο 23,77% από το 29,45% του Μαΐου.

Στην Αντισσα κατέβηκε από την πρώτη στην τέταρτη θέση, αφού το 23,43% έγινε 15,64%. Το ξεπέρασα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Τέταρτο ήρθε και στην Ευεργέτουλα.

Στον Μανταμάδο κρατήθηκε, παρά την υποχώρηση. Επεσε από το 39,39% στο 30,06%.

Την ιστορική Τσαριτσάνη το ΚΚΕ την κέρδισε για 0,17%. Η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 24,40% τη στιγμή που ο αντίπαλός της είχε μείνει στο 24,67%.

Στην Καρυά το ΚΚΕ είχε κερδίσει τον Μάιο με 23,57%. Προχτές, όμως, υπέστη καθίζηση (15,20%).Το πέρασαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (29,76%) όσο και η ΝΔ (22,95%).

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

Κ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος

Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΚΚΕ, δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στα σενάρια ότι το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα θα επιφέρει αλλαγές και στον Περισσό.

Η δήλωση του κ. Παφίλη εκφράζει, τουλάχιστον προς το παρόν, το κλίμα που επικράτησε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ αποδίδει τις μεγάλες απώλειες που υπέστη -«σε αναντιστοιχία με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του»- στην αυταπάτη ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, που θα βάλει φρένο στην επιδείνωση της θέσης του λαού, καθώς και στο κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας για την έξωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικό για τον λαό, ενώ είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ενδοτισμό απέναντι στον ξένο παράγοντα» και για απάλειψη των όποιων φραστικών ριζοσπαστικών συνθημάτων είχε στο εκλογικό του πρόγραμμα στις 6 Μαΐου, μετεξελίσσοντάς το σε πρόγραμμα αστικής διαχείρισης.

Τέλος το ΚΚΕ κάλεσε όσους ψηφοφόρους προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές «να προβληματισθούν σοβαρά έστω και εκ των υστέρων».

Ο μιχάλη Σβαρνιάς στις 19/6/2012 στο samostime γράφει το ακόλουθο κέιμενο(Μια ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα της Σάμου)

Ολοκληρώθηκαν και οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, εκλογές με πολλές ιδιαιτερότητες για τα πολιτικά κόμματα της χώρας και για τα όσα αυτοί θεωρούσαν και μαζί του και εμείς, ως δεδομένα.

Καταρχήν για το ΚΚΕ, το οποίο αν και κατάφερε τον Μάιο να κερδίσει την μονοεδρική περιφέρεια της Σάμου, χωρίς την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων, παρόλα αυτά έχασε στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής και η δική του πτώση ήταν το κλειδί της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο.

Το Κ.Κ.Ε., μαζί με τις ψήφους, φαίνεται να χάνει και την επιρροή του σε χωριά που θεωρούνται κάστρα της Αριστεράς, ειδικά στην Ικαρία.

Στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών έχασε την πρωτιά και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηριστικό είναι ότι απο το 40,91% υποχώρησε το Κ.Κ.Ε. κατά τις επαναληπτικές εκλογές στο 34,06%.

Στο νησί των Φούρνων έχασε  από το ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ να υποχωρεί στο 27,77% από το 35,34% του περασμένου Μαΐου.

Στο Καρλόβασι το ποσοστό του κατέβηκε από το 22,66% στο 14,31% και πήρε την Τρίτη θέση.

Στον Μαραθόκαμπο, είχε ακόμα μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών του και από το 27,38% έπεσε στο 16,83.

Στην πρωτεύουσα του νομού μας  το Βαθύ, το ΚΚΕ από τη δεύτερη θέση που κατείχε στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκε τώρα στην τρίτη.

Διατήρησε την πρωτιά του, με σοβαρές όμως απώλειες, στον Αγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο.

Συνολικά στη Σάμο το ΚΚΕ απώλεσε 6,40 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη Κυριακή σε σχέση με τα ποσοστά του Μαϊου .

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε  ένα άλμα μπροστά και  από το 13,99% βρέθηκε στο 25,50%.

Εδώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε ένας συνδυασμός πραγμάτων.

Α) Το πανελλαδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Β) Η δημιουργία ενός νέου δίπολου, Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως ως προς το ένα σκέλος του (Ν.Δ.) δεν είναι καθόλου νέο.

Αυτό ακριβώς το σημείο ήταν και το πλέον καθοριστικό στην προκειμένη περίπτωση.

Μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων, έχοντας νοιώσει ικανοποίηση από την καταπόντιση του ΠΑΣΟΚ τον Μάιο, αναζητούσαν να δώσουν άλλο ένα δυνατό «χαστούκι» και αυτή την φορά το έπραξαν με αποδέκτη τη Ν.Δ..

Γ) Τα πρόσωπα. Εδώ και χρόνια εκφράζεται μια έντονη δυσαρέσκεια για το τοπικό πολιτικό σκηνικό. Μια δυσαρέσκεια που δεν έχει να κάνει μόνο με την αποτελεσματικότητα όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου αλλά και από το γεγονός ότι τα ίδια πρόσωπα κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Σάμου.

Άλλη μια ευκαιρία λοιπόν για τον κόσμο να δείξει έμπρακτα την δυσαρέσκεια του.

Δ) Μαζική μετακίνηση πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς έναν «συγγενικό» τους χώρο, αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ. μπορεί να ανέβασε τα ποσοστά της από το 17,27% του Μαΐου στο 24,61%, αλλά και πάλι παρέμεινε σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με αυτά που είχε πριν τις εκλογές του 2009.

Είναι θέμα προσώπων ;

Ναι είναι.

Και στα δυο πρώην μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπάρχει ένα, ηλικιακά αλλά και πολιτικά, γερασμένο προσωπικό.

Λείπουν τα φρέσκα πρόσωπα που θα εκφράσουν καινούργιες ιδέες, όχι μόνο ως υποψήφιοι σε μια προεκλογική περίοδο αλλά στην καθημερινότητα.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά και το Κ.Κ.Ε. έχασαν γιατί πολύ απλά δεν είχαν κάτι καινούργιο να προσφέρουν, καμία ελπίδα.

Οι εκλογές συνοδεύτηκαν όμως και απότον πρόωρο θάνατο του νεαρού υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ,Δημήτρη Θάνου

Το ΠΑΣΟΚ άφησε τιμητικά κενή την μία θέση υποψηφίων ,με αποτέλεσμα να κατεβάσει δύο αντί για τρεις υποψηφίους.

Τα νέα στις 15/6/2012 γρ’αφουν το εξής άρθρο(Με δύο υποψηφίους έμεινε το ΠΑΣΟΚ στην Σαμο)

Τα νησιά του Αιγαίου που διοικητικά υποδιαιρούνται σε δύο αυτοδιοικητικές περιφέρειες, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, διαθέτουν ως μόνο κοινό χαρακτηριστικό την απόλυτη διαφορετικότητά τους. Κάθε νησί ή κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα διαθέτει τη δική του ιστορική και πολιτική παράδοση, καθώς και τις δικές του κοινωνικές και οικονομικές δομές. Οι ιδιαιτερότητες αυτές αποτυπώνονται με διαφορετικό τρόπο στις εκλογικές προτιμήσεις, γεγονός που καθιστά την κάθε επιμέρους αναμέτρηση – στις πέντε εκλογικές περιφέρειες του Αιγαίου – μία τελείως ξεχωριστή περίπτωση.

Στη μονοεδρική (από το 1985) Σάμο, το ΚΚΕ κατόρθωσε να επικρατήσει και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, οδηγώντας και πάλι στην εκλογή αριστερού βουλευτή – του γιατρού Δημήτρη Μαυρατζώτη -, κάτι που στο παρελθόν είχε συμβεί μόνο το 1990, τότε όμως με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ. Η επιτυχία του ΚΚΕ οφείλεται βέβαια στη συντριπτική υπεροχή που διαθέτει παραδοσιακά στην Ικαρία (40,3% έναντι 8,5% για τη ΝΔ), όμως πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εμφάνισε σημαντική δύναμη και στη Σάμο, όπου σχεδόν ισοψήφησε με τη ΝΔ (υστερώντας λιγότερο από 100 ψήφους).

Στη διεδρική Χίο με τη φιλελεύθερη παράδοση, η κατανομή των εδρών ανά μία σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αποτελεί τον σταθερό κανόνα από το 1981, διατηρήθηκε και στις 6 Μαΐου. Η μόνη αλλαγή περιορίστηκε έτσι στις εσωκομματικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ, με την ήττα της Ελπίδας Τσουρή, η οποία κατείχε ανελλιπώς από το 2000 την έδρα του ΠΑΣΟΚ, και την εκλογή του (τριαντάρη) Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στην τριεδρική Λέσβο, με τη διαχρονικά ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ (περί το 20% τη δεκαετία του ’80 και περί το 14% μετά το 1990), η κατανομή των εδρών ανά μία σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ, η οποία αποτελούσε τον σταθερό κανόνα στις δύο προηγούμενες εκλογές, δεν επαληθεύτηκε αυτή τη φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γιατρό Γιάννη Ζερδελή, κατόρθωσε να περιορίσει το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση, αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Πλήρης ανανέωση υπήρξε όμως και στα δύο άλλα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτή. Η ΝΔ έχοντας αποκλείσει τους πρώην βουλευτές της (Σπύρο Γαληνό και Γιάννη Γιαννέλη) εξέλεξε τον πρώην νομάρχη και υποψήφιο περιφερειάρχη Παύλο Βογιατζή, ενώ το ΚΚΕ εξέλεξε τον αγρότη Δημήτρη Καραγιάννη στη θέση του Σταύρου Σκοπελίτη, που δεν ήταν αυτή τη φορά υποψήφιος.

Χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση έμεινε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από το 1977 και στις τριεδρικές Κυκλάδες. Η θεαματική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ που σχεδόν ισοψήφησε στην πρώτη θέση με τη ΝΔ, εκλέγοντας βουλευτή τον Νίκο Συρμαλένιο, αλλά και η ισχυρή παρουσία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που εξέλεξαν βουλευτή τον συριανό δημοσιογράφο Μάριο Βουτσίνο άφησαν εκτός Βουλής τον πρώην νομάρχη και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από το 2004 Παναγιώτη Ρήγα.

n Τέλος, στα πενταεδρικά Δωδεκάνησα, η στρεβλωτική λειτουργία του εκλογικού νόμου προσέφερε τρεις έδρες δώρο στη ΝΔ, παρ’ όλο που δεν συγκέντρωσε ούτε καν το εκλογικό μέτρο. Ισχυρή παρουσία στα Δωδεκάνησα κατέγραψαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (με το καλύτερο πανελλαδικά ποσοστό τους, 17,8%), επανεκλέγοντας τη βουλευτή Μίκα Ιατρίδου που αποχώρησε από τη ΝΔ τον Φεβρουάριο του 2012. Σχετική ανθεκτικότητα επέδειξε πάντως και το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα, επανεκλέγοντας τον βουλευτή του και πρώην υπουργό Δημήτρη Κρεμαστινό.

Τα ψηφοδέλτια της Σάμου στις δεύτερες εκλογές ήταν τα εξής:(Επίσημο έγγραφο του πρωτοδικείου)

Στις 14 Ιούνη του 2012 επισκέφτεται το νησί ο Πέτρος Τατσόπουλος

ενώ στις 27/5/2012 έρχεται στο νησί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στις 13 Μαϊου του 2012 γίνεται μια μετεκλογική συζήτηση στο ξενοδοχείο Σάμος για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Νάσος Μπράτσος στις 31/5 στέλνει την εξής ανοιχτή επιστολη

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

μπαίνουμε σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν θα απαντήσω στα τρομοδιλήμματα αυτών που ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, γιατί θεωρώ ότι έχουμε μνήμη και κρίση και θα πράξουμε ανάλογα. Ούτε θα απαντήσω σε θεωρίες για «χαμένες ψήφους», πρώτον γιατί οι εισαγωγείς αυτής της λογικής, είναι εδώ και χρόνια το σημερινό μνημονιακό σκουπιαδαριό, αλλά και γιατί όσοι διατείνονται ότι πρεσβεύουν άλλα πιο «προοδευτικά» σχέδια και αναπαράγουν αντίστοιχες λογικές, δεν θα αργήσουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την ασυνέπεια λόγων και πράξεών τους. To δε πολιτικό σκεπτικό που με εκφράζει μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στο http://www.antarsya.gr

Ο μόνος λόγος της παρούσας ανοιχτής επιστολής, είναι ότι αισθάνομαι την υποχρέωση για όσους τίμησαν το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο νομό Σάμου, στις εκλογές της 6ης Μάη, αλλά και σε όσους βλέπουν σε αυτό συμμάχους στους κοινωνικούς αγώνες, να κάνω γνωστό το λόγο που δεν θα έχω συμμετοχή στην αναμέτρηση της 17ης Ιούνη, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά και συνολικά και ξεπερνάει ενδεχόμενες τακτικές κινήσεις του συνδυασμού, που έχει πάντα το δικαίωμα να επιλέγει πρόσωπα σε περιοχές, ανάλογα με τους στόχους και τα περιεχόμενα που επιλέγει.

Για να μην αφήσω όμως κανένα περιθώριο παρερμηνείας και εμφάνισης «αλεπούδων», που όσα δεν φτάνουν τα κάνουν κρεμαστάρια και ενδεχομένως να αναζητήσουν άλλες ερμηνείες πολιτικής σπέκουλας για τη μη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο, φαινόμενο το οποίο εμφανίστηκε σε βάρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το τελευταίο διάστημα, τονίζω ότι:

Η μη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο (ανεξάρτητα από εκλογική περιφέρεια) στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τη μη δυνατότητά μου να εξασφαλίσω άδεια από την εργασία μου (μιλάμε πάντα για χρήση κανονικής άδειας), όπως έκανα στις εκλογές της 6ης Μάη, που θυσίασα ημέρες ξεκούρασης για να υπηρετήσω το στόχο που πίστευα και πιστεύω. Ήταν άλλωστε γνωστά από τότε τα στενά περιθώρια συμμετοχής σε επαναληπτικές εκλογές και οι περιορισμοί που έχουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, λόγω του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου και της ιδιαιτερότητας της δουλειάς τους, όταν αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές. Όπως άλλωστε ορίζει το ΦΕΚ της 23/5/2012: 6. Απαγορεύεται στην Ε.Ρ.Τ. – Α.Ε., στους ενημερωτικούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, καθώς και στους φορείς παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών, να μεταδίδουν μηνύματα των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση προβολή τους, όπως η αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια εκπομπών, εκτός των εκπομπών πολιτικού διαλόγου.

Συνεπώς αν παρέμενα ενεργός στην εργασία μου θα παραβίαζα την «έμμεση προβολή» με την δημοσιογραφική  μου δουλειά, σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον και να μπορούσα να πάρω πάλι άδεια, θα είχα σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα, αφού θα «στριμώχνονταν» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημά, οι συνάδελφοι μου στο υποστελεχωμένο τμήμα που εργάζομαι, για να καλύψουν τις εκλογές. Τα τελευταία 10 χρόνια που εκλέγομαι συνεχώς σε θέσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΜΜΕ, ποτέ δεν λειτούργησα, με «ελάφρυνση» των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων για οποιοδήποτε λόγο και θα ήταν ανακόλουθο με τα όσα υποστηρίζω και πράττω μέσα στους χώρους εργασίας.

Στρατεύομαι στο συλλογικό αγώνα και στη μάχη της 17ης Ιουνίου, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αντικειμενικά είναι εκτός των ψηφοδελτίων, αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Προφανώς η στήριξη του ψηφοδελτίου στο νομό Σάμου, είναι δεδομένη, όπως και η προτροπή μου για την υπερψήφισή του, από όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

Στους αγώνες της επόμενης ημέρας, θα κληθούμε άλλωστε όλοι μας να δώσουμε το παρόν και να κριθούμε με βάση τη συνέχεια, τη συνέπεια της παρουσίας μας και το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας.

Καλό βόλι

Ένα άλλο απρόοπτο ήταν η αρχική υποψηφιότητα το υ Γ.Γαρυφάλλου με την ΔΗΜΑΡ και η τελική του επιλογή με τους ΑΝΕΛ.H Ικαριώτικη τηλεόραση κάλυψε τοτε όλα τα γεγονότα των εκλογών εκείνων.

 

Ο εκλογικός χάρτης των πρώτων εκλογών τoυ Μαϊου 

Στις 7/5/2012 η ΝΔ δίνει το εξής δελτίο τύπου

Οι πολίτες της Σάμου έκαναν τις επιλογές τους.

Οι  Έλληνες και οι Ελληνίδες έδωσαν τον πρώτο λόγο στην

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, αλλά η απόφαση ήταν διαφορετική.
 Ελπίζουμε οι επιλογές και των συμπολιτών μας να είναι στον σωστό δρόμο για το καλό της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων.
 Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και να τους δώσω μία υπόσχεση ότι εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου στην ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για το καλό των νησιών μας.
Καλή επιτυχία στον νέο Βουλευτή Σάμου τον κ. Δημήτρη Μαυρατζώτη.
 Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί για το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.
 Σάμος 7/5/2012

 Ο Πρόεδρος

 Νικόλαος Α. Στεφανής

Στις 14/4/2012 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά και τότε η Ικαριώτικη τηλεόραση κάλυψε το γεγονός

Εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στους επιβάτες του «Νήσος Μύκονος», με προορισμούς Σύρο, Ικαρία, Φούρνους και Σάμο, πραγματοποίησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιβίβασης, μοιράστηκε η κεντρική προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και πρόσκληση για την εκδήλωση που θα γίνει στις 28 Απριλίου στην Ικαρία (8μμ παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου).

Η διήμερη απεργία της ΠΝΟ, συνετέλεσε στο να είναι μεγάλος ο αριθμός των ταξιδιωτών και να μοιραστούν υλικά μέχρι του σημείου, που να εξαντλήθηκαν. Νέα εξόρμηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα που θα κορυφωθεί η έξοδος και σε άλλες ακτοπλοΐκές γραμμές.

Στις 7/5/2012 Ο Νάσος Μπράτσος βγάζει το ομώνυμο κέιμενο «Αντιμνημονιακό φέσι από τον κύριο Καμμένο»

Η ιστορία των εκλογών είναι σημαντικός σταθμός για την αριστερά στο νησί και για την Κεντρική πολιτική σκηνή

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΗ ΠΕΝΑ

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.